to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:01 | 12.04.2021

Πολιτική

Μ. Χατζηγιαννάκης προς Βορίδη: Με ένα άρθρο και νόμο αλλάζετε νόμο που εσείς ψηφίσατε πέρυσι

«Αν θέλετε αφού θα φέρετε την τροποποίηση μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα σκέλος το οποίο θα είναι σύμφωνο με όλες τις νομικές και πολιτικές απόψεις που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 40 χρόνια στο δημόσιο διάλογο και βάσει κάποιας προφανώς κοινής αποδοχής από τα περισσότερα κόμματα του Κοινοβουλίου», σημείωσε ο Μ. Χατζηγιαννάκης, αν. Τομεάρχης Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ


Η τοποθέτηση του Μ. Χατζηγιαννάκη αναπλ. Τομεάρχη Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη διαρκή επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης:

«Κύριε υπουργέ σήμερα με ένα πυροτέχνημα για την ψήφο των αποδήμων μας ανακοινώσατε πριν λίγο, αφού το ανακοινώσατε φυσικά το πρωί σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι θα μας φέρετε ένα άρθρο, ένα νόμο που θα αλλάζετε το νόμο που εσείς οι ίδιοι φέρατε πέρυσι.

Για να διευκρινίσουμε ακριβώς και τις δηλώσεις της κ. Τζάκρη, ο κ. Ζαχαριάδης σας έκανε μια ανάλυση τι σημαίνει στρεψοδικία και ήρθατε σήμερα να μας το επιβεβαιώσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Διαβάζω την ανακοίνωση της κας Τζάκρη που μόλις έβγαλε: προσπαθεί να διαστρέψει τη πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς. Τα γεγονότα όμως μιλούν από μόνα τους. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν το που σύστησε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων-κάναμε μεγάλη συζήτηση πέρυσι-χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.  Η πρόταση του άρθρου 54 παρ. 4 του Συντάγματος προέβλεπε ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη.

Και μάλιστα εξηγούσε από ό,τι ενθυμούμαι διότι το μελετήσαμε αρκετά ως καινούριοι εμείς κοινοβουλευτικοί για να καταλάβουμε και τις προτάσεις των κομμάτων, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία.

Και μάλιστα τότε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε ο ίδιος παρουσιάσει ως την ψήφο που τελικά φέρατε αφού απορρίψατε όμως την πρότασή μας, η οποία είχε περάσει με 160 προ της αναθεωρήσεως, εσείς θεωρήσατε ότι δεν πρέπει να έρθει στην αναθεώρηση του Συντάγματος και δεν το περάσατε.
Και τελικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και ο τότε Υπ. Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσαν και από τη Βουλή αλλά και στο δημόσιο λόγο ότι πρόκειται για μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινέσεων -αυτές τις οποίες δεν θέλετε συνήθως εσείς όπως μας δηλώσατε, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επειδή τον υποχρέωνε το Σύνταγμα, αλλά και επειδή ήθελε να δείξει και μια ευρύτερη συναίνεση. Ήταν «φρέσκος» τότε Πρωθυπουργός. Ακόμα οι «μεσσιανικοί» χαρακτηρισμοί προς το πρόσωπό του από τα φίλια Μέσα ήταν πολύ πρόσφατοι, οπότε σε μια ένδειξη μεγαλοψυχίας, ευρύτερων συναινέσεων και εθνικής ομόνοιας φέρατε ένα νομοσχέδιο και υπερψηφίστηκε τελικά σχεδόν από τη μεγάλη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, το οποίο είχε τους περιορισμούς τους οποίους λέγατε.

Και τώρα έρχεστε και διαστρεβλώνοντας τα λόγια της κ. Τζάκρη που αναφερόταν προφανώς στη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση, μας λέτε ότι πρέπει να φύγουν τελείως οι περιορισμοί τους οποίους είχε ψηφίσει το σύνολο σχεδόν της ελληνικής βουλής, με πρωτοβουλία προφανώς δική σας, της πλειοψηφίας.

Εμείς, λοιπόν, επανερχόμαστε στην πρότασή μας και λέμε αν θέλετε να την τροποποιήσουμε και αν συμφωνούν και τα υπόλοιπα κόμματα, 4 έδρες βουλευτών Επικρατείας να κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά γεωγραφικές ενότητες Ευρώπης, βόρειας και κεντρικής και νότιας Αμερικής άρα Αμερικής, Ωκεανίας αφού έχουμε μεγάλο απόδημο ελληνισμό εκεί και των υπολοίπων χωρών και να γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μια από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες.

Αν θέλετε, λοιπόν, αφού θα φέρετε την τροποποίηση μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα σκέλος το οποίο θα είναι και σύμφωνο με όλες τις νομικές και πολιτικές απόψεις που έχουν κατατεθεί τα τελευταία 40 χρόνια στο δημόσιο διάλογο και βάσει κάποιας προφανώς κοινής -όπως έγινε και πριν-αποδοχής από τα περισσότερα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου, αν πιστεύετε ότι πρέπει να υπάρξει τροπολογία, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα». 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)