to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 10.06.2019

Διεθνή

Λονδίνο: Τρομοκράτες με διασυνδέσεις με τη Xεζμπολάχ είχαν συγκεντρώσει εκρηκτικές ύλες

Τρομοκράτες με διασυνδέσεις με το Ιράν συνελήφθησαν να συγκεντρώνουν τόνους εκρηκτικών στα προάστια του Λονδίνου σε ένα μυστικό εργοστάσιο κατασκευής βομβών, αναφέρει σήμερα η Daily Telegraph.


Ριζοσπαστικά στοιχεία που συνδέονται με την Χεζμπολάχ, την ένοπλη οργάνωση του Λιβάνου, είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες παγοκύστες που περιείχαν νιτρικό αμμώνιο, ένα κοινό συστατικό που χρησιμοποιείται στις αυτοσχέδιες βόμβες.

Το σχέδιο αποκάλυψε η MI5 και η Μητροπολιτική Αστυνομία το φθινόπωρο του 2015 λίγους μήνες μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας από τη Βρετανία και το Ιράν. Η ποσότητα αυτή--τρεις τόνοι νιτρικού αμμωνίου--είναι μεγαλύτερη από εκείνη που χρησιμοποιήθηκε στην Οκλαχόμα Σίτι και η οποία σκότωσε 168 ανθρώπους και κατέστρεψε εκατοντάδες κτιρία.

Μια πηγή με γνώση της υπόθεσης χαρακτήρισε το σχέδιο "καλά οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια", ενώ μια άλλη είπε ότι η αποθηκευμένη ποσότητα εκρηκτικών ήταν ικανή να προκαλέσει "μεγάλη ζημιά", αναφέρει το δημοσίευμα.

Η αποκάλυψη αυτή εγείρει ερωτήματα για το αν βρετανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι επέλεξαν να μην αποκαλύψουν το σχέδιο αυτό εν μέρει επειδή είχαν δεσμευτεί να κρατήσουν ζωντανή τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επί σειρά ετών η παράνομη δραστηριότητα αυτή κρατιόταν κρυφή από το κοινό αλλά και από βουλευτές που συζητούσαν το ενδεχόμενο να απαγορεύσουν στο σύνολό της την Χεζμπολάχ.

Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε τρεις επιχειρήσεις και μια κατοικία στο βορειοδυτικό Λονδίνο.

Ένας άνδρας περίπου 40 ετών συνελήφθη ως ύποπτος για τον σχεδιασμό τρομοκρατικής ενέργειας αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Η ανακάλυψη του πυρήνα ήταν τόσο σημαντική ώστε ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Τερέζα Μέι, τότε πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών αντίστοιχα, ενημερώθηκαν προσωπικά για την υπόθεση.

Η Χεζμπολάχ προστέθηκε στο σύνολό της στη λίστα με τις απαγορευμένες τρομοκρατικές οργανώσεις τον Φεβρουάριο του 2019, περισσότερα από τρία χρόνια μετά την ανακάλυψη του τρομοκρατικού σχεδίου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)