to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:57 | 20.11.2017

Πολιτική

Μ. Μπαλαούρας: Φαντασιώσεις της αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διανέμει τώρα το κοινωνικό μέρισμα για να αλλάξει την ατζέντα

Στην χθεσινή Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου που ενέκρινε τη διανομή του Κοινωνικού Μερίσματος 2017 με τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων, εισηγητής ήταν ο βουλευτής Ηλείας και Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Μάκης Μπαλαούρας.


Το κοινωνικό μέρισμα, εξήγησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, αφορά ποσό 1.4 δις ευρώ που μοιράζεται σε τρεισήμισι εκατομμύρια ανθρώπους, δηλαδή σε πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού, που όμως έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση. «Δεν αποτελεί όμως απλώς ένα βοήθημα», παρατήρησε. «Απορρέει από ιδεολογία μας, από την ψυχή της Αριστεράς και εντός του μνημονίου δείχνουμε -και θα το συνεχίσουμε πολύ περισσότερο όταν φύγουμε από τα μνημόνια- την ταξική μεροληψία στους μη έχοντες και κατέχοντες».

Ως προς την κατανομή του κοινωνικού μερίσματος, όπως εξήγησε, άμεσα δίνονται στους πολίτες 720 εκατομμύρια ευρώ, ποσά που είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα, χωρίς κρατήσεις και χωρίς αλλαγή εισοδηματικών κριτηρίων. Δίνονται επίσης, 300 εκατομμύρια στους συνταξιούχους που η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ παράνομα τσεκούρωσε. Επιπλέον μέσω της ΔΕΗ δίνονται 360 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο να μειωθεί κατά 70%.

Ως προς τον χρόνο που επέλεξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διανομή, ο Μάκης Μπαλαούρας υπενθύμισε στην αντιπολίτευση πως από καιρό το οικονομικό επιτελείο είχε εξαγγείλει τη διανομή κοινωνικού μερίσματος, η δε επιλογή του χρόνου έγινε με οικονομική λογική. «Δίνεται το μέρισμα τώρα κι έπρεπε να δοθεί όσο δυνατόν νωρίτερα για να μπορέσει να λειτουργήσει ο πολλαπλασιαστής, να έχουμε θετικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη του 2017 και να δημιουργηθούν δεδομένα για την ανάπτυξη το 2018». Γελάει ο πολίτης με τις φαντασιώσεις της αντιπολίτευσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διανέμει τώρα το κοινωνικό μέρισμα για να αλλάξει την ατζέντα από τον Κουφοντίνα ή τις δήθεν επιτυχημένες εκλογές για την Κεντροαριστερά, τόνισε ο Μάκης Μπαλαούρας.

Ως προς το κρίσιμο ερώτημα από πού προέρχονται τα λεφτά που δόθηκαν για το κοινωνικό μέρισμα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ότι πρέπει να σταματήσει τις καραμέλες περί «υπερφορολόγησης» και να θυμηθούν και τις δικές τους συζητήσεις με τους ξένους δανειστές για τα μη παραμετρικά μέτρα. Τα λεφτά για το μέρισμα προέρχονται από τα μη παραμετρικά μέτρα, τόνισε ο Μάκης Μπαλαούρας τους βουλευτές, που είναι αυτά που οι θεσμοί δεν τα δέχονται στον υπολογισμό των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής, η αύξηση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ, με το επιχείρημα ότι και «οι προηγούμενες κυβερνήσεις έλεγαν ότι θα φέρουν αποτελέσματα αλλά τίποτα δεν έκαναν».

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έφερε αποτελέσματα, συνέχισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας στη Βουλή αναλυτικά αριθμητικά στοιχεία για το περίσσευμα στον ΕΦΚΑ, ύψους 448 εκατομμυρίων ευρώ από τις ασφαλιστικές εισφορές επειδή αυξήθηκε η απασχόληση και χτυπήθηκε η αδήλωτη και μαύρη εργασία, για την απόδοση του νόμου περί εθελουσίας αποκάλυψης εισοδημάτων που έχει ξεπεράσει τα 208 εκατ. ευρώ, για την αύξηση των καταλογισθέντων προστίμων για λαθρεμπόριο σε 525 εκατ. ευρώ (από 165 εκατ. ευρώ, επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ), για την εκτόξευση των εσόδων από τη λίστα Λαγκάρντ σε 279 εκατ. ευρώ (από 23 εκατ. επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ). Από το άθροισμα όλων αυτών των ποσών μαζέψαμε τα λεφτά για το κοινωνικό μέρισμα, κατέληξε.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Μάκης Μπαλαούρας αντιδιέστειλε το κοινωνικό μέρισμα 2017 του ΣΥΡΙΖΑ, που δόθηκε με πιάσιμο των συμφωνηθέντων στόχων και τη χώρα να βρίσκεται στην τελευταία ευθεία για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης που θα μας φέρει την έξοδο από τα μνημόνια, με το κοινωνικό μέρισμα που έδωσε το 2014, η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, χάνοντας τους στόχους, την αξιολόγηση και αφήνοντας άδεια ταμεία για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Για να υλοποιήσετε, μάλιστα, τη γραμμή σας για «αριστερή παρένθεση», κάνατε τότε το εξής : στις 160 ημέρες που τάραξαν την Ευρώπη και οι ακραίοι των δανειστών ως σύγχρονοι του Κάτωνα, που έλεγε «Η Καρχηδόνα πρέπει να καταστραφεί», φώναζαν «Athenae delenda est», εσείς λέγατε «ΣΥΡΙΖΑ delendum est», κατέληξε ο Μάκης Μπαλαούρας.


 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)