to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:13 | 22.03.2023

Κοινωνία

ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση «κόπηκε» από τις ακροάσεις στη Βουλή για τον Κώδικα Μετανάστευσης

Το ΣΥΔ, η μοναδική ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση που κατέθεσε Υπόμνημα με παρατηρήσεις και προτάσεις για τον Κώδικα Μετανάστευσης, κόπηκε από τις ακροάσεις φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ακόμα και μετά την επιμονή των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συμμετοχή στην αυριανή δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής


-- φωτ.: Ευρωκίνηση / Γ. Παναγόπουλος

Σήμερα συζητήθηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείο Μετανάστευσης & Ασύλου, για τον νέο Κώδικα Μετανάστευσης.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, «η μοναδική ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση που κατέθεσε Υπόμνημα και εξέδωσε Δελτίο Τύπου με παρατηρήσεις και προτάσεις για τον Κώδικα Μετανάστευσης», σύμφωνα με την πρόεδρό του, Άννα Απέργη, κόπηκε από τις ακροάσεις φορέων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Παρότι στο τέλος της συνεδρίασης ο τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, του ΣYPIZA Π.Σ., Ψυχογιός Γιώργος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας πρότεινε να συμμετέχει το ΣΥΔ στην αυριανή δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής στην ακρόαση φορέων, ο πρόεδρος φάνηκε να είχε πάρει τις αποφάσεις του. Αποκλείοντας έτσι μια οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών που, τουλάχιστον, θα μπορούσε να εμπλουτίσει τη συζήτηση από τη σκοπιά των ζητημάτων φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.

Η πρόεδρος χαρακτηρίζει το νομοθέτημα «προβληματικό», ενώ δηλώνει πως «το περιμέναμε». «Άλλωστε το κομμάτι των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων διεθνούς προστασίας σας είναι παντελώς άγνωστο και το Υπουργείο ουδέποτε πραγματοποίησε δράσεις για την συγκεκριμένη υποομάδα προσφύγων και μεταναστών», σχολιάζει.

Για το ζήτημα των ΛΟΑΤΚΙ προσφύγων και μεταναστών η Α. Απέργη συνοψίζει: «Ιδιαίτερα οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι που καταφεύγουν σε μία χώρα, σε μία ευρωπαϊκή χώρα, δεν το κάνουν ούτε για οικονομικούς λόγους, ούτε γιατί έτσι τους κάπνισε, αλλά γιατί σε πολλές χώρες του πλανήτη μας, υποφέρουν από θεμελιώδεις παραβιάσεις δικαιωμάτων, και κυρίως στυγνής βίας ή απειλών στέρησης της ελευθερίας ή κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας».

«Δεν πέσαμε από τα σύννεφα»

Σύμφωνα με την πρόεδρό του ΣΥΔ:

«Ένα Σχέδιο Νόμου, που όπως ανέφερα επανειλημμένες φορές, έχει πάρα πολλές ελλείψεις και προβληματικές διατάξεις που πολλές από αυτές δεν στέκουν νομοθετικά και που ενώ φαίνεται να προσπαθεί να ενσωματώσει αρκετές Κοινοτικές Οδηγίες, αυτές ενσωματώνονται στρεβλά.

Πέραν αυτών το νομοθέτημα αναφέρεται σε παλιές νομοθεσίες ενώ αυτές έχουν αναθεωρηθεί και χρησιμοποιεί αυθαίρετα σε κάποια σημεία παρωχημένη και λανθασμένη ορολογία.

Για τα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσωπα με μεταναστευτικό/προσφυγικό στάτους, όπως ήταν και αναμενόμενο βέβαια, δεν γίνεται καν λόγος. 

Ένα νομοθέτημα που εξακολουθεί να παραμένει προβληματικό και θέλει ακόμη πολλές αλλαγές και τροποποιήσεις σε πάρα πολλά σημεία.

Σήμερα στο τέλος της συνεδρίασης παρότι ο Τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής, του ΣYPIZA Π.Σ., Ψυχογιός Γιώργος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας πρότεινε να  να συμμετέχει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών - Transgender Support Association (ΣΥΔ), στην αυριανή δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής στην ακρόαση φορέων, τελικά ο πρόεδρος μας "έκοψε".

Όχι ότι πέσαμε απ' τα σύννεφα βέβαια. Το περιμέναμε. Άλλωστε το κομμάτι των ΛΟΑΤΚΙ+ προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων διεθνούς προστασίας σας είναι παντελώς άγνωστο και το Υπουργείο ουδέποτε πραγματοποίησε δράσεις για την συγκεκριμένη υποομάδα προσφύγων και μεταναστών.

Μέχρι σήμερα, η πρωτογενής έρευνα και τα στοιχεία που υπάρχουν για τους ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες και μετανάστες είναι απειροελάχιστα έως μηδαμινά. Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου παρόλο που διατηρεί και δημοσιεύει κάποια στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις αιτήσεις διεθνούς προστασίας καθώς και το ειδικό προφίλ των δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας (αιτούντες άσυλο που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες ή δικαιούχοι επικουρικής προστασίας), η ταυτότητα φύλου και ο σεξουαλικός προσανατολισμός -τα ΛΟΑΤΚΙ+ δηλαδή- δεν αντικατοπτρίζονται πουθενά.

Στην Υπηρεσία Ασύλου δε, το κλίμα είναι τραγικό. Χειριστές και χειρίστριες της Υπηρεσίας Ασύλου, απορρίπτουν αποφάσεις ΛΟΑΤΚΙ+ αιτούντων διεθνούς προστασίας, με την "copy paste" αιτιολογία "δεν μας έπεισε..." αναφερόμενοι/ες στο σεξουαλικό προσανατολισμό ή στην ταυτότητα φύλου του προσώπου, παίρνοντας στο λαιμό τους με αυτό τον τρόπο ανθρώπινες ζωές. Που στερούν από αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν μία πιο ελεύθερη αλλά και ασφαλή ζωή.

Με το ΣΥΔ, από την αρχή της προσφυγικής κρίσης στη χώρα μας έχουμε χειριστεί πάρα πολλές υποθέσεις ΛΟΑΤΚΙ+ ενήλικών αλλά και ανήλικων προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων διεθνούς προστασίας.

Εγώ προσωπικά δει με τα μάτια μου και έχω ακούσει με τα αυτιά μου, λόγω του ότι συνόδευα ΛΟΑΤΚΙ+ πρόσφυγες ως Ειδική Σύμβουλος σε θέματα ασύλου του ΣΥΔ και ήμουν παρούσα στη διαδικασία των συνεντεύξεων τους, χειριστές να ρωτούν γκέι πρόσφυγα, πόσα χρώματα έχει η σημαία του ουρανίου τόξου, και όταν αυτός δεν απάντησε με ακρίβεια θεωρήθηκε ότι αφού δεν τα γνωρίζει ότι δεν είναι γκέι. Έχω ακούσει και πολλά χειρότερα όπως να ρωτούν τρανς πρόσφυγα, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, "αφού λες ότι είσαι τρανς, γιατί δεν σου άρεσε που έκανες σεξ με πολλούς άνδρες".

Έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις όπου υπήρχε θέμα με τους διερμηνείς. Που ο διερμηνέας δεν μετέφραζε με ακρίβεια τα λόγια του αιτούντα ή της αιτούσας, με αποτέλεσμα να μην αποδίδεται η αλήθεια του και το βίωμα του.

Ιδιαίτερα οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι που καταφεύγουν σε μία χώρα, σε μία ευρωπαϊκή χώρα, δεν το κάνουν ούτε για οικονομικούς λόγους, ούτε γιατί έτσι τους κάπνισε, αλλά γιατί σε πολλές χώρες του πλανήτη μας, υποφέρουν από θεμελιώδεις παραβιάσεις δικαιωμάτων, και κυρίως στυγνής βίας ή απειλών στέρησης της ελευθερίας ή κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας.

Μακάριος ανήρ, ός ούκ επορεύθη εν βουλή ασεβών και εν οδώ αμαρτωλών ούκ έστη και επί καθέδρα λοιμών ούκ εκάθισεν....»

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)