to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:44 | 08.07.2014

πηγή: in.gr

Διεθνή

Το «Λουλούδι της Σρεμπρένιτσα», σύμβολο μνήμης και αγώνα κατά της γενοκτονίας

Στις 11 Ιουλίου είναι η 19η επέτειος της σφαγής


Κάθε «Λουλούδι της Σρεμπρένιτσα» κουβαλά μία ιστορία, θλίψη και μνήμη, είναι έργο τέχνης ο συμβολισμός του οποίου διαφυλάσσει από τη λήθη το μεγαλύτερο έγκλημα στο ευρωπαϊκό έδαφος μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, τη γενοκτονία στην πόλη της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, τον Ιούλιο του 1995.



Το πλεκτό άνθος με λευκά πέταλα και πράσινο χρώμα στο κέντρο δημιουργούν γυναίκες της Βοσνίας, μεταξύ άλλων και μητέρες της Σρεμπρένιτσα, στις οποίες έχει μείνει μόνο η ανάμνηση των πιο αγαπημένων τους προσώπων που εκτελέστηκαν στις 11 Ιουλίου του 1995.
 

Όποιος φορά το λουλούδι τιμά τα θύματα και δείχνει την αλληλεγγύη του στις μητέρες της Σρεμπρένιτσα, του Πριέντορ, της Φότσα, του Βίσεγκραντ και άλλων περιοχών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, όπου διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων.
 

Δημιουργήθηκε με την επιθυμία να μην ξεχαστούν τα εγκλήματα και αποτελεί σύμβολο μάχης κατά της γενοκτονίας και κατά του ανθρώπινου μαρτυρίου.
 

Το λουλούδι «Μνήμη» για πρώτη φορά παρουσιάστηκε την 1η Ιουλίου του 2011 και ήταν έμπνευση του συλλόγου γυναικών της Γκρατσάνιτσα, στη βορειανατολική Βοσνία, που επιδιώκει την προστασία της τεχνικής «keranje», της δημιουργίας δαντέλας με πολύ λεπτό βελονάκι και πολύ λεπτό νήμα.

Εκείνη την ημέρα μοιράστηκαν 15.000 λουλούδια σε όλη τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.



«Η ιδέα ήταν του τότε θρησκευτικού ηγέτη της ισλαμικής κοινότητας, Μουσταφά Τσέριτς, επειδή η Σρεμπρένιτσα χρειαζόταν ένα σύμβολο μνήμης για τα αθώα θύματα της γενοκτονίας και του αγώνα κατά της γενοκτονίας» δήλωσε στο βοσνιακό πρακτορείο ειδήσεων FENA, η πρόεδρος της οργάνωσης Αζεμίνα Αχμεντμπέγκοβιτς.
 

Το μέλος του συλλόγου Γιασμίνα Τσάμντιτς έκανε κάποια δείγματα λουλουδιών από μετάξι και βαμβάκι και έγινε η επιλογή.
 

Το λευκό χρώμα των πετάλων συμβολίζει το μαρτύριο, το πράσινο χρώμα στο κέντρο του άνθους αντιπροσωπεύει την ελπίδα και τα 11 πέταλα συμβολίζουν την 11η Ιουλίου του 1995, εξήγησε η κ. Αχμεντμπέγκοβιτς.


Ο σύλλογος γυναικών της Γκρατσάνιτσα έχει κατοχυρώσει τα δικαιώματα για τη δημιουργία του λουλουδιού και ελέγχει την ποιότητα των χειροποίητων δημιουργιών.
 

Το «Λουλούδι της Σρεμπρένιτσα» φτιάχνεται από άνεργες γυναίκες, από γυναίκες που έχασαν τον πατέρα, το σύζυγο ή το γιο. Τα λουλούδια τους βοηθούν να είναι ανεξάρτητες οικονομικά και με ένα αξιοπρεπή τρόπο να συνεχίσουν να αγωνίζονται, τόνισε η πρόεδρος του συλλόγου.
 

Το λουλούδι είναι γνωστό και εκτός των συνόρων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και οι γυναίκες που τα δημιουργούν είναι περήφανες για την ένδειξη σεβασμού προς τα θύματα της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα.


Το έχουν φορέσει στο πέτο τους μεταξύ άλλων η διάσημη ηθοποιός του Χόλιγουντ και Πρέσβειρα Καλής Θέλησεως του ΟΗΕ, Αντζελίνα Τζολί, ο πρόεδρος της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρώην ποδοσφαιριστής Έρικ Καντονά.
 

Στις 11 Ιουλίου συμπληρώνονται 19 χρόνια από τη σφαγή περίπου 8.000 Μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στη Σρεμπρένιτσα από δυνάμεις των Σέρβων της Βοσνίας.
 

Στο κοιμητήριο Ποτοτσάρι, κοντά στη Σρεμπρένιτσα τα τελευταία 11 χρόνια έχουν ταφεί τα λείψανα 6.066 θυμάτων της γενοκτονίας της Σρεμπρένιτσα.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)