to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:42 | 26.10.2014

Πολιτική

Μ. Κριτσωτάκης: Μέσα στο χάος της τουριστικής νομοθεσίας... βασιλεύει ο υπουργός!

Δήλωση Μιχάλη Κριτσωτάκη, υπεύθυνου ΕΕΚΕ Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ


Με τη γνωστή μέθοδο της εισαγωγής τροπολογιών της τελευταίας στιγμής σε νομοσχέδια άλλου περιεχομένου, η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί για τον τουρισμό... από το παράθυρο!

Αυτή τη φορά, στο νομοσχέδιο για τη διάθεση δημόσιων εγγράφων στη Δημόσια Διοίκηση, η μνημονιακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία ψήφισε διατάξεις που τροποποιούν το ν. 3986/2011 (το γνωστό “Μεσοπρόθεσμο”), αποδεικνύοντας ξανά πως οι πρόσφατες κυβερνήσεις, όχι μόνο έχουν αλυσοδέσει το νομικό πλαίσιο της χώρας με τους νόμους του Μνημονίου, αλλά και έχουν δημιουργήσει μια χαώδη πολυνομία, με μόνο σημείο αναφοράς τις υπεραρμοδιότητες των υπουργών.

Από τη μία, το αντίτιμο της παραχώρησης αιγιαλών καθορίζεται πλέον, όχι από τη σύμβαση, αλλά από τον υπουργό Οικονομικών κάθε πέντε χρόνια, ενώ το αντίτιμο για τους αιγιαλούς που έχουν επαναχαραχθεί ως Τουριστικά Δημόσια Κτήματα για να ξεπουληθούν, αρκεί μόνο η απόφαση της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου, που εποπτεύεται από τα υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού. Όσο για τη μονομερή δυνατότητα του κράτους να αυξήσει το αντίτιμο σε περίπτωση που αυξηθεί και η μισθωτική αξία του ακινήτου, αυτή μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται από μια κυβέρνηση που έχει ανάγει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε δόγμα!

Από την άλλη, το ΦΠΑ στην εστίαση διατηρείται στο 13%, όπως ίσχυε “πιλοτικά” και παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2015. Ωστόσο, πρόκειται για μέτρο με προεκλογικό περιεχόμενο: γιατί αλλιώς η κυβέρνηση κρατάει μειωμένο του ΦΠΑ στην εστίαση πιλοτικά για δυόμιση χρόνια (!) και δεν περνάει πλέον στην οριστική κατάργηση του 23%;

Την ίδια στιγμή που τα τελευταία δύο χρόνια το υπουργείο Τουρισμού παρεμβαίνει συστηματικά δήθεν για την “απλούστευση” των διαδικασιών και της νομοθεσίας, ο κόσμος του τουρισμού δεν προλαβαίνει καν τις εξελίξεις που τον αφορούν - το μόνο που ξέρει είναι πως στο τέλος για τα πάντα αποφασίζει ο υπουργός!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)