to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:36 | 14.06.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Μ. Ψαλτάκος: Ο ΣΥΡΙΖΑ διέσωσε το ΕΣΥ από την κατάρρευση

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε πολύ ασφυκτικά πλαίσια χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις του και κάθε δυνατό μέσο να κρατήσει όρθιο το Σύστημα Υγείας τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής στη Β' Πειραιά μιλώντας στο Κόκκινο και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη


Ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μέσα σε πολύ ασφυκτικά πλαίσια χρησιμοποιώντας όλες τις δυνάμεις του και κάθε δυνατό μέσο να κρατήσει όρθιο το Σύστημα Υγείας τόνισε ο υποψήφιος βουλευτής στη Β' Πειραιά μιλώντας στο Κόκκινο και στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη, ενώ σχολιάζοντας τις κινητοποιήσεις των διαγνωστικών κέντρων υπογράμμισε ότι η επιλογή των ιδιοκτητών να επιβαρύνουν τους ασθενείς, ήταν ολέθριο σφάλμα.

Σύμφωνα με τον κ. Ψαλτάκο μπροστάρηδες της κινητοποίησης ήταν οι ιδιοκτήτες των μεγάλων διαγνωστικών Κέντρων οι οποίοι ευθύνονται κυρίως για την υπέρβαση του κλειστού προϋπολογισμού.

Όπως είπε, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων διαγνωστικών κέντρων, εν μέσω προεκλογικής περιόδου -που δεν έχει ξαναγίνει- και βασισμένοι σε μία δίκαιη αγανάκτηση όλων των παροχών, έβαλαν ζήτημα απεργιακής κινητοποίησης. Αρχικά με την λογική του λοκ-άουτ και στη συνέχεια με την ολέθρια εσφαλμένη απόφαση όπως είπε, να επιβαρύνουν τους ασθενείς, υποχρεώνοντάς τους να πληρώνουν το 85% του κόστους των διαγνωστικών τους εξετάσεων.

Ο κ. Ψαλτάκος υπενθύμισε ότι το μέτρο του clawback και του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της υπερβολικής κατανάλωσης υπηρεσιών υγείας, υπάρχει από το 2012, όταν και δημιουργήθηκε ο Οργανισμός, σημειώνοντας ότι υπήρχαν χρονιές που ο προυπολογισμός ήταν χαμηλότερος και η επιστροφή πολύ μεγαλύτερη από τη φετινή.

Φέτος υπογράμμισε, η υπέρβαση του προϋπολογισμού ήταν 108 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπάρχουν άλλες χρονιές που είχε φθάσει τα 150 εκατομμύρια.
Μάλιστα ανέφερε ότι επι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο ΕΟΠΥΥ δεν κρατούσε ποσοστό από τους παρόχους αλλά μήνες ολόκληρους, δηλαδή από τους 12 μήνες μπορούσε να κρατήσει πέντε μήνες χωρίς να τους πληρώνει καθόλου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια καταργήθηκε το να παρακρατούνται μήνες ολόκληροι καθώς καθιερώθηκε να κρατείται ένα 10% και το υπόλοιπο να δίνεται στους παρόχους προκειμένου να υπάρχει ρευστότητα.

Αναφερόμενος στο τώρα, σημείωσε ότι με την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού να αυξήσει τον προϋπολογισμό για τις διαγνωστικές εξετάσεις κατά 39 εκατομμύρια για το 2019 και τη δέσμευσή του για αύξηση του προϋπολογισμού για την υγεία, κατευθύνοντας σημαντικό μέρος προς την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το πρόβλημα μετατίθεται σε άλλο χρόνο.

Σχετικά με τις επερχόμενες εκλογές, ο κ Ψαλτάκος τόνισε ότι συγκρούονται δυο λογικές. Από τη μια η λογική της ΝΔ που λέει ότι εγώ πριμοδοτώ την επιχειρηματικότητα στο χώρο της υγείας κι από την άλλη η λογική του ΣΥΡΙΖΑ που λέει ακριβώς το αντίθετο καθώς πιστεύει ότι η Υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό που δεν πρέπει να μπαίνει στη λογική του κέρδους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)