to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:41 | 02.04.2019

Πολιτική

Μ. Καραμεσίνη: Υπάρχουν «προοδευτικές απαντήσεις» απέναντι στη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση

Για το βιβλίο - στο οποίο περιλαμβάνονται τοποθετήσεις ελλήνων και ξένων ομιλητών του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το "Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς" το Νοέμβριο του 2017 στην Αθήνα - μίλησε στο Πρακτορείο 104,9 fm, η επιμελήτρια του τόμου και συγγραφέας του εισαγωγικού άρθρου, μέλος της διοίκησης του Ινστιτούτου, καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου και επικεφαλής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.


Παρουσίαση του βιβλίου: "Ανισότητες, νεοφιλελευθερισμός και ευρωπαϊκή ενοποίηση - Προοδευτικές απαντήσεις", το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Νήσος" και το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, θα γίνει απόψε στις επτά, στον πολυχώρο "Σπούτνικ", Κεραμεικού 46 & Μυλλέρου, στην Αθήνα.

Για το βιβλίο - στο οποίο περιλαμβάνονται τοποθετήσεις ελλήνων και ξένων ομιλητών του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το "Ινστιτούτο Ν. Πουλαντζάς" το Νοέμβριο του 2017 στην Αθήνα - μίλησε στο Πρακτορείο 104,9 fm, η επιμελήτρια του τόμου και συγγραφέας του εισαγωγικού άρθρου, μέλος της διοίκησης του Ινστιτούτου, καθηγήτρια του Πάντειου Πανεπιστημίου και επικεφαλής του ΟΑΕΔ, Μαρία Καραμεσίνη.

"Είναι ένα βιβλίο με πολιτική στόχευση, ήθελε να θέσει επί τάπητος το καυτό κοινωνικό ζήτημα, που υπάρχει σε όλα τα κράτη της Ε.Ε. και γενικά απασχολεί και την πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης" τόνισε η κ. Καραμεσίνη και πρόσθεσε: "Θέλαμε να δώσουμε το λόγο σε θεωρητικούς, σε επιστήμονες και πολιτικούς για να δούμε πως προχωράμε και ποιο είναι το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο της Αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει αυτό το κοινωνικό ζήτημα, το κατεξοχήν κοινωνικό και πολιτικό ζήτημα της εποχής μας".

Η κ. Καραμεσίνη, υπογράμμισε ότι είναι γνωστά τα αίτια των ανισοτήτων και μίλησε για τις επιπτώσεις νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο. "Γνωρίζουμε, τα αίτια των ανισοτήτων, γνωρίζουμε, π.χ. ότι η αγορά εργασίας έχει απορρυθμιστεί και δημιουργεί ανισότητες, γνωρίζουμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα ουσιαστικά έχει δημιουργήσει τεράστια συγκέντρωση πλούτου και μεγάλες οικονομικές ανισότητες, γνωρίζουμε ότι έχει γίνει αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια στη μισθωτή εργασία, γνωρίζουμε ότι το κοινωνικό κράτος διαβρώνεται και άρα δε μπορεί να ανταποκριθεί σε όλες τις ανάγκες για οικονομική και κοινωνική ασφάλεια των πολιτών, γνωρίζουμε ότι η άνοδος της ανεργίας έχει αυξήσει τις ανισότητες..." υπογράμμισε η κ. Καραμεσίνη και συνέχισε: "Υπάρχει εναλλακτικός δρόμος και αυτό λένε και η Αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Υπάρχει δρόμος, διότι η παγκοσμιοποίηση αυτό που ονομάζουμε νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση στην εποχή του χρηματοπιστωτικού καπιταλισμού, αυτή η παγκοσμιοποίηση, είναι κατασκεύασμα πολιτικών, δηλαδή, δεν είναι αποτέλεσμα των απρόσωπων νόμων του διεθνούς ανταγωνισμού. Αυτές οι πολιτικές που το δημιούργησαν είναι πολιτικές που μπορούν να αλλάξουν, να ανατραπούν".

Η κ. Καραμεσίνη αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να υπάρξει ένας άλλος δρόμος απέναντι στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο, σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο: "Χρειάζεται μια αλλαγή παραδείγματος, αναπτυξιακού, το οποίο προϋποθέτει έλεγχο στην παγκοσμιοποίηση - δεν είναι ανάγκη να πούμε ότι πρέπει να καταργήσουμε την παγκοσμιοποίηση, αλλά θα πρέπει να ρυθμιστεί η παγκοσμιοποίηση - και σε διεθνές επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η Ε.Ε. είναι μια δύναμη παγκοσμίως, είναι ένας διεθνής παίκτης. Μαζί με τις υπόλοιπες δυνάμεις, παγκοσμίως, τους διεθνείς θεσμούς, θα μπορέσει να επιδιώξει και να προωθήσει κανόνες, με βάση τους οποίους θα ελεγχθούν οι ροές των κεφαλαίων και θα μπει μια σοβαρή ρύθμιση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Το ίδιο λέμε και για την Ευρώπη, για την τραπεζική ένωση. Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις, δεν μπορούμε να συζητάμε σοβαρά και για ένα διαφορετικό αναπτυξιακό υπόδειγμα, το οποίο θα περιλαμβάνει την καταπολέμηση των ανισοτήτων, ως ένα βασικό στοιχείο του πυρήνα του. Η κοινωνική Ευρώπη χρειάζεται ένα άλλο παράδειγμα οικονομικής πολιτικής και αναπτυξιακού μοντέλου".

Επεσήμανε, επίσης, ότι "υπάρχει συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων" στην Ευρώπη και στο επίπεδο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και άλλων κομμάτων για την επίτευξη αυτού του σκοπού και πρόσθεσε: "Και εδώ στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ανοίξει το θέμα των συνεργασιών και ενόψει των ευρωεκλογών και γενικότερα. Άρα, το θέμα των ανισοτήτων είναι ένα θέμα το οποίο ενώνει τις προοδευτικές δυνάμεις και θεωρώ ότι είναι πολύ ώριμο το να υπάρξουν δέκα, δεκαπέντε, είκοσι συγκεκριμένα αιτήματα, τα οποία να δώσουν το στίγμα αυτής της συνεργασίας, αλλά και να αντιστοιχούν στις βασικές κατευθύνσεις που θα πρέπει να έχει αυτό το εναλλακτικό πολιτικό σχέδιο".

Στην αποψινή παρουσίαση του βιβλίου, εκτός από τη συγγραφέα, θα μιλήσουν, ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο καθηγητής Πανεπιστημίου Λονδίνου, πρόεδρος της Επιτροπής 'Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής της Βουλής και πρόεδρος του "Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς", Κώστας Δουζίνας και η καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συμπρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και Ισότητα σε μια Βιώσιμη Ευρώπη, Λούκα Κατσέλη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)