to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Λουτσιάνα Καστελίνα: Οι εκβιασμοί ΔΝΤ-Σόιμπλε για νέα λιτότητα δεν πρέπει να περάσουν

Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος και μια αναδιανομή των πόρων. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη - Θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πλατύ κίνημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαιτήσουμε μια Ευρώπη δημοκρατική και αλληλέγγυα


Ο τρόπος που αντιμετωπίζουν την Ελλάδα είναι σκανδαλώδης. Οι εκβιασμοί του ΔΝΤ και του Σόιμπλε για νέα μέτρα λιτότητας δεν πρέπει να περάσουν. Η Ελλάδα που σήκωσε το κεφάλι στη λιτότητα, η Ελλάδα που στήριξε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες δεν πρέπει να μείνει μόνη της. Πρέπει να επαναφέρουμε την προσοχή μας στην Ελλάδα. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση δεν έχει καμία ευθύνη για την πορεία της χώρας και το τεράστιο χρέος, ενώ αποτελεί τη μόνη κυβέρνηση που κινήθηκε στη σωστή κατεύθυνση και στέκεται δίπλα στον κόσμο που έχει πληγεί από την κρίση. Η απάντηση που δίνουν είναι εξοργιστική, γιατί φαίνεται ότι θέλουν να εξοντώσουν ένα λαό για να πληρώσει ένα χρέος που δεν μπορεί να πληρωθεί.

Χρειαζόμαστε μια Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος και μια αναδιανομή των πόρων. Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε μια διαφορετική Ευρώπη. Εάν το μόνο που βλέπουμε είναι η αναβίωση των εθνικισμών θα είναι αδύνατον να οδηγηθούμε σε μια Διάσκεψη για το Χρέος. Όταν ακούω ότι το Κίνημα Πέντε Αστέρων θέλει δημοψήφισμα για να βγούμε από το ευρώ φοβάμαι. Ο λαϊκισμός μας οδηγεί στην άβυσσο. Φθάνει να δει κανείς από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού τον Τραμπ.

H Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της και το ξέρουν όλοι. Το πρόβλημα είναι ότι οι λύσεις που μας προτείνονται δεν βοηθούν στη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, όπως η Ευρώπη δύο ταχυτήτων ή η έξοδος από την Ευρώπη, όπως θέλει η Λεπέν.

Στις 25 Μαρτίου θα πρέπει να δώσουμε τη δική μας απάντηση στη Ρώμη στη Σύνοδο Κορυφής για τα 60χρονα από τη συνθήκη ίδρυσης της τότε ΕΟΚ και την άχρηστη ρητορική των ευρωπαϊκών θεσμών. Θα υπάρξουν οι αντιδράσεις αυτών που θέλουν να καταστρέψουν το εγχείρημα για να δοκιμάσουν την περιπέτεια της επιστροφής στο εθνικό κράτος. Θα πρέπει να είμαστε και εμείς για να απαιτήσουμε μια άλλη Ευρώπη στο πλαίσιο του καλέσματος των συλλογικοτήτων, των συνδικάτων και των κινημάτων.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ευρώπη βρίσκεται στα χέρια μας και ότι θα πρέπει να διαμορφώσουμε ένα πλατύ κίνημα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να απαιτήσουμε μια Ευρώπη δημοκρατική και αλληλέγγυα. Πρέπει να ενώσουμε τις ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες που έχουν προοδευτικές αρχές, τα συνδικάτα, τα νεολαιίστικα και γυναικεία κινήματα, πρέπει να ενώσουμε τους πάντες. Πρέπει να δημιουργήσουμε τον ευρωπαϊκό λαό με προτάσεις και διεκδικήσεις. Εάν μείνουμε σε εθνικό επίπεδο δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση. Πρέπει να δημιουργήσουμε το συλλογικό υποκείμενο που δεν υπάρχει. Η επέτειος για τα 60χρονα της ΕΟΚ-Ε.Ε. μας προσφέρει την ευκαιρία να θέσουμε δυναμικά το πρόβλημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)