to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Λουόμενοι εμπόδισαν την εγκατάσταση συστήματος πρόσβασης ανάπηρων στη θάλασσα

Λουόμενοι εμπόδισαν τη δωρεάν εγκατάσταση στην παραλία της Νέας Μάκρης συστήματος που επιτρέπει σε άτομα με αναπηρία να έχουν αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα (φωτό). Πρόκειται για το πρωτοποριακό, βραβευμένο σύστημα SEATRAC, που έχει εγκατασταθεί ήδη σε πάνω από 20 παραλίες σε Ελλάδα και Κύπρο.


Το SEATRAC δεν είναι τίποτα άλλο από έναν μηχανισμό αποτελούμενο από ράγες, πάνω στις οποίες κινείται ένα ειδικό διαμορφωμένο κάθισμα, το οποίο μεταφέρει τον χρήστη από την παραλία κατευθείαν μέσα στο νερό σε ασφαλές βάθος. Έτσι, άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να απολαύσουν τη θάλασσα χωρίς καμία άλλη βοήθεια.

Το SEATRAC είναι ενεργειακά αυτόνομο, καθώς τροφοδοτείται από ηλιακό πάνελ, ενώ δεν αποτελεί μόνιμη εγκατάσταση: μπορεί να τοποθετείται στην παραλία στις αρχές του καλοκαιριού και να απομακρύνεται το φθινόπωρο. Έτσι, προσφέρεται μία σημαντική υπηρεσία στα άτομα με αναπηρία, χωρίς να υπάρχει καμία επιβάρυνση για το περιβάλλον.

Με αφορμή τις αντιδράσεις των λουόμενων ο Ιγνάτιος Φωτίου, εκπρόσωπος της ερευνητικής ομάδας που δημιούργησε το SEATRAC σημείωσε στο facebook: "Σήμερα στην παραλία της Ν. Μάκρης κατά τη διάρκεια των εργασιών τοποθέτησης του SEATRAC ήρθαν τρία άτομα από το Λιμενικό Σώμα να ερευνήσουν μια καταγγελία που έγινε σχετικά με τις εργασίες που κάναμε στην παραλία. Ταυτόχρονα υπήρξαν και μερικοί λουόμενοι που εξέφρασαν έντονες διαμαρτυρίες ότι το SEATRAC τους ενοχλεί και ότι είναι άχρηστο καθώς δεν βλέπουν κόσμο να το χρησιμοποιεί. Δυστυχώς οι άνθρωποι του Λιμενικού Σώματος παρόλο την ευγενική διάθεση που είχαν μετά από την πίεση που δέχτηκαν μας είπαν να μην ολοκληρώσουμε τις εργασίες και να αποσύρουμε το SEATRAC. Πρέπει να σας πω ότι ήταν πολύ απογοητευτικό να εξηγείς σε μια μικρή ομάδα ηλικιωμένων ανθρώπων τι προσφέρει η συγκεκριμένη συσκευή και πόση προσπάθεια έχει γίνει μέχρι να φτάσει να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη εγκατάσταση και εκείνοι απλά να αδιαφορούν και να νοιάζονται για την εικόνα της παραλίας εμπρός από την ιδιοκτησία τους. Λυπόμαστε αλλά η προσφορά της ΤΟΒΕΑ για την δωρεάν εγκατάσταση 3 SEATRAC στην Αττική δεν πιστεύαμε ότι θα συναντήσει αυτά τα εμπόδια".

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)