to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:48 | 19.10.2020

Πολιτική

Μ. Τζούφη: Η αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας είναι ιδεολογικού χαρακτήρα

«Επικρατεί η αίσθηση της πυγμής και η ιδέα πως ούτε η πανδημία μπορεί να ανακόψει το σχέδιο απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό δεν υλοποιούνται οι απαραίτητοι μόνιμοι διορισμοί που εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο, όπως και δε λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγειονομική θωράκιση των δημόσιων σχολείων»


Η Μ. Τζούφη, αναπλ. τομεάρχης Παιδείας - βουλευτής Ιωαννίνων, στην εφημερίδα «Η Εποχή» για το νεοφιλελεύθερο συντηρητισμό του υπουργείου Παιδείας:

Το υπουργείο Παιδείας απορρίπτει κάθε θετικό αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Όχι λόγω έλλειψης πόρων, εφόσον αυτοί μπορούν να βρεθούν είτε από το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» είτε από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά λόγω πολιτικής στόχευσης και θεώρησης.

Η αδιαλλαξία του υπουργείου είναι ιδεολογικού χαρακτήρα. Επικρατεί η αίσθηση της πυγμής και η ιδέα πως ούτε η πανδημία μπορεί να ανακόψει το σχέδιο απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης. Για το λόγο αυτό δεν υλοποιούνται οι απαραίτητοι μόνιμοι διορισμοί που εκκρεμούν εδώ και ένα χρόνο, όπως και δε λαμβάνεται κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγειονομική θωράκιση των δημόσιων σχολείων.

Επίσης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν επιθυμεί διάλογο ούτε με τους μαθητές, ούτε με τους εκπαιδευτικούς, ούτε με τους γονείς. Εφαρμόζει το δόγμα του «αποφασίζουμε και διατάσσουμε», όπως αποτυπώνεται σε μια σειρά από κυβερνητικές πρωτοβουλίες (πχ: κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, επαναφορά της διαγωγής στα απολυτήρια).

Άλλωστε, ο συντηρητισμός της υπουργού Νίκη Κεραμέως φάνηκε και από τον τρόπο αντιμετώπισης των καταλήψεων. Αντί να αφουγκραστεί τα δίκαια αιτήματα και τους προβληματισμούς, έκανε λόγο για τεμπέληδες μαθητές που καταστρέφουν τη δημόσια περιουσία. Το ίδιο στερεότυπο υιοθέτησε και η Αστυνομία, η οποία προχώρησε σε χρήση βίας, εξακριβώσεις στοιχείων και σωρηδόν ελέγχους στις τσάντες των μαθητών που συμμετείχαν στη μαθητική πορεία της προηγούμενης Πέμπτης.

Η Αστυνομία συνέλαβε 8 μαθητές, ισχυριζόμενη πως έκαναν ρίψη μολότοφ. Παραμένει ασαφές αν ήταν σαν τις 150 ανύπαρκτες μολότοφ στην αντιφασιστική πορεία για την καταδίκη της Χρυσής Αυγής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)