to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:13 | 15.04.2016

Πολιτική

Ομόφωνη απόφαση της Βουλής για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία και μετά από σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, καθώς υπήρχε καθολική αποδοχή όλων των κομμάτων, την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης - Τι είπαν κατά τη συζήτηση οι εισηγητές των κομμάτων και οι πολιτικοί αρχηγοί


Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής αποδέχτηκε χωρίς ονομαστική ψηφοφορία και μετά από σχετική πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, καθώς υπήρχε καθολική αποδοχή όλων των κομμάτων, την συγκρότηση της Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα δάνεια κομμάτων και Μέσων Ενημέρωσης. Όπως ανακοίνωσε η προεδρεύουσα του Σώματος Τασία Χριστοδουλοπούλου η Εξεταστική Επιτροπή θα απαρτίζεται από 23 μέλη και θα εκπροσωπείται κατά αναλογία της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων ενώ θα πρέπει να ολοκληρώσει και να υποβάλει το πόρισμα της σε δύο μήνες. Μέχρι τις 18 Απριλίου, οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων θα πρέπει να στείλουν τα ονόματα των βουλευτών που θα συμμετάσχουν στις εργασίες της Εξεταστικής

Οι αρχηγοί των κομμάτων:

Τι είπαν οι εισηγητές

Την αποδοχή (υποκριτική ή μη, θα φανεί στην πράξη) των περισσότερων κομμάτων συναντά η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει τυχόν πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση των δανείων, που χορηγήθηκαν σε κόμματα και επιχειρήσεις ΜΜΕ (διαβάστε αναλυτικά την πρόταση παρακάτω), όπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Για μέγιστο οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο, το οποίο συντελέστηκε μέσα σε συγκεκριμένο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο», έκανε λόγο στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, που ζήτησε από τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ο κ. Λάππας είπε ότι, η ΝΔ έλαβε δάνεια ύψους 210 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 115 εκατ., και είναι αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής η οποία θα συσταθεί να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα που ανακύπτουν για τη σημερινή εικόνα των δανείων αυτών. «Ποιες εγγυήσεις υπήρξαν, ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή των δανείων;», αναρωτήθηκε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και προσέθεσε ότι η μόνη προσδοκία για την επιστροφή τους ήταν η κρατική χρηματοδότηση, η οποία υπολογίζεται ως ποσοστό επί του προϋπολογισμού, ο οποίος όμως τα τελευταία χρόνια μειώνεται όπως και η εκλογική δύναμη των κομμάτων αυτών. «Εμείς δεν κρύψαμε λίστες στα συρτάρια. Παπασταύρους δεν θα βρείτε στην αυλή μας», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Λάππας και τόνισε, ότι είναι επιβεβλημένη η αλλαγή του συστήματος της χρηματοδότησης των κομμάτων, ώστε να ανακτηθεί κάτι από την χαμένη του αξιοπρέπεια.

Ως τον βασικό μοχλό της διοχέτευσης δανειακού χρήματος στα πολιτικά κόμματα, χαρακτήρισε την Αγροτική Τράπεζα ο εισηγητής των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος και τόνισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή θα πρέπει να εντοπίσει πού πήγαν τα χρήματα τα οποία έχουν δοθεί και που βαρύνουν τον Έλληνα φορολογούμενο. Ο κ. Καμμένος ανέφερε, επίσης, ότι η Αγροτική Τράπεζα χορήγησε στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ 137,7 εκατ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ σε αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι –όπως υποστήριξε- σχετίζονται με τα πολιτικά κόμματα.

«Αγωνιώδες τέχνασμα με στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τη συσπείρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στα επώδυνα μέτρα που έρχονται», χαρακτήρισε την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η εισηγήτρια της Νέας Δημοκρατίας Νίκη Κεραμέως. Η κ. Κεραμέως είπε ότι η ΝΔ είναι σύμφωνη με τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν την ενδιαφέρει η ουσία του θέματος, παρά μόνον η δημιουργία εντυπώσεων σε συνθήκες που, όπως είπε, «προσομοιάζουν με λαϊκό δικαστήριο».

«Μέρος πολιτικού τακτικισμού για τη συσπείρωση της πλειοψηφίας ενόψει των δύσκολων ψηφοφοριών που έρχονται», χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Κουτσούκος. Αναφερόμενος στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ, είπε ότι ήταν το μόνο κόμμα που ανέθεσε σε έξι μεγάλες εταιρείες την διερεύνηση τους, ενώ το πόρισμα βρίσκεται από τον Μάιο 2014 στη Δικαιοσύνη και αναμένονται τα αποτελέσματα

«Εμείς δηλώσαμε θα ψηφίσουμε πρόταση καθώς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα την υποκρισία σας θα την αποκαλύψουμε και τη σκοπιμότητα σας θα πολεμήσουμε», ανέφερε ο κ. Κουτσούκος.

«Η κυβέρνηση αντί να κάνει συζήτηση για τα πολύ σκληρά μέτρα που έρχονται επιχειρεί να αλλάξει τα θέματα της συζήτησης», υποστήριξε ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ και απέδωσε τη διαφθορά στον «παρασιτικό χαρακτήρα του καπιταλιστικού συστήματος».

Συνεχίζοντας, αναρωτήθηκε γιατί η συζήτηση περιορίζεται στη χρηματοδότηση κομμάτων και ΜΜΕ και όχι στο σύνολο των επιχειρηματικών δανείων και ανέφερε ότι τα 40 δισ. από τα περίπου 100 δισ. ευρώ των "κόκκινων" δανείων είναι επιχειρηματικά. Κατηγόρησε τέλος τα ιδιωτικά και τα κρατικά ΜΜΕ ότι «συκοφαντούν συστηματικά οποιαδήποτε λογική διευκολύνει τη ριζοσπαστικοποίηση ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων».

Ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Κωσταντίνος Μπαργιώτας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για «λαϊκισμό και διαιώνιση της υποκρισίας ακόμη και τώρ»" που, όπως είπε, «η χώρα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού». Ο κ. Μπαργιώτας ζήτησε τον έλεγχο της χρηματοδότησης όχι μόνο των κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά όλων των εταιρειών που έχουν συναλλαγές με το Δημόσιο και πρότεινε να θεσμοθετηθεί πλατφόρμα αντίστοιχη με εκείνη της Διαύγειας, στην οποία θα γίνεται υποχρεωτική ανάρτηση όλων των παραστατικών που έχουν σχέση με τα οικονομικά των κομμάτων.

«Το ηθικό σας πλεονέκτημα έχει κάνει φτερά» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης και την κατηγόρησε ότι επιχειρεί για μια ακόμη φορά να εμφανιστεί σαν "αντισυστημική". Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι απαιτούνται νομοθετικές ρυθμίσεις, ώστε να μην μπορεί να γίνεται διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και πρότεινε τη διακοπή της χρηματοδότησης των κομμάτων και την παροχή μόνο υλικοτεχνικής υποστήριξης για τη δραστηριότητά τους.

Το κείμενο της πρότασης:

Προς τη Βουλή των Ελλήνων

Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

(κατ’ αρθρ. 68 παρ.2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής)

Τα τελευταία 6 χρόνια η χώρα βρίσκεται στη δίνη επιβολής μέτρων λιτότητας, μέσω των εφαρμοζόμενων προγραμμάτων λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής των Μνημονίων που υπεγράφησαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας και που είχαν ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την απώλεια του 25% του ΑΕΠ, την εκτόξευση της ανεργίας, ιδίως στους νέους, την καταρράκωση των εργασιακών δικαιωμάτων, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τελικά την υπονόμευση της ζωής και της αξιοπρέπειας της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Ένας από τους λόγους που η ελληνική οικονομία βρέθηκε στη δίνη της κρίσης και της λιτότητας ήταν και η ανορθολογική λειτουργία και η συνολική διαχείριση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και συγκεκριμένα ο επί σειρά ετών άκριτος δανεισμός.

Την ώρα που η οικονομία κατέρρεε και το τραπεζικό σύστημα κλονιζόταν, πολιτικά κόμματα συνέχιζαν να δανειοδοτούνται με ανύπαρκτες ή εικοτολογικές εξασφαλίσεις των μελλοντικών κρατικών τους επιχορηγήσεων, που, ως γνωστόν, εξαρτώνται από τα μελλοντικά εκλογικά ποσοστά τους.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που δεν διαψεύσθηκαν ούτε κατά την πρόσφατη προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, τα χρέη της ΝΔ φαίνεται να φτάνουν σήμερα το ποσό των 210 εκ Ευρώ, από τα οποία τα 197 εκ αφορούν δάνεια με εξασφάλιση την μελλοντική κρατική χρηματοδότηση. Το ίδιο όμως ισχύει και για τα δάνεια που έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ που υπολογίζεται ότι το 2013 έφταναν τα 111 εκ ΕΥΡΩ.

Παράλληλα, εξίσου αμφίβολης εξασφάλισης, τραπεζικά δάνεια χορηγήθηκαν και σε εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης. Παρά την κρίση, δάνεια με αναντίστοιχα ποσά εξασφαλίσεων, με ιδιαιτέρως χαμηλά επιτόκια, με προσημειώσεις ακινήτων αμφίβολης εμπορευσιμότητας, συνέχισαν να χορηγούνται.

Έτσι, οι τράπεζες ‘’τάιζαν’’ με δάνεια ΜΜΕ και κόμματα, τα κόμματα υποστήριζαν τις τράπεζες με λογής εξυπηρετήσεις και τα ΜΜΕ φρόντιζαν και φροντίζουν για την υποστήριξη του συστήματος εξουσίας που τα τρέφει.

Είναι συνεπώς επιτακτική ανάγκη να διερευνηθούν εξαντλητικά οι δανειακές συμβάσεις που συνήψαν οι Τράπεζες με τα πολιτικά κόμματα, αλλά και με τα ΜΜΕ και ειδικά τους τηλεοπτικούς σταθμούς. Διότι ο ελληνικός λαός περιμένει συγκεκριμένες απαντήσεις. Περιμένει να μάθει ποιοι ευθύνονται για τον φαύλο κύκλο.

Για τους λόγους αυτούς οι υπογράφουσες και υπογράφοντες βουλευτές προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να διερευνηθεί το ειδικό ζήτημα δημόσιου ενδιαφέροντος για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ειδικότερα:

Το περιεχόμενο των δανειακών συμβάσεων, το ύψος, τους όρους και το σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης παλαιοτέρων δανείων.

Την εκτίμηση της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών σε σχέση με τους κανονισμούς πιστοδοτήσεων των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τις εμπράγματες εξασφαλίσεις και άλλες εγγυήσεις για τις εν λόγω δανειοδοτήσεις.

Το σημερινό ύψος των δανείων αυτών, καθώς και τη σημερινή πορεία εξυπηρέτησής τους.

Και τέλος, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησης των δανείων, τυχόν καταγγελίες των δανειακών συμβάσεων, αλλά και ενδεχόμενες δικαστικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης αλλά και αναζήτησης πιθανών ποινικών ευθυνών, εις βάρος όσων δανειοδοτήθηκαν και δανειοδότησαν.

 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)