to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:29 | 08.05.2018

Πολιτική

Μ. Μπαλαούρας: Η μηχανή έχει πάρει μπροστά και δοκιμάζονται οι ταχύτητες

Η ταχύτητα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι μεγαλύτερη από τις συντηρητικές προβλέψεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, θα επιταχύνει όταν υλοποιηθούν οι στρατηγικές που καταστρώνονται στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια με τη συμμετοχή των τοπικών φορέων και παρά τα εμπόδια της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προέβλεψε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής Μάκης Μπαλαούρας, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.


Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η μηχανή έχει πάρει μπροστά και αυτό που δοκιμάζεται είναι οι ταχύτητες, πιστεύω ακράδαντα ότι η ταχύτητα θα είναι μεγαλύτερη εάν ανοιχτούν όλα αυτά που έχουμε καταστρώσει ως στρατηγική. Στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, αρχικά υπήρξε σφοδρή πολεμική της ΝΔ για τη συμμετοχή Νεοδημοκρατών. Αυτό έσπασε, γίνεται πολύ καλή δουλειά. Οι τοπικοί φορείς, δήμαρχοι, επιστημονικοί φορείς και επιμελητήρια, προτείνουν πράγματα. Γίνονται αποδοχές στρατηγικού χαρακτήρα. Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ένα σχήμα παρακολούθησης πώς θα προχωρήσουν αυτά τα έργα και θα ενταχθούν στην στρατηγική της χώρας, τόσο την οικονομική όσο και την κοινωνική».
 
Νωρίτερα και σχολιάζοντας την εισήγηση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο κ. Μπαλαούρας την χαρακτήρισε σημαντική και τεκμηριωμένη με με στοιχεία τόσο της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, όσο και της Τράπεζας της Ελλάδας, επιστημονικών ομάδων κτλ.  «Κάνει μία αποτύπωση της ελληνικής οικονομίας που δίνει αισιόδοξα μηνύματα, τόσο άμεσα όσο και για την μεσοπρόθεσμη προοπτική της. Μιλάει για το στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, που λέμε και εμείς ως κυβέρνηση, μίας προοπτικής για την ανάπτυξη και ζητάει δημόσιο διάλογο επ' αυτού», όπως σημείωσε.
 
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, είναι σημαντικό το «πώς θα γίνει ο δημόσιος διάλογος, γιατί χρειάζεται και παρτενέρ. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν κόμματα στην αντιπολίτευση που να μπορούν να ασκήσουν θεμελιωμένη κριτική, να προβάλουν τις δικές τους εναλλακτικές θέσεις. Υπάρχει τακτικισμός και παραπολιτική, με δηλώσεις που δεν δίνουν προοπτική στον ελληνικό λαό, δεν μιλούν για τα προβλήματά του. Αντίθετα, πολλές από τις αιχμές, ειδικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιλάνε πάλι για απολύσεις υπαλλήλων, κλείσιμο δομών, κτλ. Δεν ζητάμε σύμφωνα προσχώρησης, υποταγής, κτλ., αλλά μία ανοιχτή διαδικασία για την προοπτική της χώρας και από οικονομική και από κοινωνική άποψη».
 
«Ο νεοφιλελευθερισμός προτείνει όσα και ο κ. Μητσοτάκης, όμως έχουν μία στρατηγική, που εδώ δεν υπάρχει, είναι λίθοι ατάκτως ερριμένοι, πιάνουν ένα ζήτημα και "χάνονται", "πιάνουν" επενδυτές και τους λένε ότι δεν πρέπει να γίνουν επενδύσεις γιατί θα πέσει ο Τσίπρας. Σε καμία συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν ξέχασε ο Μητσοτάκης να βάλει θέμα εκλογών, πράγμα παράλογο, όταν βγαίνουμε από το μνημόνιο τον Αύγουστο. Να πούνε την άποψή τους, πώς θα βγούμε; Θέλουν την προληπτική γραμμή στήριξης ή δεν την θέλουν; Είναι πράγματα στρατηγικής σημασίας. Γι' αυτό σκοντάφτουν συνεχώς, δεν μπορούν να πείσουν ακόμη και την πλευρά των τέως Νεοδημοκρατών», υπογράμμισε ο ίδιος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)