to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:57 | 23.03.2015

πηγή: capital.gr

Οικονομία

Μ. Ντράγκι: Η ΕΚΤ δεν δημιουργεί νέους κανονισμούς για την Ελλάδα

Η ΕΚΤ θα μπορέσει να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για να γίνονται και πάλι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος


Για την Ελλάδα χρειάζεται "να τεθεί σε εφαρμογή μια διαδικασία η οποία θα αποκαθιστά το διάλογο πολιτικής μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των τριών θεσμών ώστε να μπορέσει να οδηγήσει σε μια αξιόπιστη προοπτική για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο πλαίσιο της υπάρχουσας συμφωνίας", δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi.

"Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν συζητήσεις σε αυτή την κατεύθυνση που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή… και είμαι σίγουρος ότι οι συζητήσεις αυτές, με καλή θέληση από όλες τις πλευρές, θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα που θα συμβάλει στην αποκατάσταση αυτής της αξιόπιστης προοπτικής για επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης", πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε εξάλλου ότι η κεντρική τράπεζα στηρίζει την Ελλάδα, επαναλαμβάνοντας ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο ο δανεισμός προς τη χώρα έχει υπερδιπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 100 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός της ΕΚΤ ξεπερνά πλέον το 65% του ελληνικού ΑΕΠ, αυτό είναι το υψηλότερο στην Ευρωζώνη και δείχνει το μέγεθος της υποστήριξης από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, πρόσθεσε. 

Σημείωσε ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δεσμευτεί πως θα συνεχίσει να εξυπηρετεί κανονικά το χρέος της. Ταυτόχρονα η ελληνική κυβέρνηση μαζί με τους διεθνείς εταίρους της θα πρέπει να εστιάσουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση του ότι η ΕΚΤ θα μπορέσει να επαναφέρει τη ρήτρα εξαίρεσης για να γίνονται και πάλι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα. Σημείωσε ωστόσο ότι πρώτα θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλοι οι σχετικοί όροι.

"Η ΕΚΤ είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικός θεσμός", δήλωσε, εξηγώντας ότι η κεντρική τράπεζα δεν δημιουργεί νέους κανονισμούς για την Ελλάδα ή για καμία άλλη χώρα.

Όσον αφορά τις προοπτικές του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ο Draghi δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει χρεόγραφα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τους επόμενους 18 μήνες και τουλάχιστον μέχρι το Δ.Σ. να νιώθει σίγουρο ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί κοντά στον επίσημο στόχο του 2%.

"Πρόθεση μας είναι να διενεργούμε αγορές τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016 και σε κάθε περίπτωση μέχρι να δούμε μια βιώσιμη προσαρμογή στην πορεία του πληθωρισμού η οποία θα είναι συμβατή με την επίτευξη τιμών πληθωρισμού κάτω, αλλά κοντά στο 2%, σε μεσοπρόθεσμη βάση", δήλωσε ο Draghi. 

Εξέφρασε αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας σημειώνοντας ότι "τα πιο πρόσφατα στοιχεία και έρευνες δείχνουν ότι η ανάπτυξη κερδίζει ορμή", δήλωσε ο Draghi και πρόσθεσε. "Είναι ξεκάθαρο ότι η βάση για την οικονομική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη έχει ενισχυθεί". 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)