to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 21.02.2017

Διεθνή

Μ. Ρέντσι: Το οριστικό αντίο είναι επώδυνο, αλλά προχωρούμε μπροστά

«Το οριστικό αντίο είναι επώδυνο, αλλά προχωρούμε μπροστά», λέει ο Ματέο Ρέντσι . Τα στελέχη που ανήκουν στο ρεύμα του Μπερσάνι δεν συμμετέχουν στην συνεδρίαση της εθνικής διεύθυνσης του κόμματος


Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση της εθνικής διεύθυνσης των «Δημοκρατικών» στην έδρα του κόμματος στην Ρώμη. Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος παραιτήθηκε την Κυριακή από την γραμματεία του κόμματος ενόψει της διεξαγωγής έκτακτου συνεδρίου, αποφάσισε να μην πάρει μέρος στην σημερινή συνεδρίαση. Αναχώρησε για τις Ηνωμένες Πολιτείες και λίγο πριν μπει στο αεροπλάνο τόνισε: «το οριστικό αντίο είναι επώδυνο, αλλά προχωρούμε μπροστά».

Αναφερόταν στη βέβαιη πλέον διάσπαση του κόμματος. Τα στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην γραμματέα Πιερλουίτζι Μπερσάνι δεν συμμετέχουν στην συνεδρίαση της εθνικής διεύθυνσης, κάτι που σημαίνει -εμμέσως πλην σαφώς- ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το κόμμα. Την ίδια απόφαση έχει λάβει, όπως αναφέρει ο Τύπος, ο πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ΄Αλέμα, ο περιφερειάρχης της Τοσκάνης Ενρίκο Ρόσι και ο πρώην εκπρόσωπος του κόμματος στην βουλή Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Αντιθέτως, σε μια εξέλιξη της τελευταίας στιγμής, ο περιφερειάρχης της Απουλίας Μικέλε Εμιλιάνο διάλεξε να παραμείνει στο κόμμα και να θέσει υποψηφιότητα για την θέση του γραμματέα, ως αντίπαλος του Ματέο Ρέντσι.

Τις ερχόμενες ημέρες, ίσως την Παρασκευή, αναμένεται μια σαφής κίνηση από μέρους των «ανταρτών», για την δημιουργία νέας, αυτόνομης κοινοβουλευτικής ομάδας. Στη συνέλευση του κόμματος, την περασμένη Κυριακή, δεν μπόρεσαν να γεφυρωθούν οι διαφορές της πλειοψηφίας (που αποτελείται από τους υποστηρικτές του Ρέντσι) με τους εκπροσώπους της αριστερής μειοψηφίας.

Η αριστερή εσωκομματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Ιταλό πρώην πρωθυπουργό και πρώην δήμαρχο της Φλωρεντίας ότι δεν προάγει τον διάλογο, ότι θέλει συνέδριο με διαδικασίες εξπρές και δεν επιθυμεί να αναλύσει τους λόγους της ήττας στο συνταγματικό δημοψήφισμα του Δεκεμβρίου. Ο Ρέντσι, από τη μεριά του, αρνήθηκε να αναθεωρήσει κάποιες από τις θέσεις του αυτές και η πλειοψηφία των στελεχών της αριστερής ομάδας των «Δημοκρατικών» αποφάσισε, όπως όλα δείχνουν, να στραφεί προς την ίδρυση νέας πολιτικής δύναμης.

AΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)