to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 09.09.2022

Διεθνή

Βασιλιάς Κάρολος: Συνάντηση με τη Λις Τρας - Το πρώτο διάγγελμα

Λίγες μόλις μέρες μετά τον διορισμό της στο αξίωμα του πρωθυπουργού από τη βασίλισσα Ελισάβετ, η Λις Τρας συμμετείχε σήμερα στην πρώτη ακρόαση του νέου βασιλιά Κάρλου με την πρωθυπουργό της χώρας - Το πρώτο διάγγελμα του βασιλιά Κάρολου


Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της ενθουσιώδους υποδοχής του νέου βασιλιά, ο οποίος χαιρέτησε τον κόσμο, που είχε συγκεντρωθεί έξω από τα ανάκτορα στο Λονδίνο, για να εκφράσει τη θλίψη του για τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ.

Ένα 48ωρο μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Βρετανίας, η Λιζ Τρας βρέθηκε να κολυμπά σε αχαρτογράφητα νερά, μετά τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ ύστερα από επτά δεκαετίες στον θρόνο.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Βρετανία αλλάζει μονάρχη και πρωθυπουργό την ίδια εβδομάδα: ένα πρωτόγνωρο βάπτισμα πυρός για τη νέα επικεφαλής της κυβέρνησης Λιζ Τρας. Με την πάροδο των ετών, κάθε πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε τον χρόνο να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο θανάτου της βασίλισσας. Η Λιζ Τρας δεν πρόλαβε, μιας και διορίστηκε επίσημα από την Ελισάβετ Β’ δύο ημέρες πριν από τον θάνατό της βασίλισσας.

Οι τελευταίες επίσημες φωτογραφίες της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ είναι αυτές της συνάντησης που είχε την Τρίτη με τη διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον, στο κάστρο Μπαλμόραλ της Σκωτίας. Από τη στιγμή που ανέλαβε την πρωθυπουργία, η Λιζ Τρας ήξερε ότι δε θα απολάμβανε περίοδο χάριτος. Λίγες ώρες πριν από τον θάνατο της βασίλισσας, είχε παρουσιάσει ενώπιον του κοινοβουλίου το σχέδιο για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Η συζήτηση διακόπηκε το μεσημέρι όταν δόθηκε διακριτικά στην επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης ένα σημείωμα που την ενημέρωνε ότι η υγεία της βασίλισσας είχε επιδεινωθεί ραγδαία.

Η Λιζ Τρας ενημερώθηκε ήταν η 15η πρωθυπουργός που διορίστηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ στα 70 χρόνια που παρέμεινε στον θρόνο. Ο πρώτος ήταν του Ουίνστον Τσόρτσιλ. 

Δείτε τη Λις Τρας να καταφθάνει στα ανάκτορα:

Το πρώτο διάγγελμα του βασιλιά Κάρολου

Το πρώτο διάγγελμα του νέου βασιλιά προς τον λαό, που μεταδόθηκε στις 6 το απόγευμα (τοπική ώρα, 20:00 ώρα Ελλάδας)ήταν προηχογραφημένο. 

Το πρώτο του διάγγελμα στον Βρετανικό λαό απεήθυνε ο νέος βασιλιάς της Βρετανίας Κάρολος Γ'. Αρχικά δήλωσε ότι έχει «αισθήματα βαθιάς θλίψης» για τον θάνατο της μητέρας του και απέτισε φόρο τιμής για την «αγάπη, τη στοργή, την καθοδήγηση, την κατανόηση και το παράδειγμα» της βασίλισσας Ελισάβετ, που έφυγε από τη ζωή την Πέμπτη σε ηλικία 96 ετών.

Ο βασιλιάς τόνισε : «Σε όλη της τη ζωή, η Αυτού Μεγαλειότης Βασίλισσα - η αγαπημένη μου μητέρα - ήταν έμπνευση και παράδειγμα για μένα και για όλη την οικογένειά μου και της οφείλουμε το πιο ειλικρινές χρέος που μπορεί να οφείλει μια οικογένεια στη μητέρα της» και δεσμεύτηκε να ακολουθήσει αυτό το παράδειγμα. 

Ο Κάρολος, σε ηλικία 73 ετών, είναι ο γηραιότερος βασιλιάς που ανέρχεται στον βρετανικό θρόνο την τελευταία χιλιετία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)