to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:15 | 24.02.2019

Πολιτική

Μ. Μπαλαούρας: Κανείς από τους διοικητές της ΤτΕ δεν κόντραρε δημοσίως την εκλεγμένη κυβέρνηση

Εφ' όλης της ύλης μίλησε σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξή του στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου στον Alpha ο Μάκης Μπαλαούρας, Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ.


Στην αρχή αναφέρθηκε στις συνεδριάσεις του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, και στο Ευρωκοινοβούλιο για την Ευρωπαϊκή Κοινοβουλευτική Εβδομάδα. 

Αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν σχετικά με την ανάγκη καταπολέμησης της φοροαπαλλαγής και της φοροδιαφυγής στην Ευρωπαϊκή ένωση, πρόβλημα του στοιχίζει δισεκατομμύρια ευρώ στα κράτη μέλη.

Μίλησε επίσης για την 20η επέτειο του ευρώ και για την αδυναμία της ΟΝΕ να συμβάλει στην κοινωνική και περιφερειακή συνοχή στην Ευρώπη. Ανέπτυξε τις παρεμβάσεις του σχετικά με την ανάγκη ελέγχου των πολιτικών και τεχνοκρατών του Εurogroup: o άτυπος φορέας αυτός και τα μέλη του, ενώ δεν έχουν καμία θεσμική νομιμοποίηση, καθορίζουν σημαντικές επιλογές και επιβάλουν αποφάσεις στις κυβερνήσεις και τους λαούς της Γηραιάς Ηπείρου - πράγμα που θρέφει ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές θέσεις και νοοτροπίες.

Ο Μ. Μπαλαούρας αναφέρθηκε και στις συζητήσεις του με τον εκπρόσωπο του Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, κ. Σχοινά, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών καθώς και στις συζητήσεις για τα κόκκινα δάνεια.

Πρωτοφανής η στάση του κ. Στουρνάρα 

Βασικό όμως θέμα της εκπομπής ήταν η στάση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Στουρνάρα.

Ο Μάκης Μπαλαούρας, γνωρίζοντας σε βάθος τα τραπεζικά θέματα, εξέφρασε σφοδρή κριτική στις πράξεις του κεντρικού τραπεζίτη που εκθέτουν την κυβέρνηση και τη χώρα. « Ήμουν Πρόεδρος του Συλλόγου και εκπρόσωπος των εργαζομένων παραπάνω από δέκα χρόνια στο Γενικό Συμβούλιο της Τράπεζας, το ανώτατο όργανό της και είχα θεσμικές σχέσεις με τους Διοικητές της Τράπεζας της Ελλάδος. Έχω μια ακτινογραφία όλων των Διοικητών της από τον Χαλικιά μέχρι τον Γκαργκάνα. Και θέλω να σας πω ότι όλοι, όταν είχαν να υποδείξουν κάτι, είτε ήταν κυβέρνηση της Ν.Δ. είτε του ΠΑΣΟΚ, στέλνανε εσωτερικά και απόρρητα σημειώματα στον Πρωθυπουργό. Εμένα μου τα δείχνανε πολλές φορές, λέγοντας μου το τι είχαν υποδείξει», αποκάλυψε ο Μ. Μπαλαούρας. 

«Όμως δεν τα δημοσιοποιούσαν ούτε επέτρεπαν διαρροές για να κάνουν κριτική στην πολιτική της εκάστοτε Κυβέρνησης. Ότι είχαν να πούνε το έστελναν με εσωτερικά σημειώματα προς τον Πρωθυπουργό ή τους αρμόδιους Υπουργούς. Να σας πω ένα χαρακτηριστικό: Ο Τίμος Χριστοδούλου ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, διορισμένος από τη ΝΔ το 1992, από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Όταν όμως ήρθε το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Χριστοδούλου παρέμεινε Διοικητής με Α. Παπανδρέου Πρωθυπουργό. Δεν υπήρξε ποτέ δημόσια σύγκρουση. Υπεδείκνυε στον Πρωθυπουργό ορισμένα πράγματα με απόρρητα σημειώματα. Όμως αυτό που γίνεται από τον κ. Στουρνάρα είναι πρωτοφανές. Βγαίνει σε κόντρα με τη Κυβέρνηση λέγοντας ότι πρέπει να περικοπούν οι συντάξεις! Λέγαμε ότι θα βγούμε από το μνημόνιο χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης και αυτός έβγαινε δημοσίως υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής, πράγμα που σήμαινε νέο μνημόνιο!», υπογράμμισε ο βουλευτής. 

Ο εσπευσμένος έλεγχος Στουρνάρα μόνο για δάνειο Πολάκη

Ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο, κ. Παπαδάκου, αναφέρθηκε στην υπόθεση δανείου του Π. Πολάκη. και διέψευσε τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Στουρνάρας, σε ότι αφορά τον έλεγχο των δανείων πολιτικών προσώπων από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα του, ότι μπορεί να ελέγξει μόνο τις μη συστημικές τράπεζες. «Από όλες τις τράπεζες μπορεί να ζητήσει στοιχεία και να προβεί σε ελέγχους», γνωστοποίησε ο βουλευτής. 

«Ταυτόχρονα ο κ. Στουρνάρας δεν έχει αναφερθεί ποτέ στα δάνεια των δύο μεγάλων κομμάτων, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ύψους διακοσίων ογδόντα (280) εκατομμυρίων ευρώ, που δεν θα εξοφληθούνε ούτε μέχρι το 2090 που έχουν γίνει με αμφίβολους όρους που επιβάλλουν έλεγχο. Για τα δάνεια αυτά όμως ο κ. Στουρνάρας δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα». Τέλος, ο Μ. Μπαλαούρας τόνισε πως «η ΕΚΤ εφαρμόζει τις αρχές της κατά το δοκούν. Άλλες φορές κόβει υποψηφίους τραπεζίτες, ως πολιτικά πρόσωπα, ενώ σε άλλες προστατεύει με τρόπο ανεπίτρεπτο άλλους που μεταπήδησαν από υπουργοί σε τραπεζίτες, όπως ο κ. Στουρνάρας, εφαρμόζοντας την πολιτική δύο μέτρων και δύο σταθμών».

Συμπερασματικά, «η θέση της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και σε διεθνές επίπεδο απ’ ότι φάνηκε στη συνάντηση του ΟΟΣΑ, είναι αναβαθμισμένη κι αυτό χάρη στις τεράστιες προσπάθειες της Ελληνικής Κυβέρνησης, των Βουλευτών της και του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

2021 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)