to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:38 | 13.03.2019

Πολιτική

Μ. Καλογήρου: Η τροποποίηση των ποινικών κωδίκων είναι μια βαθιά μεταρρύθμιση που έχει καθυστερήσει (βίντεο)

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου μίλησε στην ΕΡΤ για το υπό διαβούλευση σχέδιο του Ποινικού Κώδικα που επεξεργάστηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή.


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η διαβούλευση είναι ουσιαστική - «Θλιβερή» η πολιτική σπέκουλα στις προτάσεις των Νομοπαρασκευαστικών Επιτροπών

«Το σχέδιο είναι σε διαβούλευση, η συζήτηση είναι ανοιχτή, τα προβλήματα καταγράφονται και θα επιχειρήσουμε να καταθέσουμε το καλύτερο δυνατό κείμενο»

Τα ζητήματα που έχουν ανακύψει είναι ανοιχτά και έχουν ήδη τεθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης ως προβληματισμοί προς τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, δήλωσε ο υπουργός Μιχάλης Καλογήρου για το υπό διαβούλευση σχέδιο του Ποινικού Κώδικα που επεξεργάστηκε η νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

Μιλώντας στην ΕΡΤ1, σημείωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κληθούν οι τομεάρχες Δικαιοσύνης των κοινοβουλευτικών ομάδων προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους.

«Η τροποποίηση των ποινικών κωδίκων είναι μια βαθιά μεταρρύθμιση που έχει καθυστερήσει δημιουργώντας προβλήματα στην ποιότητα και στην ταχύτητα της απονομής της Δικαιοσύνης» είπε τονίζοντας ότι το σχέδιο του Ποινικού Κώδικα αποτελεί την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής που συγκροτήθηκε το 2015, και αποτελεί το πόνημα έμπειρων και επιφανών δικαστικών λειτουργών, ακαδημαϊκών και δικηγόρων, οι οποίοι έχουν λάβει υπόψη προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει εδώ και δεκαετίες.

«Το σχέδιο είναι σε διαβούλευση, η συζήτηση είναι ανοιχτή, τα προβλήματα καταγράφονται και θα επιχειρήσουμε να καταθέσουμε το καλύτερο δυνατό κείμενο» τόνισε επισημαίνοντας πως αυτό θα προσανατολίζεται στον εξορθολογισμό των αδικημάτων, των ποινών και των διαδικασιών. «Για παράδειγμα Διαπιστώσαμε προσφάτως ότι ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου φέρνει κατηγορούμενος με τον ίδιο αμείλικτο τρόπο τους εγκληματίες του «λευκού κολάρου», αλλά και τα «γάντια της καθαρίστριας». Πρέπει να βρεθούν να βρεθούν οι σωστές τομές», είπε και ζήτησε από όλες τις πλευρές να τηρήσουν στάση νηφαλιότητας και να μην διαστρεβλώνουν τα ζητήματα.

Όπως είπε όσα θέματα που έχουν να κάνουν με την πλημεληματοποίηση συγκεκριμένων κακουργημάτων ή σε σχέση με εγκληματικές οργανώσεις είναι ανοιχτά και έχουν ήδη τεθεί από το Υπουργείο ως προβληματισμοί προς τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές με τις οποίες υπάρχει ανοιχτός διάλογος.

«Μετά από τόσες δεκαετίες αποσπασματικών τροποποιήσεων όλοι συμφωνούμε ότι έχει έρθει η ώρα για την αλλαγή του ποινικού κώδικα. Μπορούμε όλοι να ενισχύσουμε αυτή τη συζήτηση ώστε υπό αυτούς τους όρους να μπορούμε να προβούμε στην απαραίτητη μεταρρύθμιση» είπε.

Πηγή: ΕΡΤ1

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)