to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 18.12.2019

Πολιτική

Μ. Θραψανιώτης: Επιχειρείτε να μετατρέψετε την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία σε κολυμπήθρα του Σιλωάμ

Ομιλία του Μ. Θραψανιώτη, βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2020


Αναλυτικά η ομιλία του Μ. Θραψανιώτη, βουλευτή Λασιθίου του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό 2020:

Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, Κύριε Πρόεδρε,

Συζητούμε σήμερα  τον προϋπολογισμό του 2020,  στον  οποίο αποτυπώνονται οι προθέσεις, οι επιδιώξεις αλλά και ο προσανατολισμός της κυβέρνησης. Με δυο λόγια προς ποια  κατεύθυνση κλείνει το μάτι με τις επιλογές της. Εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς. Καλά περιμένατε τον προϋπολογισμό  για να αντιληφθείτε  τις προθέσεις  της; Προφανώς και όχι.

Ο προϋπολογισμός όμως αποτελεί τον καθρέφτη από τον οποίο δεν μπορεί να κρυφτεί  εύκολα κανείς και ο συγκεκριμένος επιβεβαιώνει την κριτική που έχουμε ασκήσει μέχρι σήμερα, στη δημοσιονομική και γενικότερα οικονομική πολιτική της ΝΔ.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό, ο οποίος δεν  είναι ούτε κοινωνικός, ούτε αναπτυξιακός, αν και κατατίθεται

σε χρονική συγκυρία ευνοϊκή, όπως ομολογεί και η ίδια η Κυβέρνηση στο  σχέδιο νόμου που συζητούμε.

Μόλις προχθές μάλιστα, δανειστήκαμε   με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την οικονομία.

Δρέπετε καρπούς της δικής μας κυβερνητικής πολιτικής που αύξησε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Μειώσαμε την ανεργία στο 16%  από 27 %  που την αφήσατε το 2015. Στηρίξαμε τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Επίδομα στέγασης, την κατάργηση του υποκατώτατου και  την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και την κάλυψη των ανασφάλιστων συμπολιτών μας.

Παραδώσαμε ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δις, σε αντίθεση με σας που παραδώσετε άδεια ταμεία ποντάροντας  στην Αριστερή παρένθεση.

Με λίγα λόγια, αν η ελληνική  οικονομία δείχνει σήμερα στοιχεία ανάκαμψης, αν  πατάει λίγο καλύτερα στα πόδια της, το οφείλει κυρίως στη δική μας χρηστή διαχείριση της οικονομίας.

Ο προϋπολογισμός,  που κατατέθηκε για συζήτηση από την κυβέρνηση  σηματοδοτεί την επιστροφή στη μνημονιακή πειθαρχία και μάλιστα σε μετά μνημονιακό καθεστώς, που σημαίνει ότι ενώ εμείς νομοθετούσαμε υπό την απειλή της  Τρόικα, σήμερα μειώνετε τη φορολογία  στα  κέρδη των επιχειρήσεων, την ίδια στιγμή που προβαίνετε σε περικοπές στο κράτος πρόνοιας. Πλούσιες παροχές και  φοροελαφρύνσεις για τους ισχυρούς, ψίχουλα για τους μικρομεσαίους και αδύναμους.

Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του κ. Σταϊκούρα που χωρίς ντροπή, δήλωσε πως θα καταργήσει την 13η σύνταξη, που ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε. Πλάι σε αυτό, το φετινό κοινωνικό μέρισμα κουτσουρεμένο στα  175 εκατ. Ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά έναντι των 700 εκ και σε πολλαπλάσιο αριθμό δικαιούχων.  Δεν είναι λοιπόν καθόλου γενναιόδωρος με τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Δεν ανακουφίζει τη μεσαία τάξη. Να επισημαίνουμε και τις περιβόητες δηλώσεις περί μεσαίας τάξης, όσων τα εισοδήματα ξεκινούν από 450 ευρώ.

Αθετείτε τις υποσχέσεις  για σημαντική βελτίωση της εισοδηματικής  κατάστασης των πολιτών που προεκλογικά είχατε καλλιεργήσει.. Ανατρέπεται δηλαδή η κυβερνητική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία με πολλή προσπάθεια, είχε αρχίσει να αμβλύνει τις ανισότητες αυτές.

Τα οφέλη λοιπόν της εξόδου της χώρας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και της διαρκούς ανάπτυξης, από τη δική μας διακυβέρνηση, όχι μόνο δεν είναι προσανατολισμένα στις ανάγκες της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας αλλά, τουναντίον, κατανέμονται με εκείνον ακριβώς τον τρόπο που μας οδήγησε στην κρίση και τη χρεοκοπία.

Αυτό αποτυπώνεται περίτρανα με την περικοπή  στα προνοιακά επιδόματα κατά 175 εκ ευρώ, τα οικογενειακά κατά  150 εκ ευρώ, το επίδομα ενοικίου κατά περίπου 50 εκ ευρώ αλλά και 75 εκ ευρώ  μείον στα  προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Αν δεν είναι αυτές οι περικοπές προσδιορισμένες ταξικά, εις βάρος των πολλών, τότε τι είναι; 700 εκατ. ευρώ  περίπου για τη μείωση  φόρων κατά προτεραιότητα στις επιχειρήσεις και τα μερίσματα που αυτές διανέμουν, με τις  φοροελαφρύνσεις αυτές να αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τις μεγάλες επιχειρήσεις, διότι αυτές είναι που έχουν υψηλή κερδοφορία και μπορούν να μοιράζουν υψηλά μερίσματα. Είναι χαρακτηριστικό  ότι από τα πρώτα μέτρα που νομοθετήσατε κατ’ εντολή  του ΣΕΒ και των εργοδοτών εις βάρος των εργαζομένων είναι  η κατάργηση της αιτιολογημένης απόλυσης  και την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου. Το χειρότερο αρνηθήκατε την συνταγματική κατοχύρωση πρότασης  που κατέθεσε ο Σύριζα στην αναθεώρηση του συντάγματος, της ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανεξάρτητου ηλικίας . Άρνηση που παραπέμπει  στην θεσμοθέτηση της προσβλητικής και  απαξιωτικής  ρύθμισης του υπό κατωτάτου μισθού για νέους κάτω των 25 ετών, εξωθώντας  τους στην μετανάστευση.

Όσον αφορά τον χώρο της υγείας, μας προβληματίζει η έλλειψη σχεδιασμού, το ποιες υγειονομικές ανάγκες φιλοδοξείτε να καλύψετε και με ποια στόχευση. Με ενδυνάμωση του δημόσιου συστήματος υγείας   ή με αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.  Κατά τη δική μας διακυβέρνηση, ο περιορισμός των εργολαβικών  υπηρεσιών, συνέβαλε σημαντικά στην εξοικονόμηση πόρων, με  καλύτερες  συνθήκες  εργασίας  και αμοιβές για τους εργαζόμενους.

Σταθεροποιήσαμε το σύστημα Υγείας το οποίο αιμορραγούσε με 25.000 άτομα προσωπικό λιγότερα από τις λειτουργικές του ανάγκες και σταματήσαμε σε μεγάλο βαθμό  την φυγή νέων γιατρών στο εξωτερικό. Υλοποιήσαμε την δωρεάν πρόσβαση  σε υπηρεσίες υγείας όλων των ανασφάλιστων συμπολιτών  μας,  διαγράφοντας ταυτόχρονα  28 εκ ευρώ βεβαιωμένων οφειλών στην εφορία, ενώ πάγωσαν άλλα 150 εκ που δεν μεταφέρθηκαν στις εφορίες.

Στο νομό Λασιθίου με την σημαντική ενίσχυση του προσωπικού ιατρικού και λοιπού, αλλά και με την αυξημένη στήριξή των προϋπολογισμών των νοσοκομείων μας, καταφέραμε να ανοίξουμε  τις επί χρόνια κλειστές κλινικές και να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφάλειας στους συντοπίτες μας.

Όλα τα παραπάνω  υλοποιήθηκαν   σε στενά δημοσιονομικά πλαίσια. Οι πολίτες ένιωσαν την αλλαγή  και την προσπάθεια την οποία κάναμε στο χώρο της Υγείας, που εσείς είχατε απαξιώσει.

Δυσκολεύομαι φυσικά  να πιστέψω ότι θα στηρίξετε με το ίδιο πάθος όλη αυτή την προσπάθεια και δεν θα δείτε το Σύστημά Υγείας σαν ένα λαμπρό πεδίο επενδυτικής ευκαιρίας με αυξημένα κόστη για τις πλάτες των ασθενών.

Κλείνοντας Θέλω να αναφερθώ  στο νομό Λασιθίου,  ο οποίος με την κυβέρνηση Σύριζα είδε να αντιμετωπίζεται επί τέλους σε ισότιμη βάση με τους άλλους νόμους της Κρήτης.

Χωροθετήθηκαν και στο νομό πανεπιστημιακές σχολές με την ίδρυση του νέου Πανεπιστημίου, δρομολογήθηκαν αναπτυξιακά έργα,  χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα Φιλόδημος Ι και ΙΙ σημαντικά έργα υποδομών για την τοπική αυτοδιοίκηση με πόσο που ξεπερνά τα 25 εκ ευρώ, που σημειωτέον ότι εγκρίθηκαν χωρίς διαμεσολάβηση όπως επιδιώκει ο υπουργός εσωτερικών.

Θέλω να πιστεύω ότι η προσπάθεια  απαξίωσης κάθε μέτρου της κυβέρνησης Σύριζα για τον νόμο δεν θα ακυρώσει τα προγραμματισμένα έργα.

Θέλω να κλείσω με μια παρατήρηση.

Πολλοί  κυβερνητικοί βουλευτές για να δικαιολογήσουν τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνετε επικαλούνται  την πρόσφατη λαϊκή ετυμηγορία, ως κολυμπήθρα  του Σιλωάμ για να διαγράψουν τις ευθύνες του παρελθόντος. Ότι και να κάνετε όμως η ιστορία αποτελεί αμείλικτο Κριτή.  Και η Ιστορία έχει καταγράψει ότι η χώρα χρεοκόπησε και φέρνει την δική σας σφραγίδα.

Και αποτελεί  ένα επιπλέον λόγο για να καταψηφίσει κανείς τον προϋπολογισμό.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)