to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:00 | 17.12.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Μ. Τζούφη: Η αναλογία «1 προς 1» στη σχέση αποχωρήσεων-προσλήψεων ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση της Παιδείας

Την ώρα που η ΝΔ προσπαθεί να κρατήσει την Ελλάδα στο «1 προς 5» στην αναλογία προσλήψεων-αποχωρήσεων στο Δημόσιο, η κυβέρνηση με αυξημένο προϋπολογισμό στην Παιδεία, διπλάσια κονδύλια στην έρευνα και επαναφορά του «1 προς 1» κρατάει όρθια τη δημόσια εκπαίδευση


Επίσης, «επαναφέρει στην χώρα σημαντικό πνευματικό κεφάλαιο από το εξωτερικό», είπε η υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη, μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Βαγγέλη Καραγεώργο και Δημήτρη Κουκλουμπέρη.
 
Στην σε εξέλιξη συζήτηση του πρώτου μεταμνημονιακού προϋπολογισμού γίνεται σαφές ότι «έχει καταρρεύσει το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας και απομακρυνόμαστε από τις πολιτικές λιτότητας ... δείγματα γραφής εμφανίζονται στο οικονομικό επίπεδο, πώς εννοούμε την βιώσιμη ανάπτυξη και το προνομιακό μας πεδίο, την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και του κοινωνικού κράτους», είπε η κ. Τζούφη.
 

*ΑΚΟΥΣΤΕ: Ολόκληρη τη συνέντευξη της υφυπουργού Παιδείας, Μ. Τζούφη, στο Κόκκινο

Ένα παράδειγμα, για την ενίσχυση της Παιδείας (όπως της Υγείας) είναι κατά την ίδια η αναλογία στον κανόνα προσλήψεων και αποχωρήσεων, που είναι «πολύ κρίσιμος για να κρατηθεί το δημόσιο σύστημα όρθιο. Η ΝΔ σαφώς λέει ότι πρέπει να πάμε στο "1 προς 5" και κομμάτι των δομών αυτών να περάσει στον ιδιωτικό τομέα ... με ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά και με τα ιδιωτικά σχολεία στο πλαίσιο των Δήμων». Ωστόσο, όπως τόνισε σε άλλο σημείο, στην Παιδεία «η μεγάλη επένδυση στην ανώτατη εκπαίδευση είναι να δημιουργηθούν και βρεθούν οι πόροι ... ήδη έχει διπλασιαστεί ο προϋπολογισμός για την έρευνα ... έχουν προκηρυχθεί σημαντικές θέσεις στα πανεπιστήμια. Ο κανόνας του "1 προς 1" μας δίνει δυνατότητα προκήρυξης και άλλων ανταγωνιστικών θέσεων, άρα της επαναφοράς ενός σημαντικού πνευματικού κεφαλαίου από το εξωτερικό» στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
 
Η κ. Τζούφη υπογράμμισε ότι «ο προϋπολογισμός της Παιδείας είναι αυξημένος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και μπορεί να αντλήσει και άλλους πόρους από τις διαθέσιμες πηγές που υπάρχουν».
 
Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο της Παιδείας και σε σχέση με το Μακεδονικό. «Έχουμε ευθύνη να κάνουμε και συστηματική δουλειά στα σχολεία», τα τελευταία φαινόμενα «είναι ένα σημαντικό καμπανάκι, να προσεγγίσουμε την νέα γενιά, να μιλήσουμε με πιο βιωματικό και ουσιαστικό τρόπο και με καινούργια εργαλεία. Η νέα γενιά ενδιαφέρεται να συζητήσουμε αυτά τα σοβαρά ιστορικά θέματα ... Στο τελευταίο συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της ΕΕ φάνηκε ότι αυτό δεν αφορά μόνο εμάς. Αυτού του τύπου οι θεωρίες ανακάμπτουν σε όλη την Ευρώπη», όπως τόνισε.
 
Εξάλλου, για την βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα στο κτίριο του ΣΚΑΪ, εξάλλου, η κ. Τζούφη είπε ότι «καταδικάστηκε από όλους και τα πολιτικά κόμματα ... δεν θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο επιμέρους αντιπαραθέσεων» και προσέθεσε ότι «οι τοποθετήσεις των συναδέλφων της Νέας Δημοκρατίας δεν ήταν σε πολωτική κατεύθυνση και αυτό είναι θετικό», αν και επέκρινε τις δηλώσεις Μητσοτάκη για το συμβάν που «έρχονται σε συνέχεια ενός διχαστικού κλίματος που καλλιεργεί η ΝΔ, μετά το στρατηγικό αδιέξοδο από την αποτυχία των προβλέψεών της στην οικονομική πολιτική και όχι μόνο, καθώς και την αναβάθμιση της αξιοπιστίας της χώρας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)