to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:45 | 19.12.2020

πηγή: tvxs.gr

Κοινωνία

Μ. Ρίζος: Κάνουμε πατέντες λόγω ακατάλληλων μασκών - Πρωτοφανής φίμωση υγειονομικών

«Το κουτί με τις μάσκες που παραλάβαμε έγραφε με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται για ιατρικό υλικό. Συγκεκριμένα έγραφε: no medical masks» σημειώνει ο Μιχάλης Ρίζος, παθολόγος - εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικό».


Αυτή την εβδομάδα, οι γιατροί και οι νοσηλευτές της χώρας, έχασαν την 13η συνάδελφο τους από covid 19. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι καταγγελίες για αποστολή ακατάλληλου ιατρικού υλικού σε νοσοκομεία της χώρας, που αφήνουν το ιατρικό προσωπικό σοβαρά εκτεθειμένο, παραλύουν νοσοκομεία εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων στο υγειονομικό προσωπικό, ενώ επιβάλλεται σιωπητήριο με πειθαρχικές διώξεις σε γιατρούς που περιγράφουν τις τραγικές συνθήκες στα κανάλια, σύμφωνα με την καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, περιστατικά πρωτοφανή για τη χώρα όπως λέει στο tvxs.gr ο Μιχάλης Ρίζος, παθολόγος - εντατικολόγος και πρόεδρος των εργαζομένων στο νοσοκομείο «Αττικό».

«Το κουτί με τις μάσκες που παραλάβαμε έγραφε με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται για ιατρικό υλικό. Συγκεκριμένα έγραφε: no medical masks» σημειώνει ο Μιχάλης Ρίζος, εξηγώντας αναλυτικά, πως βρέθηκαν τις τελευταίες δέκα μέρες, γιατροί και νοσηλευτές να κάνουν πατέντες φορώντας δύο μάσκες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν περιστατικά ασθενών covid 19.

 

Κύριε Ρίζο, πότε αρχίσατε να λαμβάνετε ακατάλληλο ιατρικό υλικό;

Γενικά, στο πρώτο κύμα πανδημίας υπήρχαν και στο Αττικό θέματα με μη επάρκεια υλικού και ειδικών στολών. Στην πορεία όμως αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα. Πριν δέκα μέρες όμως, ξαναπαρουσιάστηκε πρόβλημα, όπως γνωρίζετε. Μας έστειλαν μάσκες ακατάλληλες, το καταλάβαμε κι εμείς, αλλά το πιο ουσιαστικό είναι ότι στα κουτιά της παραγγελίας έγραφε με σαφήνεια ότι είναι «no medical masks». Δεν προστατευόμαστε με αυτές τις μάσκες. Είναι μη πιστοποιημένο υλικό. Πως θα προφυλαχθούν οι συνάδελφοι που ειναι σε καθημερινή επαφή με επιβεβαιωμένα περιστατικά covid;

Μόνο στο Αττικό υπάρχει αυτό το πρόβλημα;

Δεν αφορά μόνο το Αττικό. Η εικόνα που έχουμε είναι ότι αφορά και το Σωτηρία και τον Ευαγγελισμό. Άρα δεν έχει να κάνει με τοπική έλλειψη.

 

Σας έχει δοθεί κάποια εξήγηση από το υπουργείο;

Το υπουργείο δεν συνδιαλέγεται μαζί μας. Ρωτήσαμε τον διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας τον κύριο Ροϊλό και μας είπε  ότι η παραγωγός εταιρεία με έδρα τη Γερμανία των κατάλληλων μασκών, με τις οποίες εργαζόμασταν, έχει μειώσει ή εξαντλήσει την παραγωγή της και ότι και οι μάσκες που μας έστειλαν είναι ασφαλείς.

Πως δικαιολογούν την αναγραφή στα κουτιά ότι δεν πρόκειται για ιατρικό υλικό;

Μας είπαν, ότι οφείλεται σε εμπορικούς λόγους. Το θέμα είναι, ότι εμείς δεν έχουμε άλλη διαβεβαίωση, από τους ειδικούς λοιμωξιολόγους παραδείγματος  χάρη,  ή το υπ. Υγείας. Στο υπουργείο και να απευθυνθείς, είναι δώρο άδωρο, γιατί ξέρουμε ότι εδώ και έναν χρόνο απαξιεί να δεχτεί οποιοδήποτε σωματείο εργαζομένων. Πήγαμε στην υγειονομική περιφέρεια και περιμένουμε τώρα εξήγηση από το υπουργείο. Τι θα πει μειώθηκε η παραγωγή; Σταμάτησε ξαφνικά το εργοστάσιο; Αφορά μόνο την Ελλάδα; Αφορά και άλλες χώρες; Κι αν είναι έτσι γιατί δεν υπάρχουν αποθέματα ως στρατηγική εφεδρεία; Μόλις χάσαμε την 13η συνάδελφο από covid. Δεν γίνεται να παίζουν με την υγεία μας.

 
 

 Πώς εργάζεστε χωρίς κατάλληλο υλικό αυτές τις μέρες;

Ψάχνουμε πατέντες. Βάζουμε από μέσα τη χειρουργική μάσκα κι από πάνω την άσπρη, μπας και μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε προστασία αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε τον άρρωστο αβοήθητο.

«Εκδικητικές μετακινήσεις δεν υπάρχουν μόνο στον Αγ. Σάββα»

Τα σωματεία σας καταγγέλλουν εκδικητικές μετακινήσεις γιατρών. Εκτός από την περίπτωση του Αγ. Σάββα υπάρχουν κι άλλες;

Φυσικά. Υπάρχουν στα Γιαννιτσά, την Έδεσα και φαντάζομαι και αλλού αλλά δεν έχουν βγει δημόσια προς τα έξω. Είναι πρωτοφανή φαινόμενα αυτά, όπως και αυτά της φίμωσης των συναδέλφων που βγαίνουν και λένε τι πραγματικά συμβαίνει στα νοσοκομεία με πειθαρχικές διώξεις! Δεν θυμάμαι ποτέ άλλοτε να συμβαίνουν τέτοια πράγματα.

Στο Αττικό έχετε τέτοια φαινόμενα;

Όχι. Στον Άγιο Σάββα είναι η κατάσταση δύσκολη. Έγινε κινητοποίηση την Τετάρτη σχετικά με την μετακίνηση του συνδικαλιστή Καταραχιά. Δεσμεύτηκε ο διοικητής της Υγειονομικής  Περιφέρειας ότι θα αλλάξει την απόφαση και σήμερα ήρθε εντολή πάλι από το υπουργείο να μετακινηθεί και έγινε πάλι παρέμβαση από τους συναδέλφους και η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ.

Έχετε σκοπό να κάνετε κι άλλες κινητοποιήσεις για όλη αυτή την κατάσταση που μας περιγράφετε;

Από τις 8 Απριλίου έχουμε κάνει τουλάχιστον 8 κινητοποιήσεις. Η πρόταση για απεργία κατά τη γνώμη μου είναι σωστή αλλά είναι έκτακτες οι συνθήκες και είναι δύσκολη η απόφαση. Χθες απεβίωσε 13η συνάδελφος, υγειονομικός στο ΑΧΕΠΑ και ακόμα το υπουργείο δεν νομοθετεί το αυτονόητο, το να είναι το επάγγελμα μας βαρύ και ανθυγιεινό. Στο ζήτημα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων επίσης δεν κάνουν τίποτα. Απλά μετακινούν συναδέλφους. Ακόμα και στον 13ο μισθό αντιδρούν. Όταν είναι να ενισχύσει τον στρατό της αστυνομίας ή τα αεροπλάνα, τα όπλα τους εργολάβους τους μεγάλους περιπάτους χρήμα βρίσκεται και ζεστό. Είναι πολιτικές επιλογές.

Έχετε βγάλει και μια ακόμη ανακοίνωση οι εργαζόμενοι στο Αττικό, καταγγέλλοντας πως «επιτάσσουν τις υπηρεσίες καθαριότητας υπέρ των εργολαβικών εταιρειών, εν μέσω πανδημίας»...

Εν μέσω πανδημίας, κοιτάνε πως θα ενισχύσουν τους εργολάβους καθαριότητας με μια σκανδαλώδη απόφαση. Δεν θα το δεχτούμε. Η ανακοίνωση μας τα γράφει: Αντί να ενισχύουν τη δημόσια υγεία, παιδεία μοιράζουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)