to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Λουτσιάνα Καστελίνα: «Το “ναι” είναι πολιτική αυτοκτονία»

Συνέντευξη στον Θεόδωρο Ανδρεάδη Συγγελλάκη


Η Λουτσιάνα Καστελίνα, συγγραφέας, δημοσιογράφος και εμβληματική προσωπικότητα της ιταλικής Αριστεράς, παίρνει θέση υπέρ του «όχι» και με την έκκληση αυτή ζητά από τους Ελληνες να στηρίξουν την έξοδο της χώρας από τη λιτότητα που καταστρέφει όλη την Ευρώπη.

• Εχετε πάρει ανοικτά θέση υπέρ του «όχι». Πώς βλέπετε το ελληνικό δημοψήφισμα;

Θεωρώ, πρώτα από όλα, ότι η ψήφος στο «ναι» σημαίνει στήριξη των πολιτικών εκείνων που έφεραν την καταστροφή στην Ελλάδα, που αλλοίωσαν τα στοιχεία της δημόσιας οικονομίας και δεν ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Η ψήφος στο «όχι» είναι κάθε άλλο παρά έξοδος από το ευρώ, ένα σενάριο που κάποιοι προώθησαν μόνον και μόνον για να δημιουργηθεί σύγχυση στον κόσμο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έχει κανέναν απολύτως σκοπό να βγει από την Ευρώπη. Είναι μια ψήφος που θα δώσει στην Ελλάδα και στην κυβέρνησή της περισσότερη δύναμη για να πετύχουν μια λογική, δίκαιη διαπραγμάτευση. Το «ναι» σημαίνει πολιτική, οικονομική και κοινωνική αυτοκτονία της Ελλάδας.

• Θεωρείτε ότι η υπερίσχυση του «όχι» θα μπορέσει πραγματικά να ενισχύσει τη διαπραγματευτική ικανότητα της χώρας;

Είναι πασιφανές ότι οι θεσμοί έχουν προχωρήσει σε πολιτικό εκβιασμό. Δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα το κακό αν γίνει δεκτή η ελληνική πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους. Η ακαμψία αυτή έχει πέρα για πέρα πολιτικό χαρακτήρα. Θα πω κάτι που μπορεί να εντυπωσιάσει: στο παρελθόν έριχναν τις δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με τη χούντα, ενώ τώρα προσπαθούν να ρίξουν τη σημερινή κυβέρνηση με αυτές τις τεράστιες πιέσεις. Πολλοί δεν συγχωρούν στον Αλέξη Τσίπρα ότι τόλμησε να θέσει υπό αμφισβήτηση την ηγεμονική γραμμή που επιβλήθηκε στην Ευρώπη: εκείνη της Μέρκελ και των συμμάχων της. Ο στόχος του πολέμου αυτού είναι να επιστρέψει η Ελλάδα στα χέρια όσων την κυβέρνησαν στο παρελθόν. Θεωρώ πολύ σημαντικό το ότι τις τελευταίες ώρες, ένας τεράστιος αριθμός οικονομολόγων, πολιτικών, ανθρώπων του πολιτισμού, λέει ξεκάθαρα ότι οι πολιτικές της τρόικας καταστρέφουν την Ευρώπη, και όχι μόνο την Ελλάδα. Εκτός του ότι δεν νοείται Ευρώπη χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

• Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προσφύγει σε δημοψήφισμα ήταν, τελικά, σωστή κίνηση;

Εδειξε μεγάλο θάρρος, παρά το ότι κάποιοι προσπάθησαν να τον βάλουν σε δύσκολη θέση κλείνοντας τις τράπεζες. Ζήτησε τη στήριξη του λαού για μια αξιοπρεπή και δίκαιη λύση. Η Λαγκάρντ λέει ότι οι Ελληνες δεν είναι ώριμοι; Αποδείξτε της ότι ο λαός σας έχει διαφορετικές απόψεις και αξίες από τον κύριο Σόιμπλε και είναι σε θέση να τις επιβάλει.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)