to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:11 | 18.09.2016

Διεθνή

M. Ρέντσι: Η ΕΕ συζητάει για σημεία στίξης - Χαμένη ευκαιρία η Μπρατισλάβα

Η ε/φ Corriere della Sera δημοσιεύει στη σημερινή της έκδοση συνέντευξη του ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι με πρωτοσέλιδο τίτλο «Η ΕΕ συζητάει για σημεία στίξης» και εσωτερικό τίτλο «‘Η ευρωπαϊκή λιτότητα είναι μία αποτυχία, είναι οι άλλοι που παραβιάζουν τους κανόνες’». Ο ίδιος ο κ. Renzi ανήγγειλε τη συνέντευξη στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.




Στη συνέντευξη, ο ιταλός Πρωθυπουργός σχολίασε για τη Σύνοδο της Μπρατισλάβας: «Δεν ήταν καβγάς, μόνο μια χαμένη ευκαιρία. Η Μπρατισλάβα έπρεπε να είναι το σημείο στροφής, και αντ' αυτού ήταν ακόμα μια συνάντηση για να συζητήσουμε τα σημεία στίξης σε ένα κείμενο που λέει τα πάντα και δεν λέει τίποτα. Μετά το Brexit, η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει, όχι να χάνει χρόνο». Όπως επισημαίνει, μίλησε σκληρά λόγω του ότι στο κείμενο δεν υπήρχε καμία αναφορά στην Αφρική  και τη μετανάστευση, ή την ανάπτυξη και την κοινωνική Ευρώπη. «Για να επανεκκινήσουμε πρέπει να αλλάξουμε την κατεύθυνση της Ευρώπης, όχι το κτίριο της Συνόδου. Προσποιούνται ότι το μεταναστευτικό τελειώνει με τη συμφωνία με την Τουρκία, που πρέπει ακόμη να εξετασθεί», σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «η ευρωπαϊκή λιτότητα έχει αποτύχει, ενώ η αμερικανική επενδυτική πολιτική οδήγησε σε θέσεις εργασίας». Ο κ. Renzi αρνείται ότι ενοχλήθηκε επειδή δεν προσκλήθηκε στη συνέντευξη Τύπου: «Σας παρακαλώ, ας είμαστε σοβαροί: πρόκειται για την Ευρώπη, όχι για νηπιαγωγείο. Δεν έχω κανένα πρόβλημα με Μέρκελ και Hollande. Συναντήθηκα με τον Γάλλο πρόεδρο στο τέλος, και είπαμε αντίο με τη συνήθη φιλική διάθεση. Αλλά δεν θα κάνω το διακοσμητικό στοιχείο, συμμετέχοντας σε αποφάσεις που δεν αποφασίζουν τίποτα. Αν θέλουμε να κάνουμε σοβαρά πράγματα, η Ιταλία είναι εκεί. Αν θέλουμε να περνάμε τα απογεύματα συντάσσοντας κείμενα χωρίς ψυχή και χωρίς ορίζοντα, μπορούν να το κάνουν και μόνοι τους».  Σε σχόλιο ότι, σύμφωνα με το Βερολίνο, και ο ίδιος συμφώνησε στην ατζέντα, σχολιάζει: «Τελείωσε όπως τελειώνει πάντα. Κάποιοι εγείρουν ερωτήματα ουσίας, σοβαρά, κάποιοι αποκρίνονται με μακιγιάζ κειμένων, με αλλαγές από τεχνοκράτες, αλλάζοντας σημεία στίξης. Και, στο όνομα της ενότητας,  καλούμαστε όλοι να πούμε προς τα έξω ότι συμφωνούμε Δεν ξέρω σε τι αναφέρεται η καγκελάριος Μέρκελ, όταν μιλάει για το πνεύμα της Μπρατισλάβα. Αν συνεχιστεί έτσι, πέραν από το πνεύμα της Μπρατισλάβα, θα συζητάμε για το φάντασμα της Ευρώπης. Στην Μπρατισλάβα κάναμε μια ωραία κρουαζιέρα στο Δούναβη, όλοι μαζί. Αλλά ήλπιζα να ανταποκριθούμε στην κρίση που προκλήθηκε από Brexit, όχι μόνο να κάνω βαρκάδα».

Απαντώντας σε σχόλιο μήπως οι αντιδράσεις του σχετίζονται μόνο με τον ιταλικό προϋπολογισμό, υπογραμμίζει: «Ο ιταλικός προϋπολογισμός είναι έτοιμος. Τηρεί τους ευρωπαϊκούς κανόνες, το έλλειμμα μειώνεται και πάλι, και ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του δημοσιονομικού συμφώνου που το προηγούμενο Κοινοβούλιο ψήφισε με εισηγήσεις των Brunetta και Fassina, οικονομικών υπευθύνων των τότε κομμάτων. Συνεπώς, δεν είναι  μια τακτική για να αποσπάσουμε μερικά δεκαδικά ευελιξίας: εμείς θα σεβαστούμε τους κανόνες. Και όπως οι ίδιοι κανόνες προβλέπουν, εμείς θα εξαιρέσουμε έκτακτα στοιχεία, που σχετίζονται με το σχέδιο αντισεισμικής πρόληψης ‘Casa Italia’ και τη μετανάστευση που η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί. Έτσι, δεν διαπραγματευόμαστε σχετικά με τον ιταλικό προϋπολογισμό, που για τρίτη συνεχή χρονιά, προβλέπει μείωση φόρων. Είναι άλλοι που θα πρέπει να δικαιολογούνται για τη μη τήρηση των κανόνων». Ερωτώμενος ποιους εννοεί, σημειώνει: «Η Ισπανία έχει διπλάσιο έλλειμμα από εμάς. Η Γαλλία δεν συμμορφώνεται ούτε με το Μάαστριχτ με έλλειμμα ακόμη πάνω από το 3%. Η Γερμανία παραβιάζει τον κανόνα του εμπορικού πλεονάσματος, που θα έπρεπε να είναι 6%, και αντ' αυτού είναι κοντά στο 9%. Κανείς δεν ζητά από τους Γερμανούς να εξάγουν λιγότερο, αλλά είναι υποχρεωμένοι να επενδύσουν περισσότερο, και μιλάμε για δεκάδες δισεκατομμύρια που θα βοηθούσαν το σύνολο της ευρωζώνης. Επεσήμανα αυτή την αντίφαση πρώτα ιδιωτικά, και στη συνέχεια δημόσια. Δεν θα μένω σιωπηλός για έχουμε την ησυχία μας. Με μένα το έργο ‘η Ιταλία να κοιτάξει να κάνει  μεταρρυθμίσεις’ δεν λειτουργεί πια. Εμείς τις μεταρρυθμίσεις τις κάναμε, οι κανόνες τηρούνται, οι δεσμεύσεις σχετικά με τη μετανάστευση μας έχουν κοστίσει σε επίπεδο ποσοστών, αλλά είναι υποχρεωτικοί. Έτσι έχω καθήκον να πω ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους. Αν κάποιος θέλει να φιμώσει την Ιταλία, έκανε λάθος στη διεύθυνση, τη μέθοδο και την ουσία».

«Η πρόκληση θα είναι το Μάρτιο του 2017, όταν στη Ρώμη θα εορτασθούν τα 60 χρόνια της ΕΕ», συνεχίζει. «Πώς θα παρουσιασθούμε στους πολίτες ολόκληρης της ηπείρου; Εξηγώντας ότι η Ευρώπη των ιδρυτών έχει γίνει ένας κουραστικός όμιλος δημοσιονομικών κανόνων και τεχνοκρατικών αλγορίθμων;  Ή δίνοντας ψυχή στο ευρωπαϊκό όραμα; Τους πήγα στο Ventotene για να οικοδομήσουμε μια διαδρομή, όχι για να δούμε τη θέα ή να φάμε ψάρια.  Μεταξύ άλλων, δύο μήνες μετά την επέτειο των Συνθηκών θα υπάρξει η συνάντηση G7 στην Ταορμίνα. Αρχίζουν λοιπόν οκτώ μήνες καθοριστικοί για την εξωτερική μας πολιτική και για την αξιοπιστία των θεσμών μας. Θέλω απτά αποτελέσματα, όχι παρελάσεις σε ωραία σκηνικά».

Ερωτώμενος αν για το μεταναστευτικό «γυρίζει με άδεια χέρια», σημειώνει: «Για τη  μετανάστευση προς το παρόν η Ευρώπη έχει μιλήσει πολύ και έχει κάνει ελάχιστα. Εμείς έχουμε κάνει τα hotspots, τη φωτογραφική καταγραφή, τις διασώσεις, την καταπολέμηση των διακινητών. Αυτοί έχουν βάλει δύο πλοία στη Μεσόγειο που ξεφορτώνουν μετανάστες στη Σικελία: χρήσιμο για συνεντεύξεις, όχι για να λυθούν τα προβλήματα. Το παιχνιδάκι έτσι δεν λειτουργεί. Θα πρέπει να κλείσουμε συμφωνίες με την Αφρική που αποφασίστηκαν το 2015 στη Σύνοδο Κορυφής της Μάλτας, θα πρέπει να υποχρεωθούν χώρες για τη μετεγκατάσταση, διότι πάρα πολλές προσποιούνται ότι δεν συμβαίνει τίποτε.  Πρέπει να γίνει διαχείριση των επαναπατρισμών, που προς το παρόν τους κάνει η Ιταλία, ενώ η ΕΕ κάνει συνέδρια.  Προτείναμε πριν από έξι μήνες το Migration  Compact. Ο Juncker το συμπεριέλαβε στην ομιλία του, και είμαστε ευγνώμονες. Αλλά προς το παρόν είναι λόγια. Η Ιταλία, αν χρειαστεί, θα το κάνει και μόνη της: γνωρίζουμε πώς να το κάνουμε. Τότε όμως η Ευρώπη να ομολογήσει ότι έχει αποτύχει και να πει ότι ο εγωισμός είναι ισχυρότερος από την πολιτική, θα έκανε καλύτερη εντύπωση. Δεν μπορούμε να αφήσουμε να εκραγεί το μεταναστευτικό λόγω της αποτυχίας της Ευρώπης. Εν τω μεταξύ, χτίζουμε μια νέα έδρα για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που κοστίζει μερικά δισεκατομμύρια: το διάλεξαν οι προκάτοχοί μου, δεν μπορώ να πω τίποτα. Αλλά προτείνω να βάλουμε μπροστά στο κτίριο τη βάρκα που η Ιταλία μάζεψε από τον πυθμένα της θάλασσας και είναι τώρα στην Augusta. Τουλάχιστον κάθε φορά που υπάρχει μια συνάντηση θα βλέπουμε όχι μόνο τους νέους καναπέδες, αλλά και την εικόνα της βάρκας και το σκάνδαλο του μεταναστευτικού».

Τέλος, ο ιταλός Πρωθυπουργός απορρίπτει ισχυρισμούς ότι έχει υιοθετήσει αντιευρωπαϊκή γραμμή για προεκλογικούς λόγους, τονίζοντας ότι είναι πιο αισιόδοξος από ποτέ για το δημοψήφισμα.

Η ε/φ La Stampa δημοσιεύει άτυπες δηλώσεις του ιταλού Πρωθυπουργού στη Φλωρεντία, που έκανε μεταξύ φίλων και συνεργατών, όπως υποστηρίζεται. Σύμφωνα με την ε/φ, δήλωσε: «Απλώς είπα σε Μέρκελ και Hollande, θέλετε να οδηγήσουμε την Ευρώπη στην αλλαγή; Είμαι μαζί σας. Τη θέλετε όπως είναι; Κάντε το, αλλά μη μου ζητάτε να είμαι μαζί σας. Εγώ δε συμμετέχω σε ένα μακιγιάρισμα. Ιδίως καθώς εναπόκειται σε εμένα να ολοκληρώσω το έργο: διότι αν κερδίσω στο δημοψήφισμα, τότε στις 25 Μαρτίου, στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, εγώ θα φτάσω ισχυρότερος από όλους, ενώ αυτοί θα είναι σε πλήρη προεκλογική φάση».

Όπως επισημαίνεται, ο ιταλός  Πρωθυπουργός τόνισε: «Οι εφημερίδες επιμένουν να λένε για την οργή του Renzi, ωστόσο η θέση μου δεν είναι συγκρουσιακή, αλλά με χαμόγελο».  «Τους τελευταίους μήνες έχουμε προτείνει τρεις μορφές: του Ventotene, της Αθήνας, και της συνάντησης των έξι ιδρυτικών χώρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μου τηλεφώνησαν λέγοντας, μπράβο, πολύ καλά. Στη συνέχεια, όμως, μετά από αυτή τη διαδρομή, ζήτησα να γίνουν πραγματικές αλλαγές: λοιπόν, στην Μπρατισλάβα δεν έγινε έτσι. Νόμιζαν ότι θα παίξω το ρόλο αυτού που περιορίζεται στο να πει ‘ναι’, αλλά  δεν είναι έτσι». Ο ιταλός Πρωθυπουργός, όπως αναφέρει η ε/φ, σημείωσε ότι το κλίμα με το γάλλο Πρόεδρο είναι φιλικό, αναφερόμενος σε περιστατικό στο οποίο ο F.Hollande του παραπονέθηκε ότι «δεν επιτέθηκες στην Τουρκία», και αυτός τον διαβεβαίωσε ότι το έκανε.  Τέλος, τονίζει τη σημασία του δείπνου που θα παραθέσει προς τιμήν του ο αμερικανός Πρόεδρος, το τελευταίο επίσημο δείπνο της θητείας του B.Obama.

Τέλος, επισημαίνεται ότι το σύνολο του ιταλικού Τύπου αναφέρεται σε δηλώσεις του ιταλού Πρωθυπουργού στη διάρκεια χθεσινής εκδήλωσης στη Φλωρεντία, όπου σημείωσε: «Στο μεταναστευτικό, το θέμα δεν είναι ότι εμείς θέλουμε να φιλοξενήσουμε και αυτοί όχι. Αν είναι σωστό να κάνουμε διασώσεις στη θάλασσα, δεν είναι σωστό να τους φέρνουμε όλους στη Σικελία και την Απουλία. Είμαστε ιταλοί, είμαστε γενναιόδωροι, αλλά δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα πρόβλημα όπως η μετανάστευση να εκραγεί λόγω της ανικανότητας της Ευρώπης». «Είτε θα παρέμβει η Ευρώπη υπέρ της ανάπτυξης των αφρικανικών χωρών, ή χάνουμε το χρόνο μας. Και αν δεν το κάνει η Ευρώπη, θα το κάνουμε μόνοι μας», επανέλαβε. «Δεν θα κάνω το φύλλο συκής για τα προβλήματα άλλων», σχολιάσει χαρακτηριστικά.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)