to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:43 | 07.06.2017

Διεθνή

#londonattack: Και δεύτερος Γάλλος μεταξύ των νεκρών - Ακόμα μία σύλληψη ανακοίνωσε η βρετανική αστυνομία

Και δεύτερος Γάλλος μεταξύ των νεκρών, δύο Αυστραλοί πολίτες νεκροί, ένας Βρετανός και μια Καναδή, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό


Ένας Γάλλος, ο οποίος φερόταν ως αγνοούμενος έπειτα από την επίθεση του Σαββάτου στην Γέφυρα του Λονδίνου, ταυτοποιήθηκε μεταξύ των νεκρών, όπως δήλωσε σήμερα ο γάλλος υπουργός Ζαν Ιβ Λεντριάν σε ανακοίνωσή του.

"Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των γάλλων θυμάτων της επίθεσης του Λονδίνου είναι δύο νεκροί και οκτώ τραυματίες, εκ των οποίων οι τέσσερις σοβαρά", ενώ ένας ακόμη γάλλος υπήκοος "εξακολουθεί να αγνοείται", όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Νεκροί είναι οι Γάλλοι Αλεξάντρ Πιζάρ, 26 ετών, ο οποίος εργαζόταν περίπου εννέα μήνες ως σερβιτόρος στο Λονδίνο και ο 36χρονος σεφ Σεμπαστιέν Μπελανζέ, ενώ ως αγνοούμενος φέρεται ο Ζαβιέ Τομάς, 45 ετών, ο οποίος βρισκόταν στο Λονδίνο για το σαββατοκύριακο.

Η αστυνομία του Λονδίνου ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι εκφράζονται φόβοι πως ο Τομάς έπεσε στον Τάμεση αφού χτυπήθηκε από το φορτηγό των δραστών και πνίγηκε. Η σύντροφός του με την οποία περπατούσαν πάνω στη γέφυρα νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένη.

Την ίδια ώρα, η αυστραλιανή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ένας δεύτερος αυστραλός πολίτης επιβεβαιώθηκε ότι έχασε τη ζωή του από την επίθεση του Σαββάτου κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι.

"Εξακολουθούμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν ζητήσει να αναμένουμε την επίσημη επιβεβαίωση της ταυτότητας των θυμάτων και την επίσημη ενημέρωση των οικογενειών τους, προτού δώσουμε τα ονόματά τους στην δημοσιότητα", αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση η αυστραλή ΥΠΕΞ Τζούλι Μπίσοπ.

Μέχρι στιγμής στα θύματα περιλαμβάνονται υπήκοοι της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Νέας Ζηλανδίας.

To πρώτο θύμα που ταυτοποιήθηκε είναι η 30χρονη Καναδή Κριστίν Άρτσιμπαλντ, η οποία εργαζόταν σε καταφύγιο αστέγων. Χθες έγινε γνωστό ότι η 28χρονη νοσοκόμα από την Αυστραλία Κίρστι Μπόντεν είναι μεταξύ των νεκρών, ενώ νεκρός είναι και ένας Βρετανός, ο 32χρονος Τζέιμς ΜακΜάλαν.

Αγνοούμενη είναι η 21χρονη Αυστραλή Σάρα Ζέλενακ από το Μπρισμπέιν, η οποία εργαζόταν ως μπέιμπι-σίτερ στο Λονδίνο και ο 39χρονος Ιγνάσιο Ετσεβέρια από την Μαδρίτη, ο οποίος εργαζόταν στην τράπεζα HSBC του Λονδίνου.

Εν των μεταξύ, η βρετανική αστυνομία συνέλαβε σήμερα έναν άντρα σε εφαρμογή της ειδικής νομοθεσίας για την τρομοκρατία. Η σύλληψη έγινε στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση του Σαββάτου στην Γέφυρα του Λονδίνου. “Αστυνομικοί που διεξάγουν τις έρευνες για την τρομοκρατική επίθεση στην Γέφυρα του Λονδίνου, πραγματοποίησαν έρευνα μετά την έκδοση εντάλματος, σε διεύθυνση στο ανατολικό Λονδίνο, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα,” ανέφερε σχετικά ανακοίνωση των αστυνομικών αρχών. “Συνελήφθη 30χρονος ύποπτος για την προετοιμασία και την πραγματοποίηση των τρομοκρατικών επιθέσεων,” τόνιζε η ίδια ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, παίζοντας το χαρτί της ασφάλειας, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε την Τρίτη ότι είναι διατεθειμένη να εξετάσει αλλαγές στο νομικό πλαίσιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εάν αυτό χρειάζεται για την καταπολέμηση του εξτρεμισμού.

Η πρωθυπουργός των Συντηρητικών σημείωσε πως η Βρετανία οφείλει να κάνει περισσότερα για να περιορίσει τις κινήσεις φερόμενων ως εξτρεμιστών ακόμη και εάν δεν έχει επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να τους ασκεί ποινικές διώξεις. Η Μέι έκανε τις δηλώσεις αυτές μετά την επίθεση του Σαββάτου στο Λονδίνο, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, κι ενώ απομένουν πλέον 24 ώρες ώσπου να ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές.

H βρετανική αστυνομία έχει αναγνωρίσει τον Κουράμ Σαζάντ Μπατ, 27 ετών και τον Ρασίντ Ρεντουάν, 30 ετών ως δύο από τους δράστες της αιματηρής επίθεσης του Σαββάτου, ενώ την Τρίτη αναγνωρίστηκε και τρίτος δράστης.

Όπως μεταδίδουν πολλά βρετανικά ΜΜΕ, ο Μπατ είχε εμφανιστεί πέρσι σε ένα ντοκιμαντέρ του τηλεοπτικού δικτύου Channel 4 με τίτλο «Οι γείτονές μου οι τζιχαντιστές», ενώ είχε εργαστεί για στις δημόσιες συγκοινωνίες του Λονδίνου TFL.

Ο τρίτος δράστης της επίθεσης στο Λονδίνο ήταν ο Μαροκινο-Ιταλός Γιούσεφ Ζάγμπα, σύμφωνα με πληροφορία που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Corriere della Sera, ενώ επιβεβαιώθηκε και από τη βρετανική αστυνομία το μεσημέρι. Σημειώνεται πως το 2016, οι ιταλικές αρχές εμπόδισαν τον Γιούσεφ Ζάγμπα να ταξιδέψει στη Συρία και ειδοποίησαν για τις κινήσεις του τις βρετανικές αρχές, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας. Πηγή των ιταλικών υπηρεσιών Πληροφοριών επιβεβαίωσε ότι ο τρίτος δράστης της επίθεσης είχε ιταλίδα μητέρα και μαροκινό πατέρα.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)