to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:58 | 17.04.2019

Κοινωνία

Μ. Γιαννακάκη: Εργαζόμαστε για το δικαίωμα στον πολιτικό γάμο και την παιδοθεσία για όλους και όλες

«Εκπονείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία της, η γενική γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη σε ημερίδα για την Καταπολέμηση των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου


Χαιρετισμό στην Ημερίδα Ολοκλήρωσης του Προγράμματος "PARADISO - Συμμετοχική Προσέγγιση για την Ευαισθητοποίηση και Καταπολέμηση των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου στον τομέα της υγείας" απηύθυνε η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη.

«Η σημερινή Κυβέρνηση ίδρυσε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, και σήμερα εκπονείται για πρώτη φορά ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας», τόνισε χαρακτηριστικά κάνοντας αναφορά στις κομβικότερες νομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης γύρω από τα δικαιώματα που αφορούν θέματα σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Στην ημερίδα που έλαβε χώρα στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, αναφορικά με τα επόμενα βήματα, η κ. Γιαννακάκη δήλωσε πως «μένουν ακόμα πολλά να γίνουν, με κύρια τον πολιτικό γάμο και το θέμα της παιδοθεσίας. Δύο θέματα που θα αποτελέσουν την βάση της εργασίας μας από εδώ και στο εξής, σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις». Προανήγγειλε επίσης ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με την άρση των διακρίσεων στον τομέα της υγείας, ενώ καταληκτικά ζήτησε την υποστήριξη και την αρωγή των σχετικών φορέων και ενεργών πολιτών στο έργο που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ολόκληρη η ομιλία της γ.γ. Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων:

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκλησή σας να απευθύνω χαιρετισμό στην Ημερίδα για την Ολοκλήρωση του Προγράμματος "PARADISO - Συμμετοχική Προσέγγιση για την Ευαισθητοποίηση και Καταπολέμηση των Διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου στον τομέα της υγείας".

Παράλληλα θα ήθελα να συγχαρώ όλες τις Οργανώσεις που συμμετείχαν στον σχεδιασμό, εφαρμογή, παρακολούθηση και τώρα στην ολοκλήρωση και αξιολόγηση του προγράμματος. Για εμάς που νομοθετούμε, τέτοιες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών, αποτελούν εργαλεία και εχέγγυο για την σωστή εφαρμογή της ήδη υπάρχουσας νομοθεσίας και της διαπίστωσης ελλείψεων ή κενών που πρέπει να καλυφτούν. Θα σημείωνα ότι το πιο σημαντικό κομμάτι δουλειάς του νομοθέτη είναι να ακούσει τις εμπειρίες και απόψεις των ανθρώπων που αφορούν οι νόμοι στην πράξη. Για αυτό η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάντα επιδιώκει αυτή την αλληλεπίδραση και συνεργασία τόσο με τους πολίτες που το επιθυμούν όσο και με συλλογικότητες της Κοινωνίας των Πολιτών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η σημερινή Κυβέρνηση ίδρυσε το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, στο οποίο προεδρεύω.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, ως συμβουλευτικό – γνωμοδοτικό όργανο, το οποίο έχει ως αντικείμενο το σχεδιασμό πολιτικών κατά του ρατσισμού, το συντονισμό των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών για την εναρμόνιση του δικαίου με διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες και βέλτιστες πρακτικές και την ανάπτυξη πρωτοβουλιών σε όλο το φάσμα της Διοίκησης με σκοπό την αποτελεσματικότερη προστασία ατόμων και ομάδων που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας. Επιπλέον, το Συμβούλιο εκπονεί, για πρώτη φορά, ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας. Σημειώνεται ότι η θεσμοθέτηση ενός οργάνου επιτελικού χαρακτήρα για θέματα ρατσισμού με τις αρμοδιότητες και τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου για την Καταπολέμηση του Ρατσισμού αποτελούσε σύσταση για κατά προτεραιότητα εφαρμογή της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για το Ρατσισμό και τη Μισαλλοδοξία (ECRI), σύμφωνα με την Έκθεση του Δεκεμβρίου 2014. Συμμετέχουν πέντε Υπουργεία και άλλοι 12 φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και εκπρόσωποι θεσμών της Πολιτείας.

Παράλληλα θα ήθελα μόνο μία αναφορά να κάνω για την δουλειά που έχει ήδη γίνει σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ Δικαιώματα:

  • O N. 4356/2015 Σύμφωνο Συμβίωσης, Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού

  • O N. 4443/2016 Ίση Μεταχείριση – Εθνικός Μηχανισμός Εποπτείας Αποφάσεων ΕΔΔΑ- Εθνικός Μηχανισμός Διερεύνησης Περιστατικών Αυθαιρεσίας

  • O Ν. 4491/2017 Ταυτότητα Φύλου – Εθνικός Μηχανισμός για την Παρακολούθηση Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού

  • O Ν. 4531/2018 Κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

  • O Ν. 3500/2006, όπως τροποποιήθηκε, Ενδιοικογενειακή Βία

  • O Ν. 4538/2018 Υιοθεσία – Αναδοχή (Υπ. Εργασίας)

Όλα αυτά τα νομοθετήματα αφορούν είτε άμεσα την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ συμπολιτών μας, είτε κατοχυρώνουν δικαιώματα σε όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, κάτι που παλαιότερα δεν γίνονταν, με συνέπεια διακρίσεις είτε στον τομέα της αναδοχής παιδιών είτε ακόμα και στην ενδοοικογενειακή βία που δεν αναγνωρίζονταν ως τέτοια αν αφορούσε ΛΟΑΤΚΙ άτομα, κ.α.

Είναι αυτά αρκετά; Σαφώς όχι. Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν με κύρια τον πολιτικό γάμο και το θέμα της παιδοθεσίας. Δύο θέματα που θα αποτελέσουν την βάση της εργασίας μας από εδώ και στο εξής, σε συνεργασία με φορείς και οργανώσεις. Γι αυτό εγγύηση αποτελεί η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να συμπεριλάβει στις εκλογικές του λίστες υποψήφιους ακτιβιστές των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων, τόσο σε επίπεδο Ευρωβουλής, όσο και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού.

Αναφορικά με το θέμα των διακρίσεων βάσει του Σεξουαλικού Προσανατολισμού και της Ταυτότητας Φύλου στον τομέα της υγείας είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, και θα το επιβεβαιώσουν και οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας, ότι πολύ σύντομα θα έρθει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία και θα συμπεριλαμβάνει, εκτός άλλων, και το θέμα της αιμοδοσίας, για το οποίο και η Γενική Γραμματεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει κάνει παρεμβάσεις και έχει αποστείλει στον Υπουργό Υγείας σημειώσεις και αποτελέσματα έρευνας για το τί ισχύει σχετικά σε άλλες χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, ώστε να καταργηθούν διατάξεις του μακρινού 1980, με διακρίσεις που η ίδια η επιστήμη της ιατρικής έχει πλέον απορρίψει ως στερεοτυπικές και αντιεπιστημονικές.

Σε όλα αυτά σας θέλουμε υποστηρικτές και αρωγούς του έργου μας και σας καλούμε να συνεχίσετε το σημαντικό σας έργο και την συνεργασία μας σε όλους τους τομείς.

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την δημοσίευση των συμπερασμάτων και αυτής σας της διοργάνωσης».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)