to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:01 | 07.04.2021

Πολιτική

Μ. Θραψανιώτης: Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει...

«​Για να δικαιολογήσει πιο πειστικά την κατάργηση των Τμημάτων μας είπε πως δεν έχουμε παιδιά για να γίνουν φοιτητές, άρα τι τα θέλουμε τα νέα Πανεπιστήμια!», σημείωσε ο Μ. Θραψανιώτης, βουλευτής Λασιθίου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησής του σχετικά με την λειτουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στο νομό Λασιθίου


Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία, Μανόλη Θραψανιώτη, σχετικά με την λειτουργία των νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων στο νομό Λασιθίου, τη Δευτέρα 5/4/2021, έγινε σαφές και στους πιο δύσπιστους, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν έχει καμία πρόθεση να τα λειτουργήσει αλλά προετοιμάζει και το έδαφος για να κλείσει και τα υπάρχοντα. Να συνεχίσει και να ολοκληρώσει δηλαδή, το αλήστου μνήμης “σχέδιο Αθηνά” της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

Ο βουλευτής Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία έθεσε αναλυτικά τόσο την αδικία που υφίσταται διαχρονικά το Λασίθι στην κατανομή των Πανεπιστημιακών Τμημάτων όσο και τις οικονομικές και δημογραφικές συνέπειες που έχει για τον νομό αυτή η υστέρηση. Παρουσίασε τις συνέργειες και τον συνολικό σχεδιασμό που εξυπηρετούν τα νέα Τμήματα στο νομό αλλά και τις εναλλακτικές αναπτυξιακές προοπτικές που προσφέρουν, με βάση τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα του τόπου. Επιβεβαίωσε την σύμφωνη γνώμη της Πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και όλων των φορέων του Λασιθίου σε αυτή την πρόταση. Τέλος εξήγησε παραστατικά το πόσο άδικη είναι η πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της πρόσβασης των νέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με την  αιφνιδιαστική καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και την ταυτόχρονη ισοτίμηση των δήθεν “κολεγίων” με τα Δημόσια Πανεπιστήμια, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει αυτή η πολιτική για την βιωσιμότητα των Περιφερειακών Τμημάτων, και μαζί και του Λασιθίου .

Ο κ. Γεραπετρίτης, ο νο 2 της κυβέρνησης, πιο ειλικρινής, πιο αυθόρμητος ή πιο ... απρόσεχτος, είχε δηλώσει στη Βουλή “υπερήφανος που τα κατάργησε”!

Ο κ. Συρίγος, στην απάντησή του, με πιο ήπιο τρόπο, προσπάθησε να αιτιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει τα νεοϊδρυθέντα Πανεπιστημιακά Τμήματα με τα εξής επιχειρήματα:

​Η περίφημη ΕΘΑΕΕ που θα αξιολογούσε άμεσα τα Τμήματα του Λασιθίου σύμφωνα και με την δέσμευση του προκατόχου του, κ. Διγαλάκη, άλλαξε τις απαιτήσεις για τα στοιχεία που απαιτούσε για αξιολόγηση και έφτασε να ζητά “τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό των Πανεπιστημίων” και όχι μόνο τα προγράμματα σπουδών και τη μελέτη βιωσιμότητας. Δηλαδή, την απόφαση κατάργησης των Τμημάτων την μεταθέτουν σε μια Επιτροπή που οι ίδιοι διόρισαν, δια της καθυστέρησης.


​Για να δικαιολογήσει πιο πειστικά την κατάργηση των Τμημάτων μας είπε πως δεν έχουμε παιδιά για να γίνουν φοιτητές, άρα τι τα θέλουμε τα νέα Πανεπιστήμια! Και επειδή δεν έχουμε αρκετούς φοιτητές, απορρίπτουμε εκ προοιμίου το 40% των υποψηφίων, ανεξάρτητα από την επίδοσή τους, με το σύστημα της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.


​Και για να μας προϊδεάσει και για το μελλοντικό κλείσιμο του υπάρχοντος Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης, μας επισημαίνει τον χαμηλό αριθμό αποφοίτων του Τμήματος, απαξιώνοντας την εξαιρετική δουλειά που γίνεται εκεί και έχουν κατατάξει το Τμήμα δεύτερο σε ερευνητικές επιδόσεις στα 34 ομοειδή Τμήματα στην Ελλάδα. Παραβλέπει ταυτόχρονα ότι ένα νέο Τμήμα χρειάζεται αρκετό χρόνο για να καταξιωθεί και για να το  επιλέγουν οι υποψήφιοι, ιδίως όταν βρίσκεται σε απομακρυσμένη περιοχή. Φυσικά καμία κουβέντα για το ζήτημα της ανύπαρκτης φοιτητικής μέριμνας, που είναι τόσο σημαντική για την επιλογή των φοιτητών για ένα Περιφερειακό Πανεπιστήμιο αλλά και της τραγικής αναλογίας διδασκόντων – διδασκομένων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.


Ο κ. Συρίγος ισχυρίστηκε ότι η ερώτηση είχε απαντηθεί από τις 24/4/2020. Από τον Ιούνιο του 2020 η Ερώτηση 5669 της 10/4/2020 έχει καταχωρηθεί ως αναπάντητη από τις καταστάσεις που στέλνει η Βουλή. Μέχρι σήμερα καμία απάντηση δεν έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής. Είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τι λέει η απάντηση που κατέθεσε  στα πρακτικά της Βουλής ο κ. Συρίγος. Και ίσως έτσι καταλάβουμε και πότε γράφτηκε!

Ήδη από τις δηλώσεις Γεραπετρίτη ξέρουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Είναι πια υπόθεση όλων των Λασιθιωτών να μην αφήσουμε να χαθεί αυτό που με τόσους αγώνες καταφέραμε. Δεν αφορά μια πόλη ή ένα Τμήμα. Αφορά όλο το Λασίθι και την προοπτική του. Αφορά τη νέα γενιά της πατρίδας μας που βλέπει να κλείνει η προοπτική των σπουδών. Σύσσωμο  το Λασίθι θα απαντήσει στις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, που για ακόμα μια φορά όχι μόνο δεν δίνουν προοπτική ανάπτυξης αλλά συνειδητά και συστηματικά υποβαθμίζουν την περιοχή και μάλιστα σε εποχές κρίσιμες για τη χώρα και για την τοπική κοινωνία

Πρέπει να καταλάβουν ότι θα έχουν κόστος όσοι προωθούν την υποβάθμιση του τόπου μας και όσοι τους υποστηρίζουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ–Προοδευτική Συμμαχία έχει δεσμευτεί ότι αυτό το σχέδιο θα προχωρήσει, όταν κληθεί και πάλι στη διακυβέρνηση της χώρας, μετά από αυτή την καταστροφική περιπέτεια που ζούμε και που πρέπει να τελειώσει σύντομα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)