to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μ. Ματίας, ευρωβουλευτής Μπλόκου Αριστεράς: Όχι σε κυρώσεις για τα ελλείμματα της δεξιάς και πιέσεις στις τράπεζες

Πρέπει να θέσουμε το πρόβλημα εξουσίας εναντίον της Ευρώπης των κυρώσεων και της «διάσωσης» των τραπεζών με κινήματα που να ξεπερνούν τα όρια της Αριστεράς μας, τόνισε στην «Αυγή» η Μαρίζα Ματίας, η ευρωβουλευτής του Μπλόκου της Αριστεράς.


Πρέπει να θέσουμε το πρόβλημα εξουσίας εναντίον της Ευρώπης των κυρώσεων και της «διάσωσης» των τραπεζών με κινήματα που να ξεπερνούν τα όρια της Αριστεράς μας, τόνισε στην «Αυγή» η Μαρίζα Ματίας, η ευρωβουλευτής του Μπλόκου της Αριστεράς, κατά τη διάρκεια του Θερινού Πανεπιστημίου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που πραγματοποιείται στο Κιαντσιάνο Τέρμε της Κεντρικής Ιταλίας. 

Φαίνεται ότι το Eurogroup και το Ecofin θέλουν να μετατραπούν εκ νέου στους χωροφύλακες της Ευρώπης επιβάλλοντας κυρώσεις στην Πορτογαλία για υπερβολικά ελλείμματα…

Αυτό καταλάβαμε και εμείς, παρόλο που τα «υπερβολικά ελλείμματα» αφορούν την προηγούμενη δεξιά κυβέρνηση, που είχε επιβάλλει τις πολιτικές περικοπών με τις οδηγίες των Βρυξελλών και που ο πορτογαλικός λαός απέρριψε με τη ψήφο του στις εκλογές επιλέγοντας μια διαφορετική πορεία.

Οι κυρώσεις φανερώνουν τις αντιφάσεις αυτής της καταστροφικής πολιτικής, αλλά και τη πρόθεση των ίδιων κύκλων που τις επέβαλλαν να σταματήσουν την αλλαγή που καταγράφεται στη χώρα μας.

Οι κυρώσεις δηλαδή αποτελούν μια τιμωρία εναντίον του πορτογαλικού λαού;

Ασφαλώς, δεν τους αρέσει ότι ο λαός μας επέλεξε να γυρίσουμε σελίδα.

Πως αντιμετωπίζετε ως Μπλόκο της Αριστεράς το κίνδυνο επιβολής κυρώσεων;

Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας τόνισε ότι θα τις απορρίψουμε και ότι θα φθάσουμε έως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ορισμένοι προσπάθησαν να διαβάλλουν την πολιτική του Μπλόκου της Αριστεράς παρερμηνεύοντας τη θέση μας για τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος εναντίον του Δημοσιονομικού Συμφώνου. Αυτό δεν αποτελεί τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαίου και δεν συμπεριλαμβάνεται στις Συμφωνίες της ΕΕ. Εμείς θέλουμε να το απορρίψουμε πριν συμπεριληφθεί στο σύνταγμά μας, όπως έγινε σε ορισμένες άλλες χώρες, ή πριν συμπεριληφθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Δεν έχουν κανένα νομικό δικαίωμα να επιβάλλουν κυρώσεις σε καμιά χώρα για τα ελλείμματα.

Η Πορτογαλία αποτελεί τη μόνη ευρωπαϊκή χώρα που οι σοσιαλιστές συνεργάζονται με την Αριστερά, το Μπλόκο και το ΚΚ. Πως βλέπετε από τη πλευρά σας την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία;

Πρέπει να υπάρχουν περισσότερες επιλογές από αυτές της στήριξης του νεοφιλελευθερισμού. Στη Πορτογαλία οι σοσιαλιστές επέλεξαν να σταθούν δίπλα στο λαό μας και την Αριστερά. Αυτό οδηγεί σε μια διαρκή αντιπαράθεση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γατί πρέπει να καταλάβουν ότι πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε κυβερνήσεις που  να στηρίζονται μόνο από τα δεξιά και τα σοσιαλιστικά κόμματα, αυτό που στην Πορτογαλία αποκαλούμε «κεντρικό μπλόκο».

Εκτός από τις κυρώσεις σας πιέζουν  να πληρώσετε  για μια νέα «διάσωση» των τραπεζών…

Φθάνει πια. Μπουχτίσαμε! «Σώσαμε» έξι τράπεζες σε έξι χρόνια. Η μεγαλύτερη πορτογαλική τράπεζα ανήκει στο δημόσιο και αυτό δεν αρέσει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Για το λόγο αυτό πιέζουν για τη «διάσωσή» της, δηλαδή την ιδιωτικοποίησή της. Κάνουν τα πάντα για να το πετύχουν και εμείς αγωνιζόμαστε με κάθε τρόπο για να μην τα καταφέρουν και να διατηρήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα του μεγαλύτερου τραπεζικού ιδρύματος της χώρας.

Οι κυρώσεις για τα ελλείμματα, οι πιέσεις για τις τράπεζες. Φαίνεται ότι όλα τα προβλήματα προέρχονται από την Ευρώπη. Μετά το Brexit ποιο μπορεί να είναι το μέλλον της Ευρώπης και της Αριστεράς;

Δεν πρέπει  να ντρεπόμαστε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε μια αμυντική θέση απέναντι στις προσπάθειες επιβολής της πολιτικής των Βρυξελλών. Πρέπει να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στις ανάγκες του κόσμου μας και να αγωνιστούμε για τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

Μια κυβέρνηση ή δύο κυβερνήσεις μπορούν να αλλάξουν την κατάσταση στην Ευρώπη; Πως θα αλλάξουμε τις ισορροπίες;

Είναι θέμα εξουσίας. Πρέπει να θέσουμε το θέμα συλλογικά και σε κάθε μια χώρα. Όλοι μας στην Αριστερά θέλουμε την αλλαγή των Συμφωνιών, αλλά αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τη δύναμη για να το κατορθώσουμε. Δεν υπάρχει καμία ελπίδα να ξυπνήσει ένα πρωί η Μέρκελ και ο Ολάντ και να πουν ότι θα αλλάξουν τις Συμφωνίες. Χρειάζεται η κινητοποίησή μας, η δημιουργία κινημάτων, πλατιών λαϊκών συμμαχιών σε όλες τις χώρες, από κόμματα, συνδικάτα, οργανώσεις, συλλόγους. Πρέπει να αντιπαρατεθούμε για να κερδίσουμε την εξουσία.

Πώς διαμορφώνονται οι πλατιές συμμαχίες;

Για παράδειγμα σε ότι αφορά τις κυρώσεις εναντίον της Πορτογαλίας δεν φθάνει μόνο η αντίδραση της Αριστεράς ή η στήριξη της κυβέρνησής σας. Χρειαζόμαστε μια συμμαχία περισσότερων κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Πρέπει να συμπαρασύρουμε όλη τη χώρα και τις χώρες  μας, ακόμη και τους δεξιούς πολίτες, που δεν ανέχονται αυτές τις πολιτικές. Θα πρέπει να μετατρέψουμε τη κοινωνική σε πολιτική πλειοψηφία και για να το πετύχουμε θα πρέπει να ξεκινήσουμε με πολύ συγκεκριμένα πράγματα που αφορούν τις ζωές των ανθρώπων. Οι κυρώσεις αποτελούν κάτι το συγκεκριμένο που ο κόσμος αισθάνεται ως μεγάλη αδικία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)