to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:54 | 09.07.2013

Διεθνή

Λουξεμβούργο: Ευθύνες Γιούνκερ για σκάνδαλο παρακολουθήσεων

Η πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για τις παρακολουθήσεις της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας SREL έχει ενισχύσει την πίεση στην ηγεσία της χώρας και δεν αποκλείεται ακόμη και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.


Η κυβέρνηση έχασε την στήριξη ενός από τα κόμματα στη Βουλή ενώ μία αμφίσημη δήλωση του ίδιου του Γιούνκερ εντείνει τις εκτιμήσεις πως η κρίση δεν θα ξεπεραστεί. Την Τετάρτη αναμένεται να ξεκαθαρίσουν πολλά με την ομιλία του Γιούνκερ στη Βουλή για το ζήτημα.

«Αυτή είναι μία από τις τελευταίες εμφανίσεις μου με την τρέχουσε ιδιότητά μου», είπε ο 58χρονος Γιουγκερ σε σχολική εκδήλωση όπου παρέστη τις προηγούμενες ημέρες, την οποία ορισμένοι ερμήνευσαν ακόμη και ως προαναγγελία παραίτησης. 

Η κυβέρνηση του Γιούνκερ, του μακροβιότερου δημοκρατικά εκλεγμένου επικεφαλής της κυβέρνησης στον κόσμο, έχασε ουσιαστικά την υποστήριξη του LSAP, δεύτερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπιμό, την περασμένη Παρασκευή όταν το κόμμα ενέκρινε το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για το θέμα της SREL. 

Το πόρισμα έβλεπε ευθύνη του Γιούνκερ στην υπόθεση, λόγω διοικητικής «αμέλειας». Σε ανακοίνωσή του μετά την ψηφοφορία, ο αρχηγός του κοινοβουλευτικής ομάδας του LSAP Λουσιέν Λουξ ανέφερε πως «η πολιτική ευθύνη επισύρει επιπτώσεις και επιβάλλει μία νέα αρχή, και ως εκ τούτου δεν μπορούμε ούτε και θέλουμε να αποκλείσουμε πρόωρες εκλογές». 

Τα συμπεράσματα της επιτροπής θα συζητηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, όπου προγραμματίζεται να μιλήσει για δύο ώρες ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

Πηγή: in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)