to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:53 | 13.07.2020

Κοινωνία

ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ για τη δολοφονία Ζακ: Πλήρης δικαστική εξέταση του ρόλου όλων των προσώπων

Μόνο η πλήρης δικαστική εξέταση του ρόλου όλων των προσώπων που είχαν βρεθεί στον χώρο του εγκλήματος θα ήρε και την ελάχιστη υποψία για ενδεχόμενη συγκάλυψη


Η Ομάδα ΛΟΑΤΚΙ+ του τμήματος δικαιωμάτων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει αναλυτικά σε ανακοίνωσή της:

Ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών απέρριψε τη μήνυση της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου για ανθρωποκτονία κατά του συνόλου των αστυνομικών που συμμετείχαν στη θανατηφόρα «σύλληψη» του ακτιβιστή και κατά του διασώστη του ΕΚΑΒ για το αδίκημα της θανατηφόρας έκθεσης, παραπέμποντας τελικά στο εδώλιο τουΜικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας μόνο τέσσερις αστυνομικούς, τον κοσμηματοπώλη και τον μεσίτη (ενδεικτικά Εφημερίδα των Συντακτών). Με απλά λόγια, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αθηνών θεώρησε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής για κάποιους από τους αστυνομικούς και τον διασώστη που βρέθηκαν στον χώρο του εγκλήματος.

Δεν διαθέτουμε το φάκελο της δικογραφίας, δεν εκφραζόμαστε με επιθετικότητα εναντίον –ευχόμαστε– αθώων συμπολιτών μας, αλλά προβληματιζόμαστε και αγανακτούμε: μέχρι σήμερα η Διοίκηση και η Δικαιοσύνη έχουν αντιμετωπίσει τους εμπλεκομένους με ύποπτη επιείκεια και ολιγωρία ως προς την προστασία και τη συλλογή του αποδεικτικού υλικού, σε ευθεία αντίθεση με την πρωτοφανή βιαιότητα και σκληρότητα με την οποία βασανίστηκε ο Ζακ. Επίσης, τρομακτική για την ποιότητα της κοινωνίας μας είναι η πρωτοφανής απάθεια που επέδειξαν οι παρόντες στο λιντσάρισμα πολίτες. Όλα κυλούν ήρεμα, σαν να επρόκειτο για μια πλημμεληματική θανάτωση ενός ανθρώπου «δευτέρας κατηγορίας», ενώ τελέσθηκε κακούργημα κατά πολίτη που ανήκε σε ευπαθή ομάδα. Μόνο η πλήρης δικαστική εξέταση του ρόλου όλων των προσώπων που είχαν βρεθεί στον χώρο του εγκλήματος θα ήρε και την ελάχιστη υποψία για ενδεχόμενη συγκάλυψη. Εκτιμούμε ότι η ενέργεια του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών δεν κινείται προς την κατεύθυνση της διαλεύκανσης και δείχνει να είναι επηρεασμένη από όσους δεν επιθυμούν τη διαλεύκανση της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου.

Αυτό που νιώθουμε και δεν μπορούμε να αποδείξουμε, αλλά με λογικά επιχειρήματα τεκμηριώνουμε, πρέπει να γίνεται απολύτως σεβαστό, γιατί συνιστά την αίσθηση της Δικαιοσύνης που νιώθει μέρος του Λαού, από τον οποίο πηγάζουν και για τον οποίο υπάρχουν οι εξουσίες, μεταξύ των οποίων και η Δικαστική. Είναι ακριβώς αυτή η αίσθηση των απλών ανθρώπων, όπως η δική μας, για το τι είδους Δικαιοσύνη απολαμβάνουμε στη χώρα μας: η Ελλάδα, για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης της, βρίσκεται στην καθόλου αξιοζήλευτη 83η θέση ανάμεσα σε συνολικά 141 χώρες παγκοσμίως (βλ. Έκθεση του World Economic Forum για το 2019).

Ήμασταν και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στον δολοφονημένο και ποτέ ξεχασμένο αδελφό μας Ζακ, απαιτώντας να λάμψει η μία και μόνη αλήθεια και να διαλευκανθεί η ανάμιξη όλων των εμπλεκόμενων προσώπων και όχι μερικών. Η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου αναμένεται να ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου 2020, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)