to top
 • βρείτε μας στο Twitter
 • βρείτε μας στο Facebook
 • βρείτε μας στο YouTube
 • στείλτε μας email
 • εγγραφείτε στο RSS feed
 • international version

12:46 | 05.03.2014

Πολιτική

Μ. Γλέζος: Το χρέος της Γερμανίας είναι καταλογισμένο και καταγραμμένο

Συνέντευξη στον REAL FM (N. Χατζηνικολάου)


 • Πάμε να καλημερίσουμε τον τόσο σημαντικό αυτόν Έλληνα που, πέρα από ιδεολογικές και πολιτικές τοποθετήσεις, παραδεχόμαστε όλοι ότι στο εθνικό ζήτημα του κατοχικού δανείου και των γερμανικών αποζημιώσεων έχει καταφέρει να αποτελεί τη φωνή της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Είναι ο μόνος που έχει υψώσει τόσο βροντερή φωνή για το θέμα αυτό. Κύριε Μανώλη Γλέζο καλή σας ημέρα…

Καλημέρα.. Αν μου επιτραπεί μια διόρθωση, μαζί με μένα 365 άνθρωποι που αποτελούμε το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα αγωνιζόμαστε τώρα αρκετά χρόνια από κοινού, όλοι μαζί…

 • Σύμφωνοι. Εγώ ομιλώ για ισχυρή πολιτική φωνή.. Τώρα θέλω να μου πείτε τι προβλέψεις κάνετε, αν πιστεύετε ότι θα θέσει η ελληνική πλευρά το αίτημα, την απαίτηση επιστροφής του δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων στον Γερμανό Πρόεδρο που επισκέπτεται τη χώρα αυτές τις μέρες και τι προέκυψε από τη συνάντησή σας με τον Υπουργό Εξωτερικών, με τον κ. Βενιζέλο.

Όσον αφορά το πρώτο θέμα, δεν είναι δική μου αξίωση. Πιστεύω ότι είναι αξίωση ολόκληρου του ελληνικού λαού ότι δεν μπορεί και δεν είναι επιτρεπτό να έχει καταβάλει τις επανορθώσεις που καταλόγισε η Επιτροπή των Παρισίων το 1946 να τις έχει καταβάλει η Γερμανία σε όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα. Είναι μια αδικία που είναι ανεπίτρεπτο να γίνεται σε βάρος της χώρας μας. Γι αυτό έχει ισχυρά όπλα στα χέρια της η κυβέρνηση να το απαιτήσει.

Ως παράδειγμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εξής. Οι δύο χώρες που εισήλθαν στην Ελλάδα πίσω από τον γερμανικό στρατό, η Ιταλία και η Βουλγαρία, και που δεν θα έβλεπαν πρόσωπο Ελλάδας αν δεν έμπαινε μέσα ο γερμανικός στρατός, εξεπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους, τις επανορθώσεις δηλαδή απέναντι στην Ελλάδα που καταλόγισε η διασυμμαχική Επιτροπή. Και η Γερμανία η ίδια, εννοώ οι κυβερνήσεις της Γερμανίας αυτοεξαιρούνται. Γιατί; Αυτό το ερώτημα μπορεί κάποιος να βρεθεί να μου απαντήσει; Ότι.. η Γερμανία να πει… Γερμανός δηλαδή, Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, η κυβέρνηση, πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί εξαιρέθηκε η Ελλάδα.

Και όσον αφορά το αναγκαστικό δάνειο είναι πασίγνωστο ότι εξόφλησε τις άλλες δύο χώρες εκτός από την Ελλάδα. Πάλι εξαίρεση της Ελλάδας.

 • Ο Βενιζέλος τι σας είπε σήμερα; Θα θέσει το θέμα;

Ας μου επιτραπεί.. επειδή ακόμα δεν έχει εκδώσει ακόμα το ανακοινωθέν που είπαμε ότι θα εκδοθεί από την πλευρά του Υπουργείου Εξωτερικών.. Το αναμένουμε και συμφωνώ σ΄ αυτό το ανακοινωθέν που θα εκδώσει το Υπουργείο Εξωτερικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

 • Ο Γερμανός Πρόεδρος δίνει μια συνέντευξη σήμερα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και ομιλεί μόνο περί ηθικού χρέους της Γερμανίας..

Αυτά δεν στέκουν αν σκεφτούμε τα προηγούμενα που είπα. Τι θα πει ηθικό χρέος; Και γιατί να νιώθουν ηθικό χρέος μονάχα απέναντί μας; Το ηθικό χρέος απέναντι σε άλλες χώρες μεταφράστηκε έμπρακτα με το να δώσουν αυτά που κατελόγισαν οι άλλοι. Δεν το καταλόγισα εγώ. Δεν το καταλογίσατε εσείς οι δημοσιογράφοι. Είναι καταλογισμένο, είναι καταγραμμένο. Δεν χωράει καμία αμφισβήτηση. Ούτε το αναγκαστικό δάνειο.. Μιλάνε μερικοί για το ύψος του. Το θέμα είναι υπάρχει αναγκαστικό δάνειο ή δεν υπάρχει; Το ύψος θα το βρούμε.

 • Τι πιστεύετε; Θα το θέσει ο κ. Παπούλιας το θέμα;…

Εγώ πιστεύω ότι και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα το θέσει. Το περιμένω. Και πιστεύω ότι θα τεθεί και από την πλευρά της κυβέρνησης

Και μια τελευταία φράση. Να δώσω συγχαρητήρια στο ραδιόφωνό σας διότι προβάλει το θέμα… και θα παρακαλούσα κάθε μέρα να λέτε για το τεράστιο θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. … Για τους θησαυρούς τους αρχαιολογικούς και τα έργα τέχνης που άρπαξαν από την Ελλάδα τι δικαιολογία μπορούν να προβάλουν; Γιατί δεν τα έχουν δώσει ως τώρα στην Ελλάδα;

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)