to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Λογαριασμοί ρεύματος: Απροστάτευτοι οι καταναλωτές από τα φαινόμενα κερδοσκοπίας

Τη δημιουργία νέας γενιάς οφειλετών επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου καταγγέλλοντας τις απειλές εισπρακτικών εταιρειών προς πολίτες


Τους τελευταίους μήνες το ζήτημα των φουσκωμένων λογαριασμών ρεύματος αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Τα νοικοκυριά μείωσαν δραστικά την κατανάλωση ενέργειας, κάτι που αποτυπώνεται τους τελευταίους μήνες και στα ενημερωτικά δελτία ενεργειακής ανάλυσης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Παράλληλα, συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό και οι αποκοπές ρεύματος σε νοικοκυριά. Αυξήθηκαν όμως και οι διακανονισμοί λόγω της αδυναμίας νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων να ανταποκριθούν στα έξοδα. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Ν.Δ. αρκέστηκε στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος, χωρίς να λαμβάνει άλλα μέτρα στήριξης. Πλέον, επικαλούμενη τη σημαντική αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταργηθούν οι επιδοτήσεις.

Μιλώντας στην ΑΥΓΗ της Κυριακής η κ. Παναγιώτα Καλαποθαράκου, πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών - Η ποιότητα της Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), αναφέρει πως «το πρόβλημα των αυξημένων λογαριασμών καταγράφεται πρώτο στον πίνακα των καταγγελιών των καταναλωτών. Οι αυξημένοι λογαριασμοί παραμένουν μεγάλο πρόβλημα για τους καταναλωτές, ενώ η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι μεν σε αναστολή, αλλά ενσωματώθηκε στους λογαριασμούς. Παράλληλα, μπορεί να αποκλιμακώθηκε η τιμή του φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα, όμως εμείς οι καταναλωτές πληρώνουμε στο τέλος πάλι την ίδια τιμή στο ρεύμα, δηλαδή 15-17 λεπτά / κιλοβατώρα. Το δεύτερο ζητούμενο είναι οι ρυθμίσεις οφειλών. Βλέπουμε να δημιουργείται μια νέα γενιά οφειλετών. Οι πάροχοι προσφέρουν ανελαστικές ρυθμίσεις στους καταναλωτές, ζητώντας πολύ μεγάλες προκαταβολές, ενώ ακόμα και για μικρά ποσά εκδίδουν διαταγές πληρωμών. Μπορεί να προσφέρουν εξόφληση χρεών σε 12 μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις 24 δόσεις και μετά από παρεμβάσεις μας μπορεί να γίνει η εξόφληση των λογαριασμών σε 36 δόσεις».

Επιπλέον, η κ. Καλαποθαράκου κάνει λόγο για αδιέξοδη κατάσταση, με τους πολίτες να απειλούνται από εισπρακτικές εταιρείες ότι θα τους «κόψουν» το ρεύμα, υπογραμμίζοντας πως όφειλαν οι πάροχοι ενέργειας να ενημερώνουν τους πολίτες ότι συνεργάζονται με συγκεκριμένες εταιρείες. Επίσης, η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ αναφέρει πως στους λογαριασμούς ρεύματος εμπεριέχονται χρεώσεις που είναι λίγο σχετικές ή και άσχετες με τους λογαριασμούς ρεύματος. Ανάμεσα στις χρεώσεις, εκείνη των ΥΚΩ. Η συγκεκριμένη χρέωση υπάρχει για να πληρώνουν οι κάτοικοι των νησιών που δεν είναι διασυνδεδεμένα με το ηπειρωτικό σύστημα τιμές για το ρεύμα στα επίπεδα που πληρώνουν και οι κάτοικοι της ηπειρωτικής χώρας. Ακόμα μια χρέωση που επιβαρύνει τους λογαριασμούς είναι το ΕΤΜΕΑΡ, το τέλος που αφορά στη χρήση του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, το τέλος για τη χρήση του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ), τα δημοτικά τέλη, την ΕΡΤ και φυσικά τον ΦΠΑ. Η ΕΚΠΟΙΖΩ ζητάει την κατάργηση των ΥΚΩ και του ΕΤΜΕΑΡ, επισημαίνοντας την ανάγκη να υπάρχουν ξεκάθαροι στον καταναλωτή λογαριασμοί.

Το στοίχημα του «Εξοικονομώ»

έλος, η κ. Καλαποθαράκου τονίζει την ανάγκη ο κόσμος να αποκτήσει κουλτούρα εξοικονόμησης ενέργειας και σε αυτό το πλαίσιο ζητάει ειδικά για τα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά να προσφέρεται 100% επιδότηση, μέσω των προγραμμάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Μάλιστα, η ΕΚΠΟΙΖΩ, σε συνεργασία με το ΚΑΠΕ και το Εργαστήριο Μεταλλευτικής Τεχνολογίας και Περιβαλλοντικής Μεταλλευτικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα λειτουργήσει το επόμενο διάστημα υπηρεσίες ενημέρωσης των πολιτών, για τα οφέλη από την ενεργειακή θωράκιση των σπιτιών και την αναγκαιότητα ένταξής τους σε ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ». Τα προγράμματα «Εξοικονομώ» που εφαρμόστηκαν την τελευταία τριετία σημαδεύτηκαν από τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση των πόρων, αλλά και την εκτόξευση του κόστους των υλικών, που είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι επιδοτήσεις που ελάμβαναν στο τέλος οι πολίτες. Αυτός ήταν και ένας λόγος που αρκετοί πολίτες αποθαρρύνθηκαν και δεν προχώρησαν στην ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα. Το στοίχημα επομένως είναι την επόμενη περίοδο να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες σε προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας για να μειώσουν το ενεργειακό κόστος. Σύμφωνα με αναλυτές, για να θωρακιστούν οι κατοικίες, πολλές εκ των οποίων έχουν κατασκευαστεί πριν τη δεκαετία του 1980, χρειάζεται τουλάχιστον ένα πρόγραμμα «Εξοικονομώ» τον χρόνο.

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)