to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:29 | 15.04.2015

Οικονομία

Μ. Ντράγκι: Στα 110 δισ. η έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα - «Δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας»

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ - Διεκόπη αιφνιδίως η συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη από παρέμβαση διαδηλώτριας με κομφετί


Στα 110 δισ. ευρώ φτάνει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα όρια της χρήσης του προγράμματος έκτακτης στήριξης της ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται στα «χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».

Κατά τη σημερινή… επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου του Ντράγκι (στα πρώτα λεπτά πραγματοποίησε παρέμβαση με... κομφετί από διαδηλώτρια των FEMEN), οι ερωτήσεις σχετικά με τη χρήση του μηχανισμού ELA ήταν πολλές, με τον επικεφαλής της ΕΚΤ να τονίζει ότι όλα θα εξαρτηθούν από την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδος και πιστωτών.

A Femen activist stands on the table of the podium throwing paper at ECB President Mario Draghi, left, during a press conference of the European Central Bank, ECB, in Frankfurt, Germany, Wednesday, April 15, 2015.

Δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας είπε επίσης ο πρόεδρος της ΕΚΤ,  που δέχθηκε πληθώρα ερωτήσεων για το ελληνικό ζήτημα στη συνέντευξη Τύπου. «Δεν θέλω καν να σκεφτώ το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας και άλλωστε, με βάση τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση» είπε.

Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο αυτές είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα, είπε, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει συγκριμένη διορία για τη λειτουργία του Μηχανισμού Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) και ότι οι σχετικές αποφάσεις βασίζονται στις συνθήκες που επικρατούν. 

Οι λύσεις και για την επέκταση του ELA και μια σειρά ζητημάτων βρίσκονται στα χέρια της ελληνικής πλευράς και στις διαπραγματεύσεις της με τους εταίρους, τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας.

«Εγκρίναμε την επέκταση του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες και θα συνεχίσουμε να επεκτείνουμε ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες όσο είναι φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα», δήλωσε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ερωτηθείς για το πόσο θα μπορεί η ΕΚΤ να συνεχίσει την επέκταση του ELA, ο Ντράγκι σημείωσε ότι «η απάντηση είναι στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης».

«Υπάρχει διορία για τον ELA;» ήταν η ερώτηση που δέχθηκε ο επικεφαλής της κεντρικής ευρωτράπεζας για να απαντήσει: «Όχι, η απάντηση είναι όχι. Δεν υπάρχει καμία ημερομηνία. Εξαρτάται πλήρως από τις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί. Και το βέβαιο είναι πως η απάντηση σε όλες αυτές τις ερωτήσεις για τον ΕLA και την συνέχιση του ELA βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των μελών της ευρωζώνης».


Ερωτηθείς σχετικά με το ζήτημα της επαναφοράς της εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων στο ευρωσύστημα, ο Ντράγκι επισήμανε πως η ΕΚΤ πρέπει να δει μια αξιόπιστη προοπτική για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ είναι ένας θεσμός που βασίζεται σε κανονισμούς.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπενθύμισε ότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αφαιρέσει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε, το ΔΣ θα επανεξετάσει την πιθανότητα για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και θα εξετάσει την επαναφορά της ρήτρας εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο haircuts στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι αυτό αναφέρθηκε, αλλά δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Πληροφορίες: in.gr, Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)