to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:16 | 19.02.2020

Οικονομία

M. Kάτσης: Ξεπούλημα καραμπινάτο του λιμανιού της Ηγουμενίτσας

«Είναι αναγκαίο να φτιαχτεί κοινωνικό μέτωπο ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να αντιδράσουμε έγκαιρα, καθώς η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας θα είναι μη αναστρέψιμη»


Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτσης, σε ανάρτηση του στα social media, τονίζει ότι «Το «ετσιθελικό» κράτος της Δεξιάς αποφάσισε και διέταξε χωρίς να ρωτήσει κανέναν να ξεπουλήσει στα κρυφά το «γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας», λιμάνι  της Ηγουμενίτσας.  Σύμφωνα με τον Υπουργό το λιμάνι θα πωληθεί, σε έναν ιδιώτη, χωρίς μάλιστα η χώρα να είναι υποχρεωμένη διεθνώς για αυτό. Είναι μνημονιακοί χωρίς μνημόνια!

Η ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κάτση στο Facebook

«Πραγματικά είναι να απορεί κανείς μέχρι που είναι ικανή να φτάσει η Ν.Δ. για να μας παρουσιάσει το μαύρο άσπρο παίζοντας με τις λέξεις… αλλά δυστυχώς και με τη νοημοσύνη των πολιτών. Ο κ. Πλακιωτάκης δήλωσε επί λέξει ότι για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προκρίνεται η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου σε ιδιώτη επενδυτή. Το «ετσιθελικό» κράτος της Δεξιάς αποφάσισε και διέταξε χωρίς να ρωτήσει κανέναν να ξεπουλήσει στα κρυφά ένα λιμάνι «γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής σημασίας», σύμφωνα με τον Υπουργό, σε έναν ιδιώτη, χωρίς μάλιστα η χώρα να είναι υποχρεωμένη διεθνώς για αυτό. Είναι μνημονιακοί χωρίς μνημόνια!

Η δικαιολογία ότι δεν είναι πώληση αλλά ενοίκιο για 60 χρόνια είναι τραγελαφική, καθώς όλες οι ιδιωτικοποιήσεις γίνονται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο: Μακροχρόνιες συμβάσεις παραχώρησης από το Δημόσιο στον Ιδιωτικό τομέα, οι οποίες ανανεώνονται πριν τη λήξη τους, εν δυνάμει στο διηνεκές.

Για να καταλάβουν και οι συμπολίτες μας τι πραγματικά θα συμβεί στην περιοχή μας έχω να πω τα εξής:

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια μονομετοχική εταιρεία, η ΟΛΗΓ ΑΕ η οποία είναι υπό δημόσιο έλεγχο και παρουσιάζει κερδοφορία περίπου 2,2 εκ. ευρώ τον χρόνο. Το δημόσιο έχει επενδύσει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για να φτιάξει την πρώτη και τη δεύτερη φάση του λιμανιού, ενώ σήμερα κατασκευάζει την τρίτη φάση, που θα έχει εμπορευματική χρήση, καθώς και το κτήριο του τερματικού σταθμού Τ3 στο λιμάνι.

Έρχεται λοιπόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο της ΟΛΗΓ ΑΕ σε ιδιώτη, δίνοντάς του την πλήρη διαχείριση όλων των δραστηριοτήτων του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, της μαρίνας της Πλαταριάς, της μαρίνας των Συβότων και του αλιευτικού καταφυγίου της Σαγιάδας έως το 2063!

Ειλικρινά αναρωτιέμαι γιατί πρέπει να είναι χαρούμενες οι τοπικές κοινωνίες;

Επειδή το λιμάνι θα το πάρει ένας ιδιώτης ο οποίος θα το βρει έτοιμο με λεφτά των Ελλήνων φορολογούμενων, χωρίς να χρειάζεται να βάλει ούτε ένα ευρώ για κάποια επένδυση απλά εισπράττοντας υπερκέρδη;

Επειδή δεν προβλέπονται αντισταθμιστικά για την τοπική κοινωνία;

Επειδή τα χρήματα που θα πάρει το κράτος ως αντίτιμο από την παραχώρηση, θα είναι λιγότερα από αυτά που βγάζει το λιμάνι όντας σε δημόσιο έλεγχο;

Επειδή η ΝΔ κάνοντας δωράκι στον μελλοντικό επενδυτή αύξησε τον χρόνο της παραχώρησης και μείωσε τα ανταποδοτικά προς τον ΟΛΗΓ βάζοντας ανώτατο πλαφόν το 5% χωρίς μελέτη βιωσιμότητας;

Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ με το σχέδιο της θα βάλει απλά έναν ιδιώτη μεσάζοντα, ο οποίος πληρώνοντας ελάχιστα θα εισπράττει τα κέρδη από τις επενδύσεις που έγιναν με δημόσιο χρήμα. Έτσι γίνεται επενδυτής ο οποιοσδήποτε. Η κυβέρνηση λειτουργεί ως dealer συμφερόντων.

Και επειδή εμείς δεν καταλαβαίνουμε όπως λένε, ας απαντήσουν ευθέως στους πολίτες:

Πόσο υπολογίζουν ότι θα να είναι το αντίτιμο της παραχώρησης, σε σχέση με τα σημερινά κέρδη του ΟΛΗΓ;

Για ποιες επενδύσεις θα δεσμεύεται ο ιδιώτης ώστε να πάρει το πλειοψηφικό πακέτο; Θα φτιάξει μήπως τη Μαρίνα ή το Εμπορευματικό ή θα τελειώσει την Γ’φάση;

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην τοπική οικονομία, και την ευρύτερη περιοχή από την απουσία δημόσιας διαχείρισης για το λιμάνι της Ηγουμενίτσας; Η διοίκηση του ΟΛΗΓ θα συνεχίσει να υπάρχει και τι θα μπορεί να κάνει με έναν ιδιώτη που θα κάνει απόλυτο κουμάντο;

Τι σημαίνει για τους εργαζομένους ότι το management θα το αναλάβει ο ιδιώτης; Τι θα γίνει αν δεν έχει τελεσφορήσει η απόδοση της χερσαίας ζώνης στο Δήμο μέχρι να βγει ο διαγωνισμός;

Και κάτι τελευταίο:

Ο κ. Γιόγιακας μίλησε για σκέτο ψέμα αναφερόμενος στα λεγόμενα μου. Ήθελα να τον ρωτήσω, το 2018 που έλεγε ότι ιστορικά κτήρια, αρχαιολογικοί χώροι και άλλα μνημεία της Θεσπρωτίας θα ξεπουληθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ το έλεγε από άγνοια ή απλά διέρρεε fake news; Αλήθεια πόσα από αυτά που έλεγε ξεπουλήθηκαν; Φυσικά κανένα.

Καταλαβαίνω το άγχος του να διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά το ξεπούλημα του λιμανιού, ειδικά μετά το κλείσιμο του πανεπιστημιακού τμήματος της Ηγουμενίτσας…και ας έχει νέα ταμπέλα! Αλλά το δύο στα δύο σε τόσο σοβαρά ζητήματα με μακροχρόνιες συνέπειες, μέσα σε μόλις 7 μήνες διακυβέρνησης πάει πολύ για να το καταπιεί αμάσητο η τοπική κοινωνία.

Είναι αναγκαίο να φτιαχτεί κοινωνικό μέτωπο ενάντια στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να αντιδράσουμε έγκαιρα, καθώς η ιδιωτικοποίηση θα είναι μη αναστρέψιμη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)