to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:14 | 12.07.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Μ. Γιαννακάκη: Ρώτησαν μόνο αυτούς που προκάλεσαν την καταδίκη της Ελλάδας, στο υπουργείο δεν ήρθε ποτέ χαρτί για τη Μανωλάδα

Αν και τελικώς υπογράφων πρέπει να είναι ο εκάστοτε γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτό το χαρτί δεν ήρθε ποτέ στο γραφείο μου, ποτέ στο γραφείο του υπουργού, ξεκαθάρισε για την υπόθεση της Μανωλάδας η Μαρία Γιαννακάκη, μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη. Είναι παράλογο να ζητούνται οδηγίες μόνο από τα δικαστήρια όταν η συγκεκριμένη καταδίκη προκλήθηκε από αυτή καθαυτή την απόφαση τους, καθώς η χώρα καταδικάστηκε και για κακοδικία.


«Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβαινε, αυτό το χαρτί δεν είχε περάσει ποτέ από μπροστά μου, δεν είχα βάλει μία υπογραφή», είπε η κ. Γιαννακάκη.

Περιγράφοντας την κανονική διαδικασία, σημείωσε ότι «το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους εκπροσωπεί την ελληνική κυβέρνηση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ανάλογα με το αντικείμενο της κάθε προσφυγής, ζητά από το αρμόδιο υπουργείο τις θέσεις του». 

 
«Δεν ήρθε ποτέ στο υπουργείο Δικαιοσύνης αυτό το χαρτί»
 
«Για την προσφυγή στην υπόθεση της Μανωλάδας, το Νοέμβριο του 2015 ζήτησαν οδηγίες από το αρμόδιο υπουργείο Δικαιοσύνης», όπως είπε, αλλά «αντιθέτως, για να κάνει το αίτημα της παραπομπής της υπόθεσης στην ευρεία, τη μείζονα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ζήτησε απόψεις -ως μη όφειλε- από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από το Εφετείο Πατρών, από το Πρωτοδικείο Πατρών, από το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας, χωρίς να ζητήσει απόψεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης».

Η κ. Γιαννακάκη τόνισε ότι αν και «τελικώς υπογράφων σε τέτοιες οδηγίες είναι ο εκάστοτε γενικός γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ... αυτό το χαρτί δεν ήρθε ποτέ στο γραφείο μου, ποτέ στο γραφείο του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Κοντονή».
 
«Ζήτησαν τη γνώμη αυτών που προκάλεσαν την καταδίκη της Ελλάδας»

«Δεύτερον», συνέχισε η ίδια, «τα δικαστήρια της χώρας δεν είναι αρμόδια να δίνουν οδηγίες, αν θα γίνει αίτημα για να παραπεμφθεί μία υπόθεση στη μείζονα σύνθεση. Η ανάλυση μίας τέτοιας πρωτοβουλίας είναι κατ' εξοχήν πολιτικό ζήτημα. Το πιο παράλογο, είναι ότι ζητούνται οδηγίες μόνο από τα δικαστήρια της χώρας, τη στιγμή που η συγκεκριμένη καταδίκη προκλήθηκε μεταξύ άλλων από αυτή καθαυτή την απόφαση των εθνικών δικαστηρίων».
 
Όπως τόνισε, «για να είμαστε πάρα πολύ ξεκάθαροι στο τι αφορά η απόφαση στη Μανωλάδα: καταδικαζόμαστε για το άρθρο 4. Είναι η πιο επονείδιστη απόφαση που εγώ τουλάχιστον θυμάμαι, ουσιαστικά καταδικαζόμαστε για δουλεία, αλλά καταδικαζόμαστε και για κακοδικία. Δηλαδή, το δικαστήριο δέχεται ότι υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο όμως δεν εφαρμόστηκε, ούτε στην προανακριτική διαδικασία, ούτε στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. Και ζητούνται ακριβώς οδηγίες από αυτούς για τους οποίους καταδικαστήκαμε».

Υπάρχει σκοπιμότητα;
 
Στο ερώτημα εάν υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτή την εξέλιξη, η κ. Γιαννακάκη περιορίστηκε να πει ότι «ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται στη Βιέννη. Αμα την επιστροφή του, θα ζητήσει επισήμως όλη την αλληλογραφία μεταξύ των δικαστηρίων και του ΝΣΚ, που ατύπως την έχω και εγώ, προκειμένου να εξεταστεί και το περιεχόμενο και η νομική αρτιότητα των απαντήσεων. Θα ζητήσει επίσης διερεύνηση όλης της τροχιοδρόμησης αυτής της πρωτοβουλίας από το ΝΣΚ, ερήμην και εν αγνοία της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης».
 
Επίσης, για το χρόνο που θα χρειαστεί αυτή η διερεύνηση, η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το να ζητηθούν τα έγγραφα είναι υπόθεση πέντε λεπτών ... χτες, μετά το "δεν μπορούμε, δεν κάνουμε, λείπει ο υπάλληλος" ... πάτησα μία φωνή και αμέσως μου ήρθαν τα έγγραφα. Από κει και πέρα, είναι πρωτόγνωρη διαδικασία και θα ήταν αφέλεια από τη μεριά μου να σας πω "ναι, θα γίνει γρήγορα" ή "θα γίνει αργά"».
 
Διαβεβαίωσε πάντως ότι «από την μεριά του υπουργείου Δικαιοσύνης θα γίνει οτιδήποτε προκειμένου να δούμε πώς φτάσαμε σε αυτή την πρωτοβουλία, με την παράκαμψη του υπουργείου, που διασύρει έτι περαιτέρω τη χώρα».
 

Ακούστε στο ΚΟΚΚΙΝΟ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)