to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 15.07.2019

Πολιτική

Μ. Μπαλαούρας: Θα αφήσουμε πάλι να χαθεί ο δρόμος;

«Τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι, με 3 εργολαβίες σε εξέλιξη εργασιών (Κ. Αλισσός, Βάρδα, Γεράκι), διαβάσαμε στην "Καθημερινή" ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο της ακύρωσης του διαγωνισμού που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»


Ο πρώην βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, αναφέρει σε δήλωσή του:

Τώρα που μπήκε το νερό στο αυλάκι, με 3 εργολαβίες σε εξέλιξη εργασιών (Κ. Αλισσός, Βάρδα, Γεράκι), διαβάσαμε στην «Καθημερινή» ότι εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο της ακύρωσης του διαγωνισμού που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω, ότι το Υπουργείο Υποδομών επί Σπίρτζη, αφού πρώτα έλαβε την (χρονοβόρα) έγκριση της Κομισιόν, εξασφάλισε για πρώτη φορά και τη χρηματοδότηση του, με 300 εκατ. ευρώ, από το ΕΣΠΑ και όχι από τον κρατικό Προϋπολογισμό.
Οφείλω, πάλι να πω ότι, υπήρξαν ορισμένες υστερήσεις στην πορεία του έργου. Όμως, αν πάει κανείς στα εργοτάξια θα δει ότι τα έργα έχουν ξεκινήσει, αντιμετωπίζοντας και αναπάντεχα προβλήματα, όπως σχηματισμούς χωματερών από Δήμους, πάνω στη χάραξη του νέου δρόμου! Να ενημερώσω ότι αυτές τις μέρες εγκαθίσταται και άλλη μια εργολαβία στήνοντας το εργοτάξιο της.  
Είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα με τις 2 εργολαβίες της «Κ/Ξ Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών». Όμως και αυτό οδεύει στην επίλυση του. Ήδη, ο τρίτος μειοδότης, η εταιρία «Gd Infrastrutture Hellas» με επιστολή της στις 18 Ιουνίου μας γνωστοποίησε ότι προτίθεται να αναλάβει και τις δύο αυτές εργολαβίες, με τις ίδιες προσφορές και εκπτώσεις. Προφανώς αυτό θα γίνει αφού πρώτα θα εξεταστεί η προσφορά του δεύτερου μειοδότη, όπως ο νόμος ορίζει. 
Επομένως, το έργο έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2022, όπως ορίζουν οι συμβάσεις. Για να γίνει αυτό ο νέος υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής(ο νεότερος) θα πρέπει να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για επανάληψη απένταξης του έργου, όπως έγινε πάλι επί ΝΔ(και ΠΑΣΟΚ) το 2013. Τι θα συμβεί αν προχωρήσει στην απένταξη; Θα πρέπει, αν ενοποιηθεί το έργο(προς τη κατεύθυνση του ενός «εθνικού» εργολάβου), να γίνουν ξανά μελέτες για δημοπράτηση και νέος διαγωνισμός… Επιπλέον, το κράτος θα αποζημιώσει με 10 εκατομμύρια στους συμβασιούχους εργολάβους…  Η καθυστέρηση θα είναι, τουλάχιστον 3ετής, αφού θα χρειαστεί εκ νέου έλεγχος και έγκριση από τη Κομισιόν, που μπορεί να πει πάλι να μη γίνει αυτοκινητόδρομος, αλλά η διαπλάτυνση του υφιστάμενου κατσικόδρομου- λαιμητόμου, και προφανώς θα χαθεί η χρηματοδότηση με ευρωπαϊκούς πόρους!
Οι φορείς της Ηλείας, οι νεοεκλεγμένοι, Περιφερειάρχης, δήμαρχοι και σύμβουλοι, το Επιμελητήριο, Επιστημονικοί φορείς, κινήσεις πολιτών, ανεξάρτητα από τις κομματικές τους προτιμήσεις, θα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα και δυναμικά, για να μη περάσει το σχεδιαζόμενο ανοσιούργημα της νέας απένταξης του αυτοκινητόδρομου.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)