to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 30.07.2019

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Μ. Καραμεσίνη: Επιβράβευση της πολιτικής μας το υψηλό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στους ανέργους (ηχητικό)

Στο ιδιαίτερο υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στους ανέργους κυρίως στις λαϊκές περιοχές αναφέρθηκε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης»


Στο ιδιαίτερο υψηλό ποσοστό που συγκέντρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στους ανέργους κυρίως στις λαϊκές περιοχές αναφέρθηκε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ μιλώντας στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης» και την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» με την Ευγενία Χατζηγεωργίου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως «αποτελεί επιβράβευση μίας πολτικκής που ασκήσαμε με πολύ μεγάλη συνέπεια τα προηγούμενα χρόνια».

«Οι άνεργοι την προηγούμενη τετραετία εκτός από τα προγράμματα που αναπτύξαμε και στα οποία έκαναν αίτηση μαζικά, επιβράβευσαν το γεγονός ότι αναπτύξαμε μία πάρα πολύ οργανωμένη πολιτική για την καταπολέμηση της ανεργίας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης αναφέρθηκε στα δικαιώματα που δόθηκαν όπως η προτεραιότητα στο κοινωνικό τιμολόγιο, η μοριοδότηση στις προκηρύξεις του ΑΣΕΠ, η δωρεάν μετακίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η ρύθμιση των δανείων που έπαιρνε υπόψη της το κομμάτι της ανεργίας.

Για τη μείωση της ανεργίας, αναφέρθηκε σε δύο παραμέτρους: αφενός στην πορεία της οικονομίας «οι επιχειρήσεις παράγουν νέες θέσεις εργασίας όταν υπάρχει μία ευνοϊκή οικονομική δραστηριότητα και ένα ευνοϊκό οικονομικό κλίμα» και αφετέρου στις πολιτικές που εφαρμόζει το κράτος και κυρίως το υπουργείο εργασίας. Ο ΟΑΕΔ, όπως σημείωσε είναι ο δημόσιος βραχίονας, που και αυτός εισηγείται, σχεδιάζει και υλοποιεί το σύνολο των πολιτικών για την ανεργία. «Άρα και το μείγμα των πολιτικών μας ήταν αυτό το οποίο επέδρασε πολύ ενισχυτικά και έδωσε αυτό το θετικό αποτέλεσμα», σημείωσε.

Για τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν, έκανε λόγο για ένα «ισομερές μείγμα» μεταξύ των προγραμμάτων που απευθύνονται στον δημόσιο τομέα και τα οποία «είχαν μεγάλη απορροφητικότητα και καλύφθηκαν πολλές ανάγκες, ιδίως στην υλοποίηση έργων τα οποία έχουν αφήσει και ένα κοινωνικό αποτύπωμα». Επίσης ανέφερε πως «ένας άλλος μεγάλος αριθμός προγραμμάτων απευθύνονταν στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και στον κοινωνικό δηλαδή στους φορείς της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας».

Ερωτηθείσα σχετικά, η κα Καραμεσίνη σημείωσε πως «αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει εκδιπλώσει το σχέδιό της για την ανεργία από την πλευρά των πολιτικών που πρέπει να ασκήσει το κράτος, παρά μόνο μιλάει για την οικονομική πολιτική που πρέπει να ενισχύσει τις επενδύσεις και μάλιστα επικεντρώνεται σε μία ιδιαίτερη πλευρά της οικονομικής πολιτικής, την φορολογική».

«Δεν υπάρχει πουθενά σε καμία χώρα παράδειγμα όπου μία υψηλή και μαζική ανεργία να λύθηκε μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα και τις επενδύσεις», σχολίασε και επισήμανε πως αναπόσπαστο στοιχείο οποιαδήποτε πολιτικής καταπολέμησης της ανεργίας είναι και η άσκηση ενεργητικών πολιτικών αγοράς εργασίας από την πλευρά του κράτους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)