to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:04 | 04.03.2014

Διεθνή

Λύση για την Ουκρανία χωρίς «τετελεσμένα» ζητά η Τουρκία

Μια λύση μέσω πολιτικού διαλόγου και χωρίς προσπάθειες να δημιουργηθούν «τετελεσμένα» επί του πεδίου θέλει η Άγκυρα στην Ουκρανία και στην Κριμαία


Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Κριμαία επανέλαβε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να «δράσουν με αίσθημα ευθύνης» και να μην αποπειραθούν να δημιουργήσουν «τετελεσμένα».

«Ανησυχώ για τον κίνδυνο διεύρυνσης της πολιτικής κρίσης η οποία αποκτά ήδη περιφερειακή διάσταση» είπε ο Τούρκος υπουργός και ζήτησε τον «σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, της (εθνικής) κυριαρχίας, της ανεξαρτησίας και της εθνικής ενότητας της Ουκρανίας».

Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία και τις συνομιλίες που είχε εκεί με την μεταβατική ηγεσία της χώρας κάλεσε «όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δράσουν μέσα στο πλαίσιο των αρχών του διεθνούς δικαίου, των διμερών και των πολυμερών συμφωνιών και να αποφύγουν βήματα που θα οδηγήσουν στην αμφισβήτηση των διεθνών συνόρων».

Νωρίτερα, ανακοίνωση που εκδόθηκε στην Άγκυρα χαρακτήριζε την Ουκρανία «στρατηγικό εταίρο της Τουρκίας» και τόνιζε την σημασία που δίνει η Άγκυρα στην «άμεση αποκατάσταση της σταθερότητας και της ειρήνης στην Ουκρανία και την χερσόνησο της Κριμαίας –τμήμα της Ουκρανίας– όπου ζουν οι ομοεθνείς μας Τάταροι της Κριμαίας».

«Το πρόβλημα στην Κριμαία πρέπει να λυθεί με διάλογο και μέσα στο πλαίσιο της ενότητας της Ουκρανίας» τονίζει η Άγκυρα. Η συνύπαρξη όλων των εθνοτικών και θρησκευτικών ομάδων στην Κριμαία «είναι βασική προϋπόθεση για την ειρήνη στην Ουκρανία και όλη την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

«Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στη μείωση της έντασης και στην λύση του προβλήματος της Κριμαίας» καταλήγει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό για μας οι Τάταροι της Κριμαίας να ζήσουν εν ειρήνη μαζί με τις άλλες κοινότητες ως ισότιμοι πολίτες μέσα σε μια ενιαία Ουκρανία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)