to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:06 | 08.06.2018

Πολιτική

Μ. Μπαλαούρας: «Δεν υπάρχει κανένα μέτρο στο πολυνομοσχέδιο που να επιβαρύνει τους πολίτες»

«Δεν υπάρχει επιβάρυνση των πολιτών. Δεν υπάρχει κανένα μέτρο [στο πολυνομοσχέδιο] που να επιβαρύνει τους πολίτες, Όλα αυτά είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Πάλι θα προπαγανδίσουν και θα παίξουν το γνωστό παιχνίδι και μετά θα σιωπήσουν», τόνισε μεταξύ άλλων ο Μάκης Μπαλαούρας μίλησε στον Alpha και τη Γιάννα Παπαδάκου.


«Γράφονται διάφορα πράγματα - βλέπω και σήμερα στα ΝΕΑ με πηχυαίους τίτλους, ότι δίνεται η περιουσία του ελληνικού λαού στους δανειστές. Είναι της πλάκας όλα αυτά. Είναι για πρώτη φορά προαπαιτούμενα που δε συνοδεύονται από μέτρα. Και για τα εργασιακά και για τα οικονομικά - και οικονομικά εννοώ και το φορολογικό και τις προοπτικές της οικονομίας - υπάρχουν θετικότατες διατάξεις που θα τις δούμε στην πορεία», τόνισε ακόμα ο Μ. Μπαλαούρας και πρόσθεσε:

« Υπάρχει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους, που εξετάζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρες και κοιτάει πώς εξελίσσονται διεθνώς τα επιτόκια των αγορών. Υπάρχουν βέβαια αναταράξεις - και πριν την Ιταλία υπήρχαν αναταράξεις όσον αφορά τα ευρωπαϊκά ομόλογα λόγω των πρωτοβουλιών του Τραμπ. Γι` αυτούς τους λόγους έχουμε φτιάξει ένα μαξιλάρι που θα είναι περίπου 20 δισ. που είναι από νοικοκύρεμα χρημάτων και από το ESM. Θα βγούμε τον Αύγουστο χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης».

Ακόμα ο Μ. Μπαλαούρας τόνισε σε άλλα σημεία της συνέντευξής του:

Υπονόμευση Μητσοτάκη από το Μόναχο

 Χθες στο Μόναχο ο κ. Μητσοτάκης υπονόμευσε την πορεία της χώρας μας λέγοντας ότι δε μπορούμε α βγούμε στις αγορές λόγω των ευθυνών της κυβέρνησης και των επιτοκίων  της Ιταλίας και πως η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει. Υπονομεύει τα εθνικά συμφέροντα, από το  εξωτερικό. 

Οι αποφάσεις για το ελληνικό χρέος όσον αφορά την κατεύθυνσή τους έχουν ληφθεί από το περσινό Eurogroup. Σήμερα είναι η υλοποίησή τους. Εκεί που συγκλίνουν όλοι οι παράγοντες είναι ότι θα υπάρξει απομείωση του χρέους, που μπορεί να φτάσει τα 10 δισ. Θα αφορά περιόδους χάριτος, ρύθμιση των επιτοκίων, το κομμάτι των πρώτων δανείων. Εκεί που θα υπάρξουν διαφορές και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξουν, η καλή για εμάς περίοδος χάριτος είναι η δεκαετής, η Γερμανία μιλάει για τριετή ή πενταετή.

Για τη μείωση των συντάξεων

Τα δεδομένα είναι τα εξής. Αυτά τα μέτρα μπήκαν με μεγάλη πίεση και με εκβιασμό  από το ΔΝΤ που έφτασε το βέτο, έλεγε δηλαδή ότι αν δε γίνουν δύο πράγματα: η μείωση των συντάξεων και η μείωση του αφορολόγητου, δε θα πιάσουμε τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό δε συνέβη: το πλεόνασμα υπερδιπλασιάστηκε. Ακόμα έλεγε ότι δε θα είχαμε ανάπτυξη. Τώρα είναι στο 1,4%! Τα επιχειρήματα του ΔΝΤ έχουν ανατραπεί πλήρως και είναι ευκαιρία να τα ξαναθέσουμε κάποια στιγμή. Αλλά ακόμα και να μη γίνει τίποτα, θα υπάρχουν αντίμετρα, στο ίδιο ύψος με τα μέτρα.

Τα αντίμετρα αφορούν το κοινωνικό κράτος: σχολικά γεύματα, καινούριοι παιδικοί σταθμοί, κάλυψη των δανειακών αναγκών νέων ζευγαριών με χαμηλά επιτόκια. Βέβαια τον συνταξιούχο που θα χάσει 30 ευρώ, δεν τον αφορούν αυτούς του είδους τα αντίμετρα. Μετά την αξιολόγηση θα δούμε τι θα κάνουμε.

Το Μακεδονικό

Έχουμε ένα στρατηγικό σχέδιο να λύσουμε το Μακεδονικό. Η στρατηγική αυτή σκοπεύει στη γεωπολιτική συνεργασία στα Βαλκάνια και βασίζεται σε πράγματα που έχουν συμβεί στο παρελθόν. Εμείς δεν έχουμε αποστεί ούτε κεραία από τη γραμμή του Κώστα Καραμανλή και της Ντόρας Μπακογιάννη.  Η ΝΔ δεν έχει ιδεολογικό κορμό. Βρίσκεται σε σύγχυση. Σέρνεται από τη γραμμή Σαμαρά, ο οποίος είναι σταθερός στη θέση του, για καμιά υποχώρηση, από την εποχή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο αρχηγός της ΝΔ, άλλα λέει στο εξωτερικό άλλα στην Ελλάδα. Είναι κορυφαία ζητήματα και πρέπει να τα ξεκαθαρίσει. Η ΝΔ θίγει ακόμα και τα θεμέλια της. Η γλώσσα, προέκυψε το 1997 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή στη διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα. Η τότε κυβέρνηση είχε αποδεχθεί ότι υπάρχει μακεδονική γλώσσα και έτσι αναγνωρίστηκε ως μια από τις γλώσσες του ΟΗΕ που μιλιούνται στον κόσμο. 

Η ΝΔ δε ξέρει που να πάει. Να πάει με τον Σαμαρά, να πάει με τον Καρατζαφέρη ή με τον Φαήλο Κρανιδιώτη, φοβάται από τα δεξιά της, φοβάται από όλους αυτούς.  

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

 Είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση που σχηματίστηκε με συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγκροτήθηκε με δύο βασικούς άξονες. Αφενός να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, πράγμα που θα συμβεί στο τέλος Αυγούστου, και αφετέρου να χτυπήσουμε τη διαφθορά, όπου έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Από εκεί και πέρα ποτέ δεν κρύψαμε τις διαφορές μας με τους ΑΝΕΛ, και τις πολιτικές και τις ιδεολογικές. Να σας πω ένα παράδειγμα: στη Βουλή φέραμε θέματα δικαιωμάτων τα οποία δεν στήριξαν, καταψήφισαν μάλιστα οι ΑΝΕΛ. Γιατί όμως αυτές τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφωνίες τις αναγάγουμε σε μείζον πολιτικό θέμα; Στο εξωτερικό, στη Γαλλία, Υπουργοί, ακόμη και Οικονομικών, έχουν καταψηφίσει νομοσχέδια.  Στη Βρετανία ο Υπουργός Εξωτερικών διαφώνησε δημοσίως με την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι σε σημαντικά ζητήματα. Οι συνάδελφοί μας των ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν ή και θα καταψηφίσουν ως συγκροτημένη πολιτική δύναμη. Αν όμως έρθει στην ελληνική  Βουλή οποιαδήποτε συμφωνία με τα χαρακτηριστικά που περιέγραψα, erga omnes  και με προσδιορισμό το όνομα Μακεδονία, τότε το κάθε κόμμα θα κληθεί να πάρει μια θέση. Κι εκεί το μείζον πολιτικό πρόβλημα θα είναι η στάση της Νέας Δημοκρατίας και οι πολιτικές πιρουέτες της προς τα δεξιά

Η προκλητικότητα της Τουρκίας

  Η αυξανόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας έχει μια τακτική εξήγηση: ενόψει εκλογών ο «σουλτάνος» Ερντογάν δημιουργεί ζητήματα για να κερδίσει πόντους στην προεκλογική μάχη.. Έχει όμως και μια στρατηγική εξήγηση κι αυτή πρέπει να μας απασχολεί περισσότερο διότι η Τουρκία είναι ένας απροσδιόριστος γείτονας που πολλές φορές το τραβάει στα άκρα. Κι αυτό δεν το κάνει μόνο σε εμάς αλλά και σε άλλους στη γειτονιά μας. Γι αυτό πιστεύω ότι χρειαζόμαστε συμμαχίες,  όχι μόνο με την ΠΓΔΜ αλλά και με την Αλβανία. Αντίθετα η Τουρκία χάνει τους συμμάχους της: ακόμη και τους Αμερικάνους τους έχει χάσει. Εμείς από ην άλλη μεριά, για να αντιμετωπίσουμε αυτό το ανεξέλεγκτο του Ερντογάν, μπορούμε και πρέπει να παίξουμε ένα ρόλο πρωτεργάτη της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή μας. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)