to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:18 | 16.11.2014

πηγή: Ενθέματα Αυγής

Διεθνή

LuxLeaks, το σκάνδαλο

Tα LuxLeaks, παρά τη μικρή σημασία που τους δόθηκε στον ελληνικό Τύπο, αποτελούν γεγονός πρώτης τάξης.


Tα LuxLeaks, παρά τη μικρή σημασία που τους δόθηκε στον ελληνικό Τύπο, αποτελούν γεγονός πρώτης τάξης. Πρώτον, γιατί η λέξη σκάνδαλο εδώ –σε αντίθεση με την κατάχρησή της στον δημόσιο λόγο–  αποκτά ουσιαστική σημασία. Δεύτερον, επειδή μας θυμίζει βασικές αρχές λειτουργίας του καπιταλισμού,  όπου με λίγα λόγια το νόμιμο δεν είναι και ηθικό. Τρίτον,  επειδή το International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) μας δείχνει τι πραγματικά σημαίνει ερευνητική και ανεξάρτητη δημοσιογραφία και τι καρπούς μπορεί να δώσει, ακόμα και σε εποχές χειραγώγησης και ελέγχου της πληροφορίας — και μάλιστα να έχει διείσδυση σε έγκυρα mainstream μέσα όπως ο Guardianή η Monde. Τελευταίο, αλλά διόλου έσχατο σε σημασία για εμάς, η σιωπή των ελληνικών μέσων. Ακόμα χαρακτηριστικότερη η σιωπή τους όσον αφορά εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος. Όπως έγραψε ο Κώστας Εφήμερος στο Τhe Press Project (που αναδείχθηκε, ουσιαστικά, στη βασική πύλη συστηματικής ενημέρωσης για το θέμα, παρότι το ICIJ έχει «συμβληθεί» με τα Νέα), «τα ελληνικά ΜΜΕ δεν τολμούν να πουν τις λέξεις Coca Cola, Eurobank, Λάτσης, Wind, Δασκαλόπουλος, Mall Ακαδημίας Πλάτωνος κ.λπ.». Θα συνεχίσουμε  και στα επόμενα φύλλα.

Στρατής Μπουρνάζος

 

Βασικά Ευρήματα

Μετάφραση: Δημήτρης Ιωάννου

  • Η Pepsi, η IKEA, η AIG, η Coach, η Deutsche Bank, η Abbott Laboratories και περίπου ακόμα 340 εταιρείες έχουν συνάψει κρυφές συμφωνίες με το Λουξεμβούργο οι οποίες επέτρεψαν σε πολλές από αυτές να περικόψουν δραστικά τα παγκόσμια φορολογικά τους έξοδα.
  • Η Pricewaterhouse Coopers βοήθησε πολυεθνικές εταιρείες να επιτύχουν τουλάχιστον 548 ευνοϊκές δικαστικές αποφάσεις στο Λουξεμβούργο από το 2002 έως το 2010. Οι νόμιμες μυστικές συμφωνίες που τις επέτρεψαν περιλαμβάνουν περίπλοκες χρηματοπιστωτικές δομές που σχεδιάστηκαν να επιφέρουν δραστικές περικοπές φόρων. Οι αποφάσεις παρέχουν γραπτή διαβεβαίωση πως τα σχέδια φοροαποφυγής των επιχειρήσεων θα τύχουν ευνοϊκής αντιμετώπισης από τις αρχές του Λουξεμβούργου.
  • Οι εμπλεκόμενες εταιρείες διοχέτευσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια στο Λουξεμβούργο εξοικονομώντας δισεκατομμύρια δολάρια σε φόρους. Κάποιες από αυτές πέτυχαν ενεργούς φορολογικούς συντελεστές μικρότερους του 1% επί των κερδών που μεταβίβασαν στο Λουξεμβούργο.
  • Πολλές από τις συμφωνίες εκμεταλλεύτηκαν διεθνείς αναντιστοιχίες στα φορολογικά συστήματα που επέτρεψαν στις εταιρείες να αποφύγουν τη φορολόγηση τόσο στο Λουξεμβούργο όσο και αλλού με τη χρήση των αποκαλούμενων υβριδικών δανείων.
  • Σε πολλές περιπτώσεις, οι θυγατρικές που έχουν έδρα στο Λουξεμβούργο και διαχειρίζονται εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, έχουν πολύ μικρή εγχώρια δραστηριότητα. Μια δημοφιλής διεύθυνση: στην οδό Guillaume Kroll αρ. 5 στεγάζονται πάνω από 1.600 εταιρείες. 

Τα «Βασικά Ευρήματα» δημοσιεύθηκαν στη σελίδα  των International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)