to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:20 | 15.10.2018

Πολιτική

Μ. Γιαννακάκη: Το ρατσιστικό έγκλημα μας αφορά όλους

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ όλων των φορέων που υπέγραψαν τη Συμφωνία Συνεργασίας με στόχο μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος με αντικείμενο την παρακολούθηση της υλοποίησής της. Οι φορείς παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει και συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.


Η Μαρία Γιαννακάκη, γ.γ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με αφορμή τη συνάντηση έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

Το ρατσιστικό έγκλημα μας αφορά όλους. Στρέφεται κατά οποιουδήποτε προσώπου ή ομάδας που μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ως «διαφορετικό». Ταυτόχρονα όμως στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας και του πυρήνα της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Κατά συνέπεια, η απαξία του είναι τεράστια.

Για τους λόγους αυτούς, η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει θέσει την αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος στην κορυφή των προτεραιοτήτων της, λαμβάνοντας ποικίλα μέτρα, όπως: την ενίσχυση της αντιρατσιστικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων, τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, τη θέσπιση κατευθυντήριων αρχών για την υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με αναπηρίες, την επέκταση του Συμφώνου Συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου για τα διεμφυλικά άτομα, την ενσωμάτωση της Οδηγίας για την Προστασία Θυμάτων Εγκληματικότητας, την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των Γυναικών και την ενδοοικογενειακή βία, την κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Κυβερνοέγκλημα και του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της σχετικά με την ποινικοποίηση πράξεων ρατσιστικής και ξενοφοβικής φύσης, που διαπράττονται μέσω συστημάτων υπολογιστών. Τέλος, υλοποιεί σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ το πρόγραμμα «Οικοδομώντας μία ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης» που χρηματοδοτείται από την Ευρ. Ένωση και υλοποιείται σε Ελλάδα, Ιταλία, Βουλγαρία και Πολωνία.

Στο πλαίσιο του προαναφερθέντος προγράμματος, υπεγράφη στις 6 Ιουνίου 2018 μια Συμφωνία Συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων Υπουργείων, της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και της Κοινωνίας των Πολιτών με στόχο μια ολιστική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ρατσιστικού εγκλήματος.

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας μεταξύ όλων των φορέων που υπέγραψαν την ως άνω Συμφωνία με αντικείμενο την παρακολούθηση της υλοποίησής της. Οι φορείς παρουσίασαν τις δράσεις που έχουν ήδη πραγματοποιήσει και συζήτησαν τα επόμενα βήματα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει.

Πρόκειται για μια ιστορική Συμφωνία που καταδεικνύει την βούληση όλων των φορέων της Ελληνικής Πολιτείας να πολεμήσουν το ρατσιστικό έγκλημα, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στους εχθρούς της Δημοκρατίας ότι είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε ενάντια σε αυτούς που θεωρούν ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια έχει συγκεκριμένο χρώμα, καταγωγή, θρησκεία. Ενάντια σε αυτούς που επιθυμούν να υπονομεύσουν τη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου. Η Ελληνική Πολιτεία σύσσωμη λέει όχι στο ρατσισμό.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)