to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:06 | 21.09.2022

Οικονομία

Λογαριασμοί ενέργειας: 9 λεπτά η επιδότηση στο φυσικό αέριο - Έκπτωση για μείωση κατανάλωσης στο ρεύμα

Το νέο σύστημα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με αλλαγές στην επιδότηση και κατάργηση της οριζόντιας έκπτωσης


Η κυβέρνηση συνδέει την έκπτωση στους λογαριασμούς με τη μείωση της κατανάλωσης. Κόβεται η οριζόντια επιδότηση και  θα δημιουργηθούν τρία κλιμάκια κατανάλωσης. Όσο μικρότερη θα είναι η κατανάλωση τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση και αντίστροφα.

Οι τρεις κλίμακες με αντίστοιχες εκπτώσεις διαμορφώνονται ως εξής:

-Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες απορροφάται το 90% της αύξησης με την επιδότηση να φτάνει τα 436 ευρώ η μεγαβατώρα

-Για μηνιαία κατανάλωση από 501 έως 1.000 απορροφάται το 80%  της αύξησης με 386 ευρώ η μεγαβατώρα. Αν μειωθεί κατά 15% η κατανάλωση η επιδότηση αυξάνει κατά 50 ευρώ η μεγαβατώρα

-Για  μηνιαία κατανάλωση πάνω από 1.001 κιλοβατώρες απορροφάται το 70%. Η επιδότηση είναι 335 ευρώ. (αφορά το 2% των νοικοκυριών). Για μείωση κατανάλωσης 15% προσφέρεται επιδότηση 50 ευρώ η μεγαβατώρα.

Επιδότηση σε Εμπορικά Τιμολόγια

-Για τους μη οικιακούς καταναλωτές με παροχή ισχύος ως 35KVa, η επιδότηση για τις πρώτες 2.000KWh στον μήνα Οκτώβριο ανέρχεται στα 398 €/ΜWh. Απορροφούμε το 80% της αύξησης.

-Για τους μη οικιακούς καταναλωτές έως 35KVa που ξεπερνούν τις 2.000KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέση και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 230€/MWh

-Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 436 €/MWh. 


Τη λύση αυτή έχει επικρίνει σφόδρα ο πρόεδρος των τεχνικών της ΔΕΗ, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μέτρο ανεφάρμοστο καθώς η καταμέτρηση γίνεται ανά τετράμηνο και όχι ανά μήνα. Παράλληλα επεσήμανε ότι καθώς δεν υπάρχει άμεση πραγματική μέτρηση κατανάλωσης, οι πρώτοι λογαριασμοί δεν πρόκειται να καταγράφουν καμία μείωση, ακόμη και αν έχει επιτευχθεί.

Πρακτικά, νοικοκυριά που πληρώνουν με λογαριασμό ανά τετράμηνο δεν πρόκειται να δουν επιδότηση για μήνες, ενώ θα καλούνται να πληρώνουν κανονικά το αυξημένο κόστος ενέργειας. Ακόμη χειρότερα, όσοι επέλεξαν δίμηνο ή μηνιαίο λογαριασμό, θα χρεωθούν εικονικές και κατά προσέγγιση καταναλώσεις με τα αυξημένα τιμολόγια, πριν γίνει πραγματική μέτρηση για να «επιβραβεύσει» μια μείωση κατανάλωσης.

Για το φυσικό αέριο των 700.000 νοικοκυριών προβλέπεται οριζόντια επιδότηση από τη  ΔΕΠΑ Εμπορίας και τις υπόλοιπες εταιρείες που αναμένεται να φτάσει τα 90 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα απορροφώντας, όπως υποστήριξε ο υπουργός ΠΕΝ το 50% της αύξησης της τιμής.

Η επιδότηση του φυσικού αερίου σε όλους τους εμπορικούς καταναλωτές και στη βιομηχανία ανεξαρτήτως μεγέθους, τζίρου και αριθμού εργαζομένων, για τον Οκτώβριο, θα φτάσει στα 40 € ανά θερμική MWh (πηγή: Αυγή).

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Κυβερνητικά μέτρα χωρίς λογική αλλά με στήριξη της αισχροκέρδειας

Η κοινή δήλωση Σ.Φάμελλου-Π.Πέρκα για τις ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ:

Για έναν ακόμη μήνα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα με λεφτά των πολιτών, δηλαδή από άδικες χρεώσεις στους λογαριασμούς και από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το σύνολο του 1,1 δισ. ευρώ είναι χρήματα που εισπράχθηκαν άδικα από τους καταναλωτές σε λογαριασμούς ρεύματος προηγούμενων μηνών, υπερβάλλοντα φορολογικά έσοδα και πόρους από τα δικαιώματα άνθρακα που θα έπρεπε να κατευθυνθούν σε έργα ΑΠΕ και ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής κρίσης.

Η κυβέρνηση επέλεξε να συνδέσει τις επιδοτήσεις, ενόψει χειμώνα, με στόχους μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας όταν, είναι προβληματική η μέτρηση της κατανάλωσης από τον ιδιωτικοποιημένο κατά 49% Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) και όταν, η κυβέρνηση έχει ευθύνη για την καθυστέρηση σε έργα εξοικονόμησης στο δημόσιο, στις επιχειρήσεις αλλά και στις κατοικίες.

Μόνη προτεραιότητα της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ και όχι η στελέχωσή του και ο διαγωνισμός των έξυπνων μετρητών που δεν έχει ξεκολλήσει τα 3 χρόνια που η ΝΔ είναι κυβέρνηση.

Μειωμένες είναι επίσης οι επιδοτήσεις για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους καταναλωτές μέσης τάσης, όταν διακυβεύεται πλέον η βιωσιμότητά τους.

Άρα η απάντηση του κ. Σκρέκα στην κοινωνία και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα είναι ότι «θα τα καταφέρουμε όλοι μαζί», όπως είπε σήμερα; Επέλεξε ακόμα να αφήσει έξω από το κάδρο όσους αισχροκερδούν στην ενέργεια χωρίς να πει τίποτα για τα νέα αισχρά υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος, ύψους 500 εκατ. ευρώ μόνο για τον Σεπτέμβριο, που επιδοτεί η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη.

Απαιτείται η κυβέρνηση να νομοθετήσει εδώ και τώρα την πλήρη επιστροφή των υπερκερδών στους καταναλωτές που πληρώνουν τις επιλογές της. Το ίδιο πρέπει να γίνεις και με τα 2,2 δισ. ευρώ. των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, που ακόμη μαγειρεύονται και αγνοούνται.

Οι σημερινές ανακοινώσεις του κ. Σκρέκα επιβεβαιώνουν πως η κυβέρνηση καταδικάζει ανοικτά ένα μεγάλο αριθμό νοικοκυριών της χώρας σε ενεργειακή φτώχεια, αφού φαίνεται να αγνοεί ότι το χειμώνα πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν, ενώ και το φυσικό αέριο είναι πλέον πανάκριβο, παρά τη «γενναιόδωρη» επιδότηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που επίσης σωρεύει υπερκέρδη εις βάρος των καταναλωτών. Περιμένουμε ακόμη την επιστροφή των άνω των 300 εκατ. ευρώ υπερκερδών της γαλάζιας διοίκησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας εις βάρος των καταναλωτών για το έτος 2021.

Το πάζλ των χωρίς καμία λογική και ατάκτως ερριμμένων μέτρων της κυβέρνησης ολοκληρώνεται από τον παραλογισμό προώθησης της υποκατάστασης της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου από το πετρέλαιο θέρμανσης ή τα καυσόξυλα, αγνοώντας και τον κλιματικό νόμο που η ίδια ψήφισε, αλλά και το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα αστικά κέντρα.

Δυστυχώς, μπροστά στην επιβίωση της κοινωνίας και της οικονομίας σε έναν δύσκολο χειμώνα, έχουμε μια κυβέρνηση που το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί είναι τα υπερκέρδη των λίγων και κολλητών του συστήματος εξουσίας και τις προκλητικές αμοιβές των γαλάζιων παιδιών. Χρειάζεται άμεσα ουσιαστική παρέμβαση, ρύθμιση και έλεγχος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να σταματήσουν οι επιδοτήσεις της ακρίβειας και μέτρα για μείωση τιμών και αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορεί να εγγυηθεί ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση της χώρας θα το πράξει.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)