to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 17.04.2021

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Lockdown: Πρώτο όχι της επιτροπής των επιστημόνων στις πολιτικές πιέσεις

Οι ειδικοί άναψαν κόκκινο στο ξεκλείδωμα των πολυκαταστημάτων και των κέντρων αισθητικής προκαλώντας ψυχρολουσία στον Άδωνι Γεωργιάδη


(στη φωτ.: Προκλητικός ο πρωθυπουργός, παρουσίασε μία ειδυλλιακή εικόνα για το ΕΣΥ κατά τη συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας)

Το ρεπορτάζ του Κώστα Σαββόπουλου στην Αυγή:

Ψυχρολουσία επιφύλαξε χθες προς την κυβέρνηση η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς στη χθεσινή συνεδρίαση άναψε κόκκινο στο ξεκλείδωμα των πολυκαταστημάτων και των κέντρων αισθητικής από την ερχόμενη Δευτέρα! Επιπλέον στο τραπέζι της συζήτησης δεν τέθηκε καν το θέμα του ανοίγματος των φροντιστηρίων για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, παρά τις σχετικές πιέσεις που άσκησε το υπουργείο Παιδείας.

Μέλος της επιτροπής αναφέρει στην ΑΥΓΗ ότι «επικράτησε με συντριπτική πλειοψηφία κατά την ψηφοφορία το σκεπτικό να δούμε πρώτα το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των καταστημάτων και των λυκείων και μετά να προχωρήσουμε σε νέες αποφάσεις».

Αντιθέτως, από τις 19 Απριλίου θα επαναλειτουργήσει -μέσω click away- το λιανεμπόριο στην Κοζάνη, στη σκιά των έντονων αντιδράσεων από τους εμπορικούς συλλόγους και παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Οι ειδικοί επιστήμονες απέρριψαν την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στο λιανεμπόριο. Επομένως οι αγορές θα συνεχιστούν με click away και click in shop και με αποστολή sms στο 13032 με χρονική διάρκεια τρεις ώρες. Από τη Δευτέρα επαναλειτουργούν εντούτοις οι σχολές οδηγών σε όλη τη χώρα.

Χαστούκι στο υπουργείο Ανάπτυξης

Το κάθετο όχι της επιτροπής στα νέα ανοίγματα της οικονομικής δραστηριότητας συνιστούν ράπισμα για το υπουργείο Ανάπτυξης. Ο  Άδωνις Γεωργιάδης είχε δηλώσει πριν από λίγα 24ωρα ότι θα εισηγηθεί ο ίδιος το άνοιγμα εμπορικών κέντρων, φροντιστηρίων και κέντρων αισθητικής. Ο ίδιος άλλωστε, πριν από δύο εβδομάδες, είχε εξαπολύσει ανοίκεια επίθεση στους ειδικούς ισχυριζόμενος ότι «πολλοί γιατροί, με το πρόσχημα των επεμβάσεων, 'κλέβουν' πελάτες από τα κέντρα αισθητικής».

Μόλις προχθές, επιπλέον, η Νίκη Κεραμέως είχε στείλει το μήνυμα προς τους λοιμωξιολόγους ότι «το άνοιγμα των φροντιστηρίων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις το ζητούν οι υποψήφιοι»!

Το μαύρο άσπρο για το ΕΣΥ από Μητσοτάκη

Στο φόντο των αφόρητων πιέσεων στις οποίες υπόκειται το ανοχύρωτο ΕΣΥ από τον εκτροχιασμό τα πανδημίας ο πρωθυπουργός αναλώθηκε σε νέες ασκήσεις... εμπαιγμού κατά τη συνάντηση με τον περιφερειακό διευθυντή Ευρώπης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Παρά το γεγονός ότι κληρονομήσαμε ένα σύστημα Υγείας με σημαντικές αδυναμίες, νομίζω πως τα πήγαμε καλύτερα σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες στη διαχείριση της πανδημίας» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά εκφράζοντας την ελπίδα ότι «έχουμε ήδη δει την κορύφωση αυτού του κύματος, το οποίο ωστόσο ασκεί πίεση στο σύστημα Υγείας».

Δεν δίστασε μάλιστα να επισημάνει ότι «εργαστήκαμε ακούραστα για να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, τόσο με προσωπικό όσο και με υποδομές» προσπερνώντας τις διαμαρτυρίες των υγειονομικών «για τις μηδενικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού».

Επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την πολυήμερη αναμονή διασωληνωμένων πολιτών για μία κλίνη ΜΕΘ, υποστήριξε ότι «έχουμε διπλασιάσει τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ μέσα σε έναν χρόνο, κάτι που αποτελεί και μόνιμη ενίσχυση για το σύστημα Υγείας και μας φέρνει κοντά στον μέσο όρο της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 πληθυσμού, όπως είχαμε δεσμευτεί».

Επιστημονική δυσπιστία για Πάσχα στο χωριό

Τέλος, βασικό πρόταγμα της κυβέρνησης παραμένει η ενεργοποίηση του σχεδίου «Πάσχα στο χωριό» με επικοινωνιακό υπερόπλο τα αμφιλεγόμενα self tests. Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί διχασμός στις τάξεις της επιτροπής για την άρση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων ενόψει της πασχαλινής ανάπαυλας, αν και θεωρείται «πρόωρη αυτή η συζήτηση», καθώς οι σχετικές εισηγήσεις αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή.

Ήδη ωστόσο στη δημόσια σφαίρα καταγράφονται οι επιφυλάξεις της επιστημονικής κοινότητας. "Μια μαζική έξοδος και τραπέζι πασχαλινό είναι παρακινδυνευμένο αυτή τη στιγμή, δεν ξέρω πώς θα είναι σε δύο εβδομάδες" τόνισε η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία» Μίνα Γκάγκα.

Τη δυσπιστία του για την αξιοπιστία των οικιακών τεστ ενόψει του εγχειρήματος εξέφρασε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος λέγοντας πως «η λήψη δεν είναι εγγυημένο ότι θα λάβει σωστό αποτέλεσμα και υπάρχει ο κίνδυνος να μην κάνει κάποιος ειλικρινή χρήση του θετικού αποτελέσματος, κάτι που πρέπει να αποφύγει όποιος μας ακούει». Τέλος, το μήνυμα πως «ο κάθε ναός το Πάσχα μπορεί να γίνει γενέτειρα πολλών κρουσμάτων» εξέπεμψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης στον απόηχο των αξιώσεων που εγείρει η Ιεραρχία για λειτουργία των εκκλησιών με αυξημένο αριθμό πιστών...

tags: lockdown

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)