to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:29 | 07.02.2018

Πολιτική

Λούκα Κατσέλη: Είχα καταθέσει στη Βουλή το 2010 σημειώματα φαρμακευτικών σε διοικητικά στελέχη του ΥΠΟΙΚ με τα οποία πρότειναν συγκεκριμένες τιμές

«Το 2010 είχα την ευθύνη της ανατιμολόγησης φαρμάκων, γιατί τότε την ευθύνη είχε το ΥΠΟΙΚ και ήταν ίσως το πιο δύσκολο εγχείρημα στην επαγγελματική μου ζωή» δήλωσε στην εκπομπή FOCUS PRESS, του ATLAS TV Κεντρικής Μακεδονίας, η πρώην ΥΠΟΙΚ και τέως Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λούκα Κατσέλη.


«Όλοι οι υπουργοί χειρίζονται ένα σύστημα. Το σύστημα αυτό δεν φτιάχνεται από το πουθενά, ούτε το χειρίζεται ο ίδιος ο υπουργός. Άρα το πώς στήνεις το σύστημα, πόσο ανεξάρτητο είναι και πόσο αντικειμενικό, έχει την ευθύνη ο υπουργός να το παρακολουθεί συνέχεια. Το 2010 με το Παρατηρητήριο τιμών, έπεσαν οι τιμές μεσοσταθμικά 20%, το ελληνικό Δημόσιο κέρδισε ένα δις ευρώ το 2010 και το 2011.» 

Σε ερώτηση αν της ασκήθηκε οποιασδήποτε μορφής πίεση, αναφορικά με την ανατιμολόγηση φαρμάκων η κ. Κατσέλη απάντησε:
«Δεν είχα εγώ προσωπικά πίεση, αλλά είχα καταθέσει στη Βουλή τον Απρίλιο του 2010 και μπορείτε να τα βρείτε στα πρακτικά, ουσιαστικά σημειώματα των διαφόρων εταιριών, που πήγαιναν κατευθείαν σε επίπεδο διοικητικών στελεχών του ΥΠΟΙΚ και πρότειναν συγκεκριμένες τιμές.[…]
«Το 2009 και το 2010 υπήρχαν χαρτιά και τα έχω καταθέσει στη Βουλή.»
Σε ερώτηση αν γινόταν αποδεκτά τα «αιτήματα» των εταιριών η κ. Κατσέλη απάντησε, ότι δεν μπορεί να το γνωρίζει, «διότι έβγαιναν αγορανομικές διατάξεις και δεν μπορείς να ξέρεις τις πιέσεις και την έκταση των πιέσεων που μπορούσαν να είχαν ασκηθεί σε υπηρεσιακό επίπεδο. Είμαι σίγουρο ότι αυτό και γινότανε και θα μπορούσε να γίνει, αν δεν υπήρχε ένα ανεξάρτητο παρατηρητήριο.» 
Σε ερώτηση αν αποτελεί για την ίδια έκπληξη η περιγραφή των καταγγελιών για χρήματα σε πρωθυπουργούς κτλ, η κ. Κατσέλη το χαρακτήρισε «πάρα πολύ απίθανο».
 
Παρακολουθείστε τη σχετική αναφορά για τις πιέσεις από τις φαρμακευτικές από το σημείο 6.33 έως το 8.31:

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)