to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:06 | 16.04.2019

Πολιτική

Μ. Μπαλαούρας: Ό,τι κι αν λέει ο κ. Λοβέρδος, το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην υπόθεση της Novartis


Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο indicator.gr και τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κοσμοπούλου, αναφέρεται μεταξύ άλλων, στην υπόθεση της Novartis, επισημαίνοντας ότι αποτελεί υπαρκτό σκάνδαλο.

Παράλληλα, αναφερόμενος  στην αναπτυξιακή στρατηγική που έχει ακολουθήσει έως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση, εκτιμά πως το 2019 θα είναι καλύτερο από το 2018.

Αναφορικά με την ρύθμιση οφειλών σε Ταμεία και εφορία, επεσήμανε πως βασικός στόχος είναι να βοηθηθούν αυτοί που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν την δυνατότητα και να αποκλειστούν οι κακοπληρωτές.

Τέλος, ερωτηθείς για τους στόχους της Προοδευτικής Συμμμαχίας στον δρόμο για τις κάλπες της Ευρώπης, τόνισε πως  δημιουργείται ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο, ώστε να δοθεί η μάχη υπέρ των λαών και της εργασίας και κατά της επικίνδυνης ενίσχυσης της ακροδεξιάς.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

Είναι γεγονός ότι μακροικονομικά έστω, οι δείκτες της οικονομίας παρουσιάζουν κάποια βελτίωση. Θεωρείτε ότι η αναπτυξιακή στρατηγική που ακολούθησε η κυβέρνηση πράγματι αποδίδει καρπούς και στην πραγματική οικονομία;

Έχουμε αρκετές θετικές ενδείξεις: το ΑΕΠ αυξάνεται επί 6 συνεχόμενα τρίμηνα με ρυθμό υψηλότερο της Ευρωζώνης, η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται, οι εξαγωγές έχουν εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 15ετίας και η ανεργία μειώνεται, παραμένοντας ακόμα όμως υψηλή – τώρα βρίσκεται στο 18.5%. Χρειαζόμαστε όμως πολύ μεγαλύτερη βελτίωση.

Πιστεύω, ότι το 2019 θα είναι καλύτερο από το 2018 γιατί η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων που κάναμε το περασμένο φθινόπωρο και η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Φεβρουάριο 2019 θα αυξήσουν το διαθέσιμο εισόδημα των εργαζομένων και θα έχουν θετικά αποτελέσματα στην ανάπτυξη.

Προσπαθούμε επίσης, να ξεπεράσουμε το πρόβλημα της αδυναμίας των ελληνικών τραπεζών να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, με τη δημιουργία ειδικών χρηματοδοτικών εργαλείων που αξιοποιούν πόρους του ΕΣΠΑ για να ενισχύσουμε τη ρευστότητα και τις επενδύσεις, ειδικά των μεσαίων και  μικρών επιχειρήσεων. Όπου νάναι θα αρχίσει να λειτουργεί και η Αναπτυξιακή Τράπεζα – όλα αυτά, συνδυασμένα, βοηθούν.

Προστασία πρώτης κατοικίας

Αναφορικά με τον νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τι απαντάτε στους ισχυρισμούς της ΝΔ ότι με τη νέα ρύθμιση συρρικνώνεται η προστασία της;

Δεν υπήρξε καμία συρρίκνωση στην προστασία της πρώτης κατοικίας για τις ευάλωτες ομάδες που έχουν κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια δηλαδή παρέμειναν αμετάβλητα για όσους έχουν κοκκινισμένες οφειλές από στεγαστικά, επισκευαστικά ή καταναλωτικά δάνεια και  πιστωτικές κάρτες.

Εκεί που πράγματι κάναμε κάποιες υποχωρήσεις – αλλά μόνον σε σχέση με τις προθέσεις μας – ήταν στην προστασία των επαγγελματιών που πήραν επιχειρηματικά δάνεια, με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία. Γι’  αυτούς – που μέχρι τώρα δεν είχαν καμία κάλυψη – επιδιώξαμε να εξασφαλίσουμε προστασία με τους ίδιους όρους που εξασφαλίσαμε για τους άλλους δανειολήπτες αλλά δυσκολευτήκαμε να πείσουμε τους εκπροσώπους της ΕΚΤ που μας έλεγαν ότι σε καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει τέτοια προστασία. Τελικά, το περάσαμε αλλά για τα επαγγελματικά δάνεια ισχύουν κατώτερα κριτήρια από αυτά που ισχύουν για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων.

Πάντως, με βάση τα στοιχεία των τραπεζών, στη νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας – που φτάνει μάλιστα σε βάθος 25ετίας – υπάγονται 150.000 άτομα, δηλαδή το 75% των κόκκινων δανείων πρώτης κατοικίας. Γι’  αυτό την ψήφισε η Νέα Δημοκρατία.  

Οι 120 δόσεις

Ρύθμιση οφειλών σε Ταμεία και εφορία: Ποιες παρεμβάσεις σχεδιάζονται ώστε πράγματι να βοηθηθούν αυτοί που έχουν πραγματικό πρόβλημα; Ποια θεωρείτε πως θα είναι τα κριτήρια;

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει στόχο να βοηθηθούν αυτοί που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν έχουν, να αποκλειστούν οι κακοπληρωτές αλλά και να ευνοηθούν όσοι θεωρούν τον εαυτό τους αδικημένο διότι ήταν συνεπείς.

Για τις οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, που θα έρθει στη Βουλή την επόμενη  εβδομάδα, η ρύθμιση θα είναι απλή και θα καλύψει τους πάντες: ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες, και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή περίπου 900.000 άτομα. Με δυο λόγια όλοι όσοι χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν και να πληρώσουν το χρέος τους σε έως και 120 δόσεις, δηλαδή σε βάθος 10ετίας και όλοι θα κερδίσουν από τη μείωση των προστίμων και των προσαυξήσεων που θα φτάσουν ανάλογα με την περίπτωση ως και το 85%.  Το μεγαλύτερο κέρδος ωστόσο θα το έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες στους οποίους θα δοθεί η δυνατότητα επανυπολογισμού των εισφορών τους από το 2002 και εξής σύμφωνα με το Νόμο Κατρούγκαλου, άρα θα δουν μεγάλες μειώσεις στο κεφάλαιο της οφειλής – με το κόστος όμως της λήψης μιας μικρότερης σύνταξης.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για την εφορία, που θα γίνει αργότερα, γνωρίζω ότι θα έχει αυστηρότερα κριτήρια, δεν έχουν όμως οριστικοποιηθεί ακόμη.

Διάφορα ξένα δημοσιεύματα, επικαλούμενα κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν πως η Αθήνα σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές ομολόγων μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Ποιες είναι οι προσδοκίες από μια νέα έξοδο;

Τα ελληνικά ομόλογα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο. Μάλιστα το 10ετές την περασμένη Πέμπτη βρέθηκε σε ιστορικά χαμηλά 14 χρόνων – με την απόδοσή του να περνά κάτω από το 3.4%. Από τη στιγμή λοιπόν που οι αγορές  αναγνωρίζουν ότι η Ελλάδα περνά σε μια κανονικότητα, έχουμε κάθε λόγο να εκμεταλλευτούμε την καλή συγκυρία και να επιχειρήσουμε μια νέα έξοδο στις αγορές. Ο στόχος είναι να εξοφλήσουμε πριν την ώρα του το ακριβό κομμάτι του δανείου του ΔΝΤ, ώστε να μειώσουμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους μας.  

Περί Novartis

Το θέμα της Novartis οδήγησε σε οξύτατη πολιτική σύγκρουση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ την περασμένη βδομάδα, με τον Αντρέα Λοβέρδο να καταγγέλλει τη σε βάρος του δικαστική έρευνα μιλώντας για «μπούρδες» και «συκοφαντίες» και τον ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι επιδιώκουν την παραγραφή του σκανδάλου.  Ποια είναι η δική σας θέση στο ζήτημα αυτό;

Ό,τι κι αν λέει ο κ. Λοβέρδος, το σκάνδαλο της Novartis είναι υπαρκτό όπως υπαρκτή ήταν και η ζημιά του Δημοσίου και των ασφαλισμένων με δισεκατομμύρια ευρώ από αυτό. Στο σκάνδαλο της Novartis συμμετείχαν εκατοντάδες γιατροί, μία πολυεθνική εταιρία και αυτό που ψάχνουν τώρα οι εισαγγελείς είναι οι τυχόν  πολιτικές απολήξεις του. Γιατί στη δικογραφία – που δεν ξεκίνησε από μας αλλά από τις ΗΠΑ – υπάρχει έγγραφο του FBI το οποίο κάνει λόγο για χρηματισμό κυβερνητικών αξιωματούχων και του τότε Υπουργού Υγείας. Υπουργός Υγείας όμως κατά την επίμαχη περίοδο υπήρξε και ο κ. Λοβέρδος.

Από εκεί και πέρα, ενώ εμείς  ως κυβέρνηση αφήνουμε την δικαστική έρευνα στους εισαγγελείς και κάνουμε τη δική μας πολιτική δουλειά: προωθήσαμε την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση του άρθρου περί ευθύνης υπουργών, ώστε η διαφθορά και η διασπάθιση δημοσίου χρήματος από πολιτικά πρόσωπα να τιμωρείται. Δείτε τι είπαν προχτές Β. Βενιζέλος και Χ. Αθανασίου: ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, αν καταφέρουν να γίνουν ξανά κυβέρνηση, με ένα νομικιστικό τέχναμα θα παραγράψουν, δηλαδή θα συγκαλύψουν το σκάνδαλο της Novartis. Τι άλλο να πούμε εμείς; Νομίζω ότι οι κύριοι αυτοί περιέγραψαν ένα από τα μεγάλα διλήμματα στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες στις εθνικές εκλογές. Τι θέλουν:  τη συνέχιση της συγκάλυψης των σκανδάλων με την κατάπτυστο νόμο περί ευθύνης υπουργών ακριβώς όπως παλιά ή την απόδοση δικαιοσύνης και την πάταξη της πολιτικής διαφθοράς;

Αναφορικά με την Συμφωνία των Πρεσπών, μερίδα των πολιτών αντέδρασε έντονα. Θεωρείτε ότι στο μέλλον θα μπορέσει να δει τις θετικές πτυχές της Συμφωνίας και ποιες νομίζετε ότι θα είναι αυτές;

Πολύ έντονα αντέδρασαν μόνο κάποιες δεκάδες άτομα με ακροδεξιές καταβολές: αυτοί ποτέ δεν θα ενδιαφερθούν για τις θετικές πλευρές της Συμφωνίας. Υπάρχει όμως κι ένα σημαντικό κομμάτι κόσμου στη Μακεδονία που αντέδρασε – αν και όχι το ίδιο έντονα – γιατί ενδιαφέρεται για το συμβολικό, αλλά και γιατί έπεσε πολλή σπέκουλα για το θέμα από τη Νέα Δημοκρατία προκειμένου να αυξήσει το πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω όμως ότι με τον χρόνο, όσο η Θεσσαλονίκη θα ξανακερδίζει τον ιστορικό της ρόλο ως σταυροδρόμι και λιμάνι ολόκληρων των Βαλκανίων, και όσο θα φαίνονται τα τοπικά κέρδη σε επίπεδο ανάπτυξης υποδομών, κατασκευής δικτύων, προώθησης επενδύσεων και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, θα αλλάξουν τα πνεύματα.

Στο δρόμο προς τις Ευρωκλογές

Ποιοι είναι οι στόχοι της Προοδευτικής Συμμαχίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της αναμέτρησης των ευρωεκλογών;

Είναι κοινός τόπος ότι η Ευρώπη βυθίζεται στην κρίση επειδή οι συντηρητικές δυνάμεις που διαχειρίστηκαν τη κρίση της Ευρωζώνης, με τις πολιτικές τους επιλογές οδήγησαν στη συντριβή του ευρωπαϊκού κοινωνικού συμβολαίου που στήριξε το ευρωπαϊκό όραμα, με συνέπεια να ενισχύεται επικίνδυνα η ακροδεξιά. Η Ευρώπη είναι λοιπόν μπροστά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι.

Με την Προοδευτική Συμμαχία, δημιουργούμε ένα πλατύ προοδευτικό μέτωπο ώστε στις επικείμενες Ευρωεκλογές να δώσουμε τη μάχη με συγκεκριμένους στόχους υπέρ των λαών και της εργασίας. Επιδιώκουμε την κατοχύρωση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Πυλώνα, για την εγγύηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Επιδιώκουμε την αποφασιστική αύξηση  του κοινοτικού προϋπολογισμού με νέους πόρους, όπως π.χ. ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών. Επιδιώκουμε την ανάπτυξη μηχανισμών διαμερισμού της ευθύνης αλλά και του βάρους – την αμοιβαιοποίηση δηλαδή του ρίσκου και των δημόσιων χρεών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Επιδιώκουμε την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής του μεγάλου πλούτου και τη ριζική στροφή της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής από τη λιτότητα στις επενδύσεις, για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μιας τεράστιας οπισθοδρόμησης, με την ακροδεξιά ολοένα και περισσότερο να εντείνει τον ρατσιστικό της λόγο. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη προκειμένου να μην βιώσουν ξανά οι λαοί της τα σφάλματα του παρελθόντος;

Η ακροδεξιά τρέφεται από τις ανισότητες που εμβάθυναν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές κατά τη διαχείριση της κρίσης. Τρέφεται από την ανασφάλεια που δημιουργεί η  ισλαμική τρομοκρατία, την οποία όμως κάποια ευρωπαϊκά κράτη τη στήριξαν τα προηγούμενα χρόνια για να ανατρέψουν τον Καντάφι ή τον Άσαντ. Τρέφεται από την αδυναμία της Ευρώπης να δώσει μια σωστή απάντηση στο προσφυγικό. Μέσα σε αυτές τις ζοφερές συνθήκες η ακροδεξιά ενισχύεται γιατί παριστάνει δήθεν την αντισυστημική δύναμη και το αντίπαλο δέος. Ο εφιάλτης της ανόδου της ακροδεξιάς όμως θα τελειώσει όταν η Ευρώπη επιστρέψει στις ιδρυτικές της αξίες και αρχίσει να μειώνει τις ανισότητες. Αλλά αυτή είναι μια επιλογή που δεν την κάνουν οι συντηρητικές κυβερνήσεις που κυριαρχούν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια, μόνο προοδευτικές πλειοψηφίες την κάνουν.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)