to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:45 | 14.07.2021

Πολιτική

Μ. Κάτσης: Η Ν.Δ. ομολογεί ότι δεν βρήκε καν επαρκείς ενδείξεις για το Νίκο Παππά

Η ομιλία του Τομεάρχη Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στη συζήτηση επί του πορίσματος της προανακριτικής επιτροπής, για τον πρώην Υπουργό, Νίκο Παππά


Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Ευχαριστώ κ Πρόεδρε,

Θα μπω κατευθείαν στο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που δεν είναι άλλο από το πόρισμα φιάσκο της προανακριτικής για τον Νίκο τον Παππά,  που φέρνετε σήμερα στην ολομέλεια μόνο και μόνο για να μην αναγκαστείτε να ολοκληρώσετε την μεγαλύτερη πολιτική κυβίστηση εντός της Βουλής, που έχει γίνει ποτέ στην πολιτική ιστορία. Να αποσύρετε δηλαδή πλήρως το κατηγορητήριο που εσείς στήσατε, και για την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος, και για την κατηγορία της δωροληψίας. 

Με τις ψήφους των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Παππάς δεν κατηγορείται καν για δωροληψία, για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών. Το αυτονόητο δηλαδή που λέγαμε από την πρώτη στιγμή, καθώς το Δημόσιο εισέπραξε χρήματα από αυτή την πολιτική πράξη και δεν έχασε χρήματα.

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό κυρίες και κύριοι συνάδελφοι;

Όλα τα δημοσιεύματα, η λάσπη στα τηλεοπτικά πάνελ, τα μεροληπτικά ρεπορτάζ και οι ανακοινώσεις του γραφείου τύπου της ΝΔ για την Καλογριτσιάδα πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων. Εσείς τα στήσατε, εσείς τα παίρνετε πίσω, αφού προσκρούσατε κατά μέτωπο με την αλήθεια των ατράνταχτων στοιχείων της προανακριτικής.

Μπορεί αυτό να είναι μια δικαίωση ηθική και πολιτική, τόσο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συλλογικά, όσο και για τον Νίκο Παππά ατομικά,  ωστόσο, όπως λέει ένα ρητό: Προτού η αλήθεια φορέσει το παντελόνι της, το ψέμα έχει κάνει το γύρω του κόσμου. Τι εννοώ με αυτό; Οι ειδήσεις και η λάσπη που πετάχτηκαν συντονισμένα από την φιλονεοδημοκρατική προπαγάνδα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νίκο Παππά για τον Καλογρίτσα, το διαγωνισμό για τις άδειες των καναλιών, και τις υπόνοιες περί χρηματισμού, έπαιξε παντού δύο χρόνια τώρα, έφτασε στο αυτί του κάθε πολίτη αυτής της χώρας, είτε ασχολείται είτε δεν ασχολείται με την πολιτική. Η είδηση όμως ότι τελικά οι κατήγοροι σε αυτήν την υπόθεση δεν βρήκαν κανένα στοιχείο και πήραν πίσω τις κατηγορίες δεν έπαιξε πουθενά, θάφτηκε συντονισμένα και μελετημένα.

Την ηθική βλάβη και τη συκοφαντία ποιος θα την αποκαταστήσει; Και με ποιο τρόπο; Δεν πρέπει έστω για μια φορά να ζητήσετε ανοιχτά και θαρρετά μία συγγνώμη;

Και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη, που ως στοιχειώδης αυτοσεβασμός αλλά και σεβασμός στο δημοκρατικό πολίτευμα, θα ήταν η πλήρης απόσυρση του κατηγορητηρίου. Πήρατε πίσω την κατηγορία της δωροληψίας προς όφελος τρίτου στο πόρισμα σας, και εισηγείστε μονάχα την παραπομπή για παράβαση καθήκοντος που είναι πλημμέλημα και όχι κακούργημα, και τιμωρείται συνήθως με χρηματική ποινή.

Αιτιολογείτε την πρόταση σας με το σκεπτικό ότι ο πρώην υπουργός παραβίασε τα καθήκοντά του, όπως είπατε «με σκοπό να προσχωρήσει τόσο στο κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, στον ίδιο, όσο και στον κ. Καλογρίτσα παράνομο όφελος με την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας και να βλάψει όλους τους άλλους που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, αλλά και το κράτος» 

Μάλιστα. Πάμε να δούμε την παράβαση καθήκοντος. Και σταχυολογώ γεγονότα, όχι εικασίες:

Πρώτον, ο κ. Καλογρίτσας δεν πήρε κανάλι τελικά γιατί κόπηκε από τους όρους του διαγωνισμού που εμείς βάλαμε. Άρα η κατηγορία σας ότι πήγε να δώσει κανάλι στον Καλογρίτσα, θα έδινε κλπ, είναι γελοία. Συνιστά δίκη προθέσεων και όχι πεπραγμένων.

Δεύτερον, ο κ. Καλογρίτσας δεν ήταν μπροστινός κανενός. Οι μπροστινοί δεν βάζουν λεφτά, υπογράφουν για άλλους. Ο ίδιος παραδέχτηκε στην προανακριτική και αποδείχθηκε με έγγραφα, ότι έβαλε 14.5 εκ €. Πάει και αυτό.

Τρίτον, ο κ. Καλογρίτσας, ορίστηκε προσωρινός υπερθεματιστής τηλεοπτικής άδειας, αλλά στους οριστικούς υπερθεματιστές κόπηκε καθώς δεν πληρούσε τους όρους. Αν θέλαμε να του δώσουμε κανάλι, ο Ν. Παππάς θα έκανε παράβαση καθήκοντος και θα ανακοίνωνε αμέσως τους οριστικούς υπερθεματιστές σε ένα και μόνο στάδιο και όχι προσωρινούς. Δεν το έκανε. Πάει και αυτό.

Τέταρτον και σημαντικότερο, με τη βούλα του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας, του ΣτΕ,  όλοι οι διαγωνιζόμενοι αντιμετωπίσθηκαν με ίσους όρους. Ο έλεγχος των εταιρειών τους, των κεφαλαίων τους και των χαρακτηριστικών τους, έγιναν με τον ίδιο τρόπο. Οι δεκάδες ενστάσεις τους κρίθηκαν αρνητικά από το ΣτΕ, που εξέδιδε αποφάσεις και έλεγε συνεχίστε το διαγωνισμό.  Και εδώ να σημειώσω ότι είναι ντροπή και άδικο να ταλαιπωρούνται ακόμα με μηνύσεις ο Λευτέρης Κρέτσος αλλά και υπάλληλοι της ΓΓΕΕ, επειδή έκαναν το καθήκον τους καθ’ όλα νόμιμα. Η συντήρηση της Καλογριτσιάδας συντηρεί αυτή την ταλαιπωρία, αν και εφόσον παρά τα ατράνταχτα γεγονότα παραπέμψετε το Νίκο Παπά για παράβαση καθήκοντος, είναι καταφανώς σίγουρο από τα γεγονότα ότι θα αθωωθεί. Και μαζί με αυτόν και όλοι οι υπόλοιποι. 

Συμπέρασμα, ο Νίκος Παππάς δεν παραπέμπεται λόγω παράβασης καθήκοντος, αλλά ακριβώς για το αντίθετο. Επειδή έπραξε το καθήκον του! Ένα καθήκον που κανείς προκάτοχός του δεν τόλμησε υπό το βάρος του πολιτικού κόστους.

Έπραξε το καθήκον του όταν ενώ ο λαός υπέφερε από τις περικοπές της χρεοκοπίας που οδηγήσατε τη χώρα, και έβλεπε τους λίγους και ισχυρούς να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. 

Και ερωτώ, εάν ο Νίκος Παππάς παρέβη τα καθήκοντά του, οι αντίστοιχοι υπουργοί των προηγούμενων κυβερνήσεων τι έκαναν; Οι προκάτοχοί του γιατί έπρεπε να διώκονται που δεν εισέπρατταν τα αναλογούντα ποσά και παρανομούσαν; Οι σημερινοί διάδοχοί του κ. Πέτσας και κ. Λιβάνιος που χάρισαν τη δόση των 3.5εκ € και έδωσαν αδιαφανώς δεκάδες εκατομμύρια στα κανάλια, γιατί έπρεπε να διώκονται; Για υψηλή αίσθηση καθήκοντος; Του καθήκοντος της εξυπηρέτησης της διαπλοκής που της χρωστάτε και σας χρωστάει; Ο κόσμος όμως δεν είναι κουτός όσο νομίζετε, βλέπει και κρίνει.

Κλείνω κ. Πρόεδρε,

Δεν είμαστε αφελείς, καταλαβαίνουμε ότι η διαπλοκή με βραχίονα  τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα, κανείς δεν τα βάζει μαζί μας, και όποιος το σκεφτεί δείτε τι παθαίνει φταίει δεν φταίει. Σας καλώ όλους να εμπιστευθείτε την κρίση σας και να μην βάλετε το όνομά σας στον βιασμό της λογικής, για μια κατηγορία που δεν στέκεται, και σίγουρα θα καταπέσει στο δικαστήριο.

Ο Κ. Μητσοτάκης που κυβερνά τη χώρα με μαστίγιο και καρότο προς πάσα κατεύθυνση όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, πρέπει να ηττηθεί μαζί με τις καθεστωτικές πρακτικές του. Ένας Πρωθυπουργός που εγκαλείται με στοιχεία ότι υποβάλλει ψευδή δήλωση πόθεν έσχες, και εκείνος αντί να απαντήσει με στοιχεία βάζει το γραφείο τύπου του κόμματός του να εξαπολύσει απειλές  κατά της εφημερίδας που το αποκάλυψε, λέγοντας ότι θα την μπλέξει στην σημερινή προανακριτική, πρέπει να ηττηθεί. Και θα ηττηθεί. Τα 3εκ €  κατέληξαν στις τσέπες του κ. Καλογρίτσα σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος και το πόρισμά σας. Σε κανέναν Παππά, σε κανένα Documento. Τώρα απαντήστε και εσείς σε κάτι τόσο σοβαρό που σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα θα συνιστούσε λόγο πτώσης της κυβέρνησης. Εμείς θα είμαστε εδώ, υπερασπιζόμενοι την δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, και όπως είπε και ο Πρόεδρος μας Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη, σας αντιμετωπίζουμε με τα πρόσωπα καθαρά, ως η αποδεδειγμένα πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από τη χώρα.

Σας ευχαριστώ.  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)