to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:25 | 05.10.2020

Οικονομία

Μ. Χατζηγιαννάκης: Με τα χρήματα από το ειδικό τέλος ΑΠΕ προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση τη μαύρη τρύπα στα ταμεία των Δήμων

«Φαίνεται δυστυχώς πως η κυβέρνηση, αποφασισμένη να μην πράξει το καθήκον της και να μην στηρίξει οικονομικά τους Δήμους, τα ταμεία των οποίων βρίσκονται στο “κόκκινο”, επέλεξε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις περιοχές που φιλοξενούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ, πετώντας κατά την προσφιλή της τακτική από πάνω της τις ευθύνες»


Δήλωση του βουλευτή Ευβοίας και αναπλ. Τομεάρχη υπεύθυνου για την Αυτοδιοίκηση του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.:

Φαίνεται δυστυχώς πως η κυβέρνηση, αποφασισμένη να μην πράξει το καθήκον της και να μην στηρίξει οικονομικά τους Δήμους, τα ταμεία των οποίων βρίσκονται στο “κόκκινο”, επέλεξε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις περιοχές που φιλοξενούν εγκαταστάσεις ΑΠΕ, πετώντας κατά την προσφιλή της τακτική από πάνω της τις ευθύνες.

Με διάταξη εντός του νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ που ρυθμίζει ζητήματα ιθαγένειας και εύρυθμης λειτουργίας των ΟΤΑ, προβλέπεται η δυνατότητα να μπορούν να χρησιμοποιούν οι Δήμοι τα έσοδα από τα ειδικά τέλη ΑΠΕ οκτώ (8) συνολικά ετών, για πάσης φύσεως ανάγκες τους και όχι αποκλειστικά για αυτές των τοπικών Κοινοτήτων όπου είναι εγκατεστημένα τα έργα.

Η εν λόγω ρύθμιση, εφόσον ψηφιστεί, καταργεί στην ουσία τον ανταποδοτικό και αντισταθμιστικό χαρακτήρα και κόβει τη χρηματοδότηση και τη στήριξη με περιβαλλοντικές δράσεις και αναπτυξιακά έργα των Κοινοτήτων που φιλοξενούν έργα ΑΠΕ.

Η απόφαση της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη υποβαθμίζει τις κοινότητες, περιορίζει την κοινωνική αποδοχή των έργων ΑΠΕ και ναρκοθετεί τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.

Στα λόγια στηρίζει τις ενεργειακές κοινότητες και στην πράξη περιορίζει την κοινωνική αποδοχή των έργων ΑΠΕ, απομυζεί τους τοπικούς αντισταθμιστικούς πόρους, αποτρέπει και στερεί αναπτυξιακές επενδύσεις και οδηγεί εντέλει σε ερήμωση της υπαίθρου.

Δεν γίνεται με πρόφαση την πανδημία οι τοπικές Κοινότητες και κοινωνίες που υφίστανται την επιβάρυνση των ΑΠΕ να καλούνται τώρα να πληρώσουν το μάρμαρο, επειδή η κυβέρνηση αρνείται να αυξήσει τη χρηματοδότηση και να στηρίξει έμπρακτα τους ΟΤΑ, προτιμώντας την τακτική του διαίρει και βασίλευε.

Την καλούμε να αποσύρει την εν λόγω διάταξη και να προχωρήσει σε έκτακτες πιστώσεις των προϋπολογισμών των Δήμων, για την κάλυψη των πραγματικά αυξημένων αναγκών τους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)