to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:12 | 18.12.2021

Διεθνή

Χριστούγεννα στη σκιά της «Όμικρον»: Αυστηρό Lockdown στην Ολλανδία, «συναγερμός» στη Βρετανία

Με τον φόβο εντός νέου (του πέμπτου) πανδημικού κύματος ζει η Ευρώπη εν μέσω εορταστικής περιόδου, με την Ολλανδία να ανοίγει από την Κυριακή 19/12 ένα νέο κύκλο καραντίνας στη γηραιά Ήπειρο και τους επιστήμονες να προειδοποιούν για δραματική επιδείνωση της κατάστασης λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Όμικρον


Το πρώτο «κρούσμα» επιστροφής στο 2020 καταγράφεται στην Ολλανδία, η οποία μπαίνει εκ νέου σε αυστηρή καραντίνα από το πρωί Κυριακής 19 Δεκεμβρίου για την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η μεγάλη αύξηση των λοιμώξεων από την Covid-19 λόγω της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, δήλωσε το Σάββατο ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

"Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο με το πέμπτο κύμα και με την Όμικρον που εξαπλώνεται ακόμη πιο γρήγορα από ό,τι φοβόμασταν. Πρέπει τώρα προληπτικά να παρέμβουμε", πρόσθεσε ο Ρούτε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου. "Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα από αύριο (Κυριακή 19/12/21)", τόνισε ο πρωθυπουργός.

Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα θέατρα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια πρέπει κατά συνέπεια να κλείσουν από αύριο Κυριακή έως τις 14 Ιανουαρίου. Όλα τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ρούτε.

'Άλλα μέτρα είναι η σύσταση στα νοικοκυριά να δέχονται όχι πάνω από δύο επισκέπτες, από τέσσερις που ίσχυε πριν, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Γιάαπ φαν Ντίσελ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Όμικρον θα ξεπεράσει σε κρούσματα την παραλλαγή Δέλτα και θα γίνει κυρίαρχη στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους.

Μια αποτυχία να λάβουμε μέτρα τώρα πιθανόν να οδηγήσει σε "μια μη διαχείριση κατάσταση στα νοσοκομεία", τα οποία έχουν ήδη περιορίσει την τακτική περίθαλψη για να κάνουν χώρο για τους ασθενείς με Covid-19, είπε ο Ρούτε. Παρότι πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί, λιγότερο από το 9% έχει κάνει την αναμνηστική δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη.

To Σάββατο το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) ανέφερε ένα σύνολο πάνω από 2,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων Covid-19 από την αρχή της πανδημίας και 20.420 θανάτους. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14.616 νέες μολύνσεις.

Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της Όμικρον στη Βρετανία

Την ίδια στιγμή, η νόσος Covid-19 σαρώνει στη Βρετανία, με τη νέα παραλλαγή Όμικρον να εξαπλώνεται ταχύτητα σε όλη τη χώρα. Σήμερα, περισσότερα από 90.000 νέα κρούσματα κορονοϊού αναφέρθηκαν σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο και 125 ακόμη άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο.

Μεταξύ των νέων μολύνσεων, 10.059 επιβεβαιωμένα κρούσματα της «Ο», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό λοιμώξεων της παραλλαγής αυτής στη χώρα, σε 24.968. Ο αριθμός των θανάτων στην Αγγλία ατόμων με την παραλλαγή Όμικρον ανήλθε στους επτά, ενώ 85 άνθρωποι νοσηλεύονται εξαιτίας αυτής. Στην Όμικρον εκτιμάται ότι οφείλονται περισσότερα από το 80% των νέων κρουσμάτων στο Λονδίνο.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στην πρωτεύουσα, ο δήμαρχος του Λονδίνου κήρυξε την κατάσταση ως «μείζον περιστατικό», καθώς αναμένεται να υπάρξει μεγάλη πίεση στις δημόσιες υπηρεσίες. Οι νοσηλείες και οι αναρρωτικές άδειες των υγειονομικών αυξάνονται, είπε ο Καν «και έτσι έλαβα την απόφαση σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να κηρύξω σήμερα μείζον περιστατικό», προσθέτοντας πως «Αυτή είναι μια ένδειξη του πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα», σημείωσε.

Σήμερα οι υπουργοί έλαβαν ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας, ενώ δεν λείπουν οι φωνές ειδικών που τονίζουν πως η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε lockdown, καθώς εάν αυτό γίνει μετά τις γιορτές, μπορεί να είναι «πολύ αργά» (διαβάστε αναλυτικά).

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ακυρώθηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις στο Παρίσι, για τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς

koronoios-vretania-ragdaia-ayxisi-ton-kroysmaton-tis-omikron-561637459

Πιθανή η λήψη νέων μέτρων μετά τα Χριστούγεννα (και) στην Ιταλία

Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανή η λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας κορονοϊού, μεταδίδουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κυρίως, μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό. Μέχρι τώρα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, οι εργαζόμενοι στην παιδεία, στον υγειονομικό τομέα, στην αστυνομία, στον στρατό και στους καραμπινιέρους.

Παράλληλα, εξετάζεται και η μείωση της ισχύος του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», από εννέα σε έξι μήνες. Στο μεταξύ, το Σάββατο στη χώρα καταγράφηκαν 28.064 κρούσματα κορονοϊού και 123 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, έγιναν 697.740 διαγνωστικά τεστ, το 4% εκ των οποίων προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 953 ασθενείς με τον ιό, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 7.576 οι ασθενείς. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία οι μολύνσεις είναι 5.364.852 και 135.544 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Το πέμπτο κύμα «θα έρθει και θα είναι το κύμα της Όμικρον»

Το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα έρθει και θα είναι το κύμα της παραλλαγής «Όμικρον», εκτιμά την ίδια ώρα ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» της Γερμανίας Λόταρ Βίλερ, τονίζοντας ότι ο σημαντικότερος τρόπος να γίνει επίπεδο το νέο κύμα είναι ο άμεσος περιορισμός των κρουσμάτων, μέσω του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας. Ο κ. Βίλερ επισημαίνει ακόμη ότι με τον ενισχυτικό εμβολιασμό η προστασία από τη μόλυνση φθάνει στο 75% και υπογραμμίζει ότι είναι ξεκάθαρα προτιμότερο η ανοσία να επιτευχθεί με το εμβόλιο από ό,τι με τη μόλυνση. Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη υποχρέωση εμβολιασμού, σημειώνει ότι «η ζωή και η υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων είναι πιο πολύτιμες από ό,τι η προστασία των ατόμων από μια ένεση».

«Η Όμικρον θα εξαπλωθεί πολύ γρήγορα, θα έρθει το πέμπτο κύμα. Εάν καταφέρουμε να μειώσουμε σημαντικά το τρέχον επίπεδο κρουσμάτων, έχουμε την ευκαιρία να διατηρήσουμε το "κύμα Όμικρον" επίπεδο», δηλώνει ο επικεφαλής του γερμανικού επιστημονικού Ινστιτούτου στο περιοδικό «Der Spiegel» και προσθέτει εμφατικά: «Αυτό επιτυγχάνεται εμβολιάζοντας, εμβολιάζοντας, εμβολιάζοντας, φορώντας συνεχώς μάσκες, περιορίζοντας τις επαφές, ακυρώνοντας σημαντικές εκδηλώσεις, κλείνοντας hotspots όπως τα κλαμπ, ελέγχοντας αν τηρούνται οι κανόνες πχ στα εστιατόρια και αυξάνοντας τα μέτρα προστασίας σε νοσοκομεία και οίκους ευγηρίας». Ανησυχώ ότι τα μέτρα θα χαλαρώσουν και πάλι λόγω μείωσης των αριθμών και κάτι τέτοιο θα ήταν λάθος, σημειώνει ο κ. Βίλερ.

Σε ό,τι αφορά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια από την «Όμικρον», ο διακεκριμένος επιστήμονας εξηγεί ότι τα δύο εμβόλια δεν προστατεύουν από τη μόλυνση, αλλά «με τον ενισχυτικό εμβολιασμό η προστασία από μόλυνση βελτιώνεται περίπου στο 75%, το οποίο είναι πολύ», ενώ προσθέτει ότι το νέο έτος θα έχουμε εμβόλιο προσαρμοσμένο στη νέα παραλλαγή.

Στην ερώτηση «πότε θα έχουμε νικήσει την πανδημία», ο Λόταρ Βίλερ αναφέρεται στη δημιουργία ανοσίας του πληθυσμού: «Την πανδημία θα την έχουμε νικήσει, όταν όλοι θα έχουν έρθει σε επαφή με τον ιό και θα έχουν ανοσία, είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω νόσησης». Τότε, συνεχίζει, θα περάσουμε στην ενδημική κατάσταση. «Ο ιός θα εξακολουθήσει να κυκλοφορεί, αλλά η εξέλιξη της νόσου και τα κύματα δεν θα είναι τόσο μεγάλα. Οι άνθρωποι θα εξακολουθούν να αρρωσταίνουν και να πεθαίνουν, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Το ξαναλέω όμως, είναι καλύτερα να αποκτήσει κανείς ανοσία μέσω εμβολιασμού παρά μέσω μόλυνσης. Ξεχνάμε ότι υπάρχει η χρόνια Covid και κάποιοι ασθενείς αδυνατούν να εργαστούν για μήνες. Ακόμη και σε παιδιά υπάρχουν προβλήματα. Η ανοσία του πληθυσμού είναι ο στόχος - και για ολόκληρο τον κόσμο. Μετά το τέλος της πανδημίας, θα πρέπει να εμβολιάζονται μόνο ορισμένες ομάδες κινδύνου, άτομα με υποκείμενη νόσο, έγκυοι».

«Τα κρούσματα της 'Ομικρον διπλασιάζονται μέσα σε 1,5 με 3 ημέρες σε περιοχές με μετάδοση στην κοινότητα»

Η παραλλαγή Όμικρον έχει αναφερθεί σε 89 χώρες και ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται σε 1,5 με τρεις ημέρες σε περιοχές όπου υπάρχει μετάδοση στην κοινότητα, ανακοίνωσε το Σάββατο 18/12/21 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η παραλλαγή Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία σε χώρες με υψηλά επίπεδα ανοσίας του πληθυσμού, αλλά δεν είναι σαφές αν αυτό οφείλεται στην ικανότητα του ιού να διαφεύγει της ανοσιακής προστασίας, στην εγγενή αυξημένη μεταδοτικότητά του ή σε έναν συνδυασμό των δύο, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ενημέρωσή του.

Στις 26 Νοεμβρίου, λίγο μετά τον εντοπισμό της, ο ΠΟΥ χαρακτήρισε την Όμικρον παραλλαγή ανησυχίας και ακόμη πολλά πράγματα για αυτήν παραμένουν άγνωστα, μεταξύ των οποίων και η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί.

«Ακόμη υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία για την κλινική σοβαρότητα της Όμικρον. Απαιτούνται περισσότερα στοιχεία για να αντιληφθούμε το προφίλ σοβαρότητας και με ποιόν τρόπο επηρεάζεται αυτή από τον εμβολιασμό και την προϋπάρχουσα ανοσία», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Ο Οργανισμός προειδοποιεί ότι με τον αριθμό των κρουσμάτων να αυξάνεται τόσο γρήγορα σε κάποιες περιοχές τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να υπερφορτωθούν.

Βρετανοί πολίτες

Ανάρτηση Μόσιαλου: Η σημερινή αβεβαιότητα και τι να κάνουμε

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη μεταδοτικότητα της Όμικρον και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εξάπλωσή της σε χώρες με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης (και μεγάλο πληθυσμό ευπαθών ηλικιών και ομάδων), όπως η Ελλάδα αναλύει σε ανάρτησή του ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος (18/12). Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μόσιαλος, «η εικόνα (αυτή τη στιγμή) στην Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από το Δ. Καλή αλλά όχι πολύ υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, και ταυτόχρονα υψηλό ποσοστό πολιτών στην κατηγορία υψηλού κινδύνου. Επίσης υψηλότερο ποσοστό ανεμβολίαστων στις ηλικίες άνω των 50, σε σχέση για παράδειγμα με άλλες χώρες της Νότιας και Βόρειας Ευρώπης.

Επομένως ακόμη και εάν η όμικρον είναι πιο ήπια από την δέλτα, οι επιπτώσεις στην Ελλάδα μπορεί να είναι μεγαλύτερες σε σύγκριση με την Δανία ή την Πορτογαλία.

Τι κάνουμε όμως εμείς όσο υπάρχει αβεβαιότητα;

Κάνουμε άμεσα την τρίτη δόση γιατί όπως φαίνεται από αρκετές μελέτες θα έχουμε αρκετή προστασία έναντι της όμικρον εάν έχουμε κάνει και τις 3 δόσεις.

Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί πρέπει να σκεφτούν πλέον σοβαρά το τι θα κάνουν. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι το σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων (σε σύγκριση με άλλες χώρες) στις ηλικίες των άνω των 50.

Όσοι όμως έχουν κάνει και την 3η δόση δεν θα πρέπει να έχουν ιδιαίτερους λόγους ανησυχίας.

Δεν είμαστε στο 2020. Έχουμε εμβόλια που είναι επαρκή και για την Όμικρον. Αντί για πανικό επομένως ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που έχουμε να αυξήσουμε τις άμυνες μας.»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)