to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:49 | 05.08.2012

πηγή: https://left.gr/94

Διεθνή

Μ. Σέντερ: Είναι καιρός οι Έλληνες να εγκαταλείψουν το ευρώ

Ο Βαυαρός υπουργός Οικονομικών, Μάρκους Σέντερ εκτιμά ότι είναι καιρός για τους Έλληνες να εγκαταλείψουν την οικογένεια της ζώνης του ευρώ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Bild am Sonntag".


«Το ευρώ αυτό καθ΄εαυτό είναι σωστό και σημαντικό. Αλλά αν μία χώρα όπως η Ελλάδα αφήνει συνεχώς ανεξόφλητα τα χρέη της, τότε θα πρέπει να εγκαταλείψει την ευρωζώνη», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Σύμφωνα με τη δική μου πρόβλεψη, η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέχρι το τέλος του χρόνου. Κάθε νέα βοήθεια, κάθε χαλάρωση των όρων για την παροχή βοήθειας θα ήταν ο λάθος δρόμος. Η Γερμανία δεν μπορεί να πλέον να είναι ο ταμίας για την Ελλάδα».

Οι δηλώσεις του Βαυαρού πολιτικού έρχονται σε αντίθεση με όσα υποστηρίζει η αντιπρόεδρος του κόμματος της Αριστεράς Σάρα Βάγκενκνεχτ: «Κύριε Σέντερ, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει κάνει τους Γερμανούς να είναι ταμίας για την Ελλάδα. Αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη, τότε είναι που δεν θα μπορεί να πληρώσει τα χρέη της, και αυτό θα στοιχίσει στη Γερμανία ογδόντα δισεκατομμύρια ευρώ».. Στη θέση αυτή, ο κ. Σέντερ απαντά: «Μακροπρόθεσμα η οικονομική ζημία για τη Γερμανία θα είναι πολύ μεγαλύτερη, εάν η Ελλάδα παραμείνει στο ευρώ. Εδώ ισχύει ένας παλιός κανόνας της ορειβασίας: αν κάποιος κρέμεται από το σχοινί σου και πάει να σε παρασύρει στον γκρεμό, τότε πρέπει να κόψεις το σχοινί» και συνεχίζει λέγοντας: «Τα χρέη πρέπει να πληρώνονται. Άλλωστε και ο Γερμανός που παίρνει στεγαστικό δάνειο δεν μπορεί να πει: δεν έχω άλλα λεφτά, κάντε μου ένα κούρεμα χρέους».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)