to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:27 | 06.09.2019

Κοινωνία

Μ. Καραμεσίνη: Ο ΟΑΕΔ κέρδισε την εκτίμηση των ανέργων (ηχητικό)

Την περηφάνια της για το γεγονός ότι επί της θητείας της ο ΟΑΕΔ έγινε για τους ανέργους ο δικός τους οργανισμός, με παρεμβάσεις στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας, στήριξη της δημόσιας Υγείας και του κοινωνικού κράτους αλλά και αποπομπή των εργολάβων, τόνισε η Μαρία Καραμεσίνη, μιλώντας Στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη.


Κάνοντας μία ανασκόπηση της θητείας στο τιμόνι του ΟΑΕΔ και του επιτεύγματος για το οποίο θα μπορούσε να δηλώσει περήφανη, η κ. Καραμεσίνη επέλεξε το γεγονός ότι «ο ΟΑΕΔ μπόρεσε να αποκτήσει για τους ανέργους μία εικόνα ότι είναι ο δικός τους οργανισμός, να χτίσει μία διαφορετική εικόνα, ένα διαφορετικό προφίλ. Αυτό που κάναμε είχε ανταπόκριση στην κοινωνία, με την επέκταση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας και τα ειδικά προγράμματα του δημόσιου τομέα. Πάρα πολύς κόσμος προσέτρεξε στον ΟΑΕΔ ... μοριοδοτούνταν για σχετικά κριτήρια μακροχρόνια άνεργοι, άτομα με οικονομικές δυσκολίες, με εξαρτώμενα μέλη, με αναπηρία. Δώσαμε προτεραιότητα στον σκληρό πυρήνα της ανεργίας», όπως τόνισε.


Ταυτόχρονα, με προγράμματα για πτυχιούχους μπήκαν στο Δημόσιο άτομα σε θέσεις σημαντικές, «κρατήσαμε όρθιο το δημόσιο σύστημα Υγείας με 4.000-4.500 προσλήψεις νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού στα νοσοκομεία, μέσω του ΟΑΕΔ», ενώ αντίστοιχες κινήσεις έγιναν συνολικά για το κοινωνικό κράτος και τους Δήμους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στους ανέργους καταγράφηκε στο 42%.

Εκτενής ήταν η αναφορά και στην μεταρρύθμιση του ίδιου του ΟΑΕΔ που έγινε με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και όχι με εκχώρηση στον ιδιωτικό τομέα. Μετά και την κατάργηση του καθεστώτος των εργολάβων το 2018, αναμένονται τα αποτελέσματα της πρόσκλησης του ΑΣΕΠ, στον ΟΑΕΔ προσλαμβάνονται πανελλαδικά περίπου 500 για απευθείας συμβάσεις εργασίας, «θα έχουμε 24μηνες συμβάσεις ... το καταφέραμε» παρά τις δικαστικές περιπέτειες, τις προσωρινές εντολές, κτλ., «από τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο θα έχουμε τους νέους εργαζόμενους», όπως τόνισε.

Σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο, η ίδια εκτίμησε ότι οι επιπτώσεις της ανεργίας στην ανασύσταση της μεσαίας τάξης υποτιμήθηκαν, ενώ για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ και την διαδικασία αναδιοργάνωσης και διεύρυνσης που είναι σε εξέλιξη, η κ. Καραμεσίνη σημείωσε ότι το άνοιγμα στην κοινωνία είναι «εκ των ων ουκ άνευ» και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει από ένα ευρύτερο ακροατήριο, «αλλά υπό κάποιες προϋποθέσεις ... αν χάσει την αριστερή ψυχή του, θα είναι και λίγο υπεύθυνος που θα την χάσει».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)