to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 03.07.2018

Πολιτική

Μ. Μπαλαούρας: Ο μεταμνημονιακός δρόμος της Ελλάδας για δίκαιη ανάπτυξη

Στη σημερινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Ευρωπαϊκών, Άμυνας και Εξωτερικών, στην οποία συμμετείχε και ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, κεντρικός ομιλητής εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Μ. Μπαλαούρας.


           Ο βουλευτής αρχικά σχολίασε την ομιλία του Ευρωπαίου Επιτρόπου, ο οποίος, έχοντας δηλώσει με έμφαση ότι η Ελλάδα βγαίνει τον Αύγουστο οριστικά από το Μνημόνιο και δε θα επιστρέψει ξανά η Τρόικα, αναφέρθηκε παράλληλα στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Μάκης Μπαλαούρας, συνεχίζοντας, απάντησε στο πιο σημαντικό πολιτικά ερώτημα των ημερών: «Είμαστε ευχαριστημένοι με την συμφωνία για την έξοδο από το μνημόνιο; Είναι κοντά στις θυσίες του ελληνικού λαού;».

            «Η απάντηση, κατά την άποψή μου, είναι ΝΑΙ», δήλωσε κατηγορηματικά, και εξήγησε γιατί:  «μπορούμε να προχωρήσουμε στην επόμενη μέρα μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων, έχοντας εξασφαλίσει δύο πολύ βασικά πράγματα: πρώτο, τη μεσομακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και δεύτερο, τη δημιουργία ενός σημαντικού αποθεματικού ασφαλείας, που θα μειώσει τους χρηματοπιστωτικούς κινδύνους και θα βοηθήσει στη σταθερή και βιώσιμη έξοδο της χώρας στις αγορές».


            Οι προκλήσεις που παραμένουν

            «Υπάρχουν προκλήσεις στη μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών. «Προφανώς και υπάρχουν», έσπευσε να απαντήσει, απευθυνόμενος στον κ. Μοσκοβισί, και κατονόμασε ως βασικότερες τη μείωση των υψηλών ακόμη δημοσιονομικών στόχων.  Επιπλέον, δήλωσε την πολιτική προσήλωση της κυβέρνησης στη διαφάνεια, στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην καλύτερη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης και στη θωράκιση της κοινωνικής δικαιοσύνης. 

             «Με τη συμφωνία έχουμε χώρο για άσκηση θετικής πολιτικής υπέρ των κοινωνικών ομάδων που δοκιμάζονται, και των κοινωνικών στρωμάτων που πλήρωσαν το βαρύτερο τίμημα της κρίσης. Αυτό ήδη γίνεται και θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση», διαβεβαίωσε ο Μάκης Μπαλαούρας. «Η δεύτερη στόχευση, ωστόσο, που εμπλέκεται με την πρώτη, εστιάζει ιδιαίτερα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την πραγματική οικονομία, με μείωση των φορολογικών συντελεστών και βελτίωση της τραπεζικής πίστης, για να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία». «Οι παρεμβάσεις που κάναμε στην κατεύθυνση της βελτίωσης των όρων της επιχειρηματικότητας ήταν αυτές που επέτρεψαν τη μείωση της ανεργίας το προηγούμενο διάστημα και είναι και αυτές που θα μας οδηγήσουν στη σταθερή ανάπτυξη και στο μέλλον», επισήμανε.

            Δεν παρέλειψε ωστόσο να αναγνωρίσει και τη σημαντικότητα των μεγάλων, στρατηγικών επενδύσεων με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας. «Τα τρία προηγούμενα χρόνια είχαμε την ευκαιρία, πολλές φορές, να συζητήσουμε για το θέμα αυτό στην Επιτροπή Οικονομικών, αλλά και στην αντίστοιχη Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου», τόνισε απευθυνόμενος προς τον επίτροπο Π. Μοσχοβισί. «Σήμερα λοιπόν που η χώρα μπαίνει σε μία νέα καλύτερη φάση και μετά τις μεγάλες τομές που κάναμε στην αδειοδότηση των επενδύσεων και του χωροταξικού σχεδιασμού για Επιχειρηματικά Πάρκα, οι επενδύσεις θα πρέπει να γίνονται με ακόμα πιο ορθολογικό και κοινωνικά βιώσιμο τρόπο».


Να θωρακισθεί περισσότερο η οικονομία

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις θεσμικές τομές για την θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, ο Μ. Μπαλαούρας τόνισε: «Είδαμε εδώ και τρία χρόνια, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις, ότι η θέλησή μας είναι να πατάξουμε τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή, διότι έτσι εξασφαλίζουμε διαρκή και βιώσιμη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και, κυρίως, δημοσιονομικά πλεονάσματα που επιστρέφουν στην κοινωνία.  Πρόκειται για ένα τιτάνιο έργο που πρέπει να το προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ότι τα χρήματα που εισφέρουν από τους κόπους τους δεν χάνονται σε διαδρομές, αλλά στηρίζουν τις πραγματικές δημόσιες ανάγκες».



Προϋπολογισμός της ΕΕ με αλληλεγγύη

Κλείνοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών αναφέρθηκε στο ακανθώδες θέμα του νέου πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες. «Ανησυχούμε γι’ αυτό», αναγνώρισε, «διότι την ώρα που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και έχει ανάγκη από την αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων σε κρίσιμους τομείς, όπως η αγροτική πολιτική και η κοινωνική συνοχή, οι αλλαγές που κυοφορούνται ενδέχεται να οδηγήσουν σε συνολική υποβάθμιση αυτών των πολιτικών για όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δική μας θέση είναι ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από περισσότερη κοινωνική πολιτική και περισσότερη αλληλεγγύη» τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα το Μεταναστευτικό.  

           «Μόνο αυτή η κατεύθυνση μπορεί να λύσει τα προβλήματα που δημιούργησε η λιτότητα των προηγούμενων ετών: σε διαφορετική περίπτωση θα δούμε όχι μόνο φαινόμενα επιβράδυνσης της ανάπτυξης στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά κυρίως, ακόμα μεγαλύτερη άνοδο της ξενοφοβίας και της ακροδεξιάς. Ναι, πρέπει να γράψουμε ένα νέο κεφάλαιο για την Ελλάδα, όπως είπατε κ. Μοσκοβισί, αλλά και για την Ευρώπη», κατέληξε ο Μ. Μπαλαούρας.    

 


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)